Jag, Samin & Cherry Bombe

cherry bombe

Jag spann som en kissemiss som blir kliad bakom örat exakt hela dagen. Varför då undrar ni kanske? Har S fått sovmorgon, salta pistagenötter och strålande pasta på Lilia där borta i New York? Jo, det har jag ju men spinneriet kom sig av Cherry Bombe. Jag är nämligen i New York för att vara med på mat- och kvinnonätverket Cherry Bombes årliga event. Och i år var det, som vanligt, ännu bättre än förra året.

Här är Cherry Bombes grundare Kerry Diamond när jag intervjuade henne för några år sedan. Bilden är tagen utanför hennes fina lilla kafé Smith Canteen i Carroll Gardens, Brooklyn. Foto: Anna Schori

För att göra en lång historia kort. Cherry Bombe grundades av In Style-redaktören Kerry Diamond (girl crush!). När jag intervjuade Kerry vid starten 2013 berättade hon att när hon bytte bana och startade restaurang och kafé i Brooklyn så saknade hon det kvinnliga nätverk och stöd hon haft i magasinsvärlden. Jag har också jobbat på modemagasin och håller med om detta; där är det så självklart att det är kvinnor som är chefer, styr och syns och dessutom görs produkten för just kvinnor. Men, i krogbranschen märkte Kerry till sin fasa att kvinnor var nästintill osynliga och det fanns inget internt stöd för att växa och utvecklas. Därför startade hon Cherry Bombe, som nu förutom att vara ett galet snyggt magasin, podcast, utbildning och årliga event, är ett nätverk för kvinnor i matbranschen.

Älskade numret med Lena Dunham på omslaget!

Så, förra söndagen hölls det femte så kallade Jubilee i New York, Brooklyn närmare bestämt. Kvinnliga kockar, små matproducenter, kokboksförfattare, matjournalister och matkreatörer från hela världen samlades för att nätverka, äta massa god mat och lyssna på föreläsare och intervjuer från scenen. Jag har varit där några år nu och det är så roligt att återse ansikten. Brigitte från New Orleans hade till exempel äntligen fått ge ut sin kokbok med karibisk mat, och matstylisten Nadja från LA hade sedan sist stajlat kokböcker i Mexiko. Och jag, ja, jag har ju startat Northfork Stories med Marie!

Ruth Reichl har såklart också prytt omslaget på Cherry Bombe.

Det som slog mig i år var att Cherry Bombe kommit att handla så mycket om storytelling, och att det också är den största behållningen av eventet. För herregud vilka historier jag hört genom åren från den där scenen, en vill skriva romaner om varenda en däruppe (fast det har de oftast redan fixat själva förstås). Kanske är det just precis vad som händer med en yrkesgrupp som så länge fått stå i skuggan av manliga profiler, utstått trakasserier och mobbning och en i allmänhet misogyn kultur. När de här kvinnorna plötsligt får strålkastarljuset på sig i ett tryggt rum med bara kvinnor i samma värld så forsar historierna ut; om motgångar, ångest, balansen mellan privatliv och jobb, framgång, tvivel och anekdoter. Så fint. Borde vi inte ordna nåt sånt här hemma i Sverige också?

Jag tänkte i alla fall berätta lite kort för er om höjdpunkterna från söndagens program, och med det också tipsa er alla om att följa dessa smarta och härliga kvinnor.

Samin. Jag är besatt av Samin. Besatt!

Samin Nosrat
Åh Samin. Vad är det med denna kvinna som gör att alla fullkomligt älskar henne? Kanske är det för att hon är så opretentiös, genuint nyfiken och liksom relaterbar (är det ens ett ord? Äh! Ni fattar))? Dessutom längtade vi kanske efter home cooking igen? En ny modern Julia Child som lagar mat från sitt kök och garvar bäst hon vill. Efter bästsäljaren Salt Fat Acid Heat är hon kanske matvärldens just nu klarast lysande stjärna. Det var knäpptyst i salen när Samin kom upp på scenen, och sedan utbrast ett jubel utan like.
Samin pratade bland annat om sin nyvunna makt och hur hon vill förvalta den genom att hjälpa fler färgade kvinnor fram i rampljuset. För makt har hon. När Samin skrev att saltet från Diamond Crystal var bäst sålde det slut i ett nafs på Amazon. När hennes krönika i New York Times publiceras säljer ingredienserna slut i butikerna. Och, när Samin säger att hon gjort en Goop-detox går jag och köper GP:s kokbok (ok, detta är vansinne men insåg det för sent). Väldigt fint alltsammans. Och framför allt, hon berättade att en ny kokbok och en ny Netflix-serie är på gång. Hurra!

Gourmet Magazines före detta chefredaktör Ruth Reichl.

Ruth Reichl
Nu var jag så star struck att jag knappt hörde ett ord denna legend sa. Men, Ruth Reichl är alltså för er som inte känner till henne en av USA:s främsta matskribenter och tidigare chefredaktör på numera nedlagda Gourmet Magazine. När jag sansat mig lite hörde jag hur hon läste ur sin nya biografi Save me the Plums, berättade om hur det var att jobba med Anthony Bourdain back in the days (han gick tydligen alltid hem sist från middagar), om hur redaktionen smugglade in en slaktad get på Condé Nast kontor och i ren förvirring irrade in med geten på Anna Wintours kontor (hon backade in i ett hörn av rummet och höll för näsan). Rimligt. Köp boken, den är väldigt kul.

Ingen fick nog av Dorie Greenspans Julia Child-anekdoter.

Dorie Greenspan
Dorie Greenspan är en av matvärldens främsta kokboksförfattare med en fäbless för franska sötsaker. Hon pendlar mellan Paris och New York och bakar det bästa av två världar. Dorie jobbade dessutom med Julia Child (kolla in Dories bok Baking with Julia) och hon bekräftade att J var precis så rolig, rättfram och nyfiken som hon verkade. Till exempel visste hennes nyfikenhet inga gränser när bakmaskinen gjorde entré i butikerna. Hon ringde till och med Dorie och uppmanade henne att genast köpa en bakmaskin. Så opretentiöst och charmigt, ju!
Numera är Dorie krönikör i New York Times

Madhur Jaffrey spred stjärnglans på Cherry Bombe.

Madhur Jaffrey
Det här var ju väldigt roligt och glammigt. Skådespelaren, kokboksförfattaren och tv-profilen Madhur Jaffrey, nu 85,  pratade om hur hon på 70-talet tog indisk matlagning till USA med sin kokbok An invitation to Indian cooking. Jaffrey intervjuades av Padma Lakshmi, kokboksförfattare, programledare för Top Chef och före detta fru till Salman Rushdie.
Madhur sa en kul sak om indisk matlagning och varför det liksom aldrig boomat i USA. Hennes teori var att mat som blir trendig i USA måste komma från länder som USA har legat i krig med, endast då uppstår den där passionen som krävs för en trend. Hon nämnde som exempel Vietnam, Japan och Korea. Jag vet inte om det stämmer alls, men det var en kul tanke ändå.

Cha Mccoy
Hi, my name is Cha Mccoy and I am more than Moscato. Så inledde Cha Mccoy, livsstilskonsult och sommelier, sin föreläsning under rubriken More than Moscato. Den var så tänkvärd. Hon pratade om hur det är att vara svart och kvinna i den ganska snobbiga vinvärlden. Inte så lätt. Tydligen finns det cementerade fördomar på finare barer i New York (hon nämnde inga namn men det borde hon kanske gjort?) där man utgår ifrån att svarta kvinnor inte dricker vin. Och, om de dricker vin så får de slattar blandade i ett glas för att de inte förväntas känna skillnaden. Så fruktansvärt! En annan anekdot hon berättade var att hon under en representationsmiddag med kunder beställde in ett fint vin efter nogsamt övervägande. När vinet kom in gav servitören glaset till den vita kvinnan mittemot henne för att provsmaka. Det är så bra att Cha Mccoy finns och att hon med sin business går i bräschen för fler svarta kvinnor i vinvärlden.

Vad du än gör i New York City, missa inte pastan på Lilia. Jag lovar.

Missy Robbins
Missy Robbins driver den otroligt hajpade pastarestaurangen Lilia I Williamsburg. Hon kallas ibland matvärldens Missy Elliot och det är en ganska bra parallell. För några år sedan klev hon av sin otroligt snabbt snurrande karriär, gick ned i vikt till halva sin forna storlek, började vila, träffade sin flickvän och fick bröstcancer. Om detta och vägen tillbaka, Lilias framgång och om konsten att parera jobb och privatliv pratade Missy om och blev intervjuad av In Styles chefredaktör Laura Brown. Jag fick faktiskt tårar i ögonen. Mest för att det kändes som att det var så ovant för Missy att vara så personlig och sårbar, men att hon liksom ville säga något. Missy var absolut en av höjdpunkterna på detta års event.

Öppningsbilden kommer från Cherry Bombe.
The Cookbook. Foto: Alpha Smoot.

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp