”You are a wizard Harry”

När jag var riktigt liten ägde jag en Kalle Anka-kokbok med recept på Farmor Ankas paj, Magica de Hexs smarriga trollkokosbollar och så Björnligans fattiga riddare (med ett helt värdelöst recept som i princip gick ut på att man skulle doppa vitt bröd i mjölk och steka).

Kalle Anka-boken avlöstes av en Sesame Street-bok, som om jag minns rätt innehöll allt från recept till tips på hur man tillverkar en egen Big Bird-dräkt! Jag älskade den där boken och brukar undra vart den har tagit vägen. Förmodligen är svaret; i röran i källaren, men dit orkar jag inte gå för att leta.  

Sopranos kokbok suktade jag efter på den tiden när jag inte missade ett enda avsnitt av tv-serien och tänk vilket italienskt maffia-mys jag skulle kunnat fixa på fredagskvällarna med hjälp av den. Ganska nyss upptäckte jag mitt i slösurfandet att det också existerar en World of Warcraft-kokbok som jag blev nyfiken på utan att ens ha en relation till spelet! 

”I köket hos Maj”, av Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn, bygger på Kristina Sandbergs romantrilogi om hemmafrun Maj finns också och pockar på uppmärksamhet.

Alla nämnda böcker bygger på samma koncept; att göra kokbok inspirerat av populärkultur. Det är ingen dum tanke, få saker får en ju att vilja byta värld som en film, tv-serie eller bok som man gillar riktigt mycket. Man vill bära kläderna, dricka champagnen och äta maten.

Nyss kom jag över boken jag inte visste att jag alltid hade drömt om. Den officiella Harry Potter-kokboken (Modernista) är ett gediget smakprov från Hogwarts och en resa tillbaka till Harry Potters fantastiska universum.

Boken är fullproppad med fina recept (massor av glass, puddingar, paj och godis), fun facts om mathistoria  (Visste ni till exempel att britterna länge trodde att potatis var farligt att äta eller att marshmallows från början är en läkeväxt) och reminissande i favoritscener från böckerna.

Magisk kokkonst

Jag fick till exempel lära mig att bakverket éclair betyder blixt på franska, kanske för att alla som smakar på en äter upp den så snabbt, eller för att glasyren blänker så blixt-rigt och att man ofta äter små köttpajer till mellanmål i England och att det är därför mrs Weasley så godhjärtat skickar en hel hög till Harry medan han bor hos familjen Dursley. Ingen vill ju att Harry ska svälta ihjäl. Eller jo kanske Dudley, men han verkar ju å andra sidan inte vara varken smart eller härlig. 

Jag lagade Harry Potters recept på äggröra med ost och gräslök (bra att äta innan en quidditchmatch enligt boken) till en söndagsfrukost och mös loss. Svängde sen ihop kycklingklubbor till middag en tråkig tisdag (så som Sirius får dem serverade) som blev en omedelbar succé.

Det blev ett roligt och annorlunda samtal runt bordet också, om magisk matkultur och att man inte vet hur folk har det förrän man testat några tuggor av dens mat. Älskar att mat kan ha den effekten och att vi bums kände oss mycket närmare ett Hogwarts-liv än tidigare. 

Nu längtar vi efter att läsa om böckerna och se filmerna en gång till. Kanske kan vi baka ett av snacksen att ha till. 

SIRIUS LÄTTKRYDDADE KYCKLINGKLUBBOR

Portioner

4

Tillagningstid

30 minuter

Svårighetsgrad

Lätt

Ingredienser

  • 500 g kycklingklubbor
  • 6 msk olivolja
  • salt + peppar
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 vitlöksklyftor

Instruktioner

  • Skölj kycklingklubborma och klappa dem torra.
  • Vispa ihop olja och kryddorna. Täck kycklingklubborna med kryddblandningen och lägg i en stekpanna.
  • Stek klubborna cirka 10 min på varje sida, tills skinnet är gyllene och köttet genomstekt.

OBS: Den inofficiella Harry Potter-kokboken är ingen bok för vegetarianer direkt. 

Inlägg skapade 98

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp