What the Health?

Klimatångest är på allas mind just nu. Inte mitt. Inte så mycket i alla fall. Jag vet inte varför. Jag är inte ond. Kanske är det för att alla andra har så mycket klimatångest att jag är upptagen med att läsa om och lyssna på den? Att den liksom föregick min egen oro? Det är ju inte så att jag inte bryr mig för det gör jag såklart. Mer som att jag inte hann med; jag var fortfarande upptagen med att smälta metoo-epoken och hann inte samla nya krafter för en ny ångestvåg. Det kommer nog; jag har alltid varit en late bloomer.

Jag äter inte mycket kött. Sopsorterar duktigt. Och så vidare. Men, näthata mig inte nu, jag kan tycka att det blir lite jobbigt att alla ska skammas hit och dit. En för flyg. En annan för kött. En tredje för många barn. Är det inte så att det har blivit lite väl lätt för någon med sommarhus på Österlen att skamma alla som flyger utomlands? För den som ändå inte gillar kött att skamma alla som äter kött? Och för den som gillar att resa att skamma dem som använder sugrör? Det har blivit någon typ av narcissism i alltihopa; en tävling om vem som är mest duktig. Och ändå är det ju i grunden en så bra grej det här engagemanget för en bättre värld, hållbar miljö och bättre hälsa för oss och våra barn.

Hur som helst så såg jag dokumentären What the Health (samma team som ligger bakom Cowspiracy, och Joaquin Phoenix i spetsen) på Netflix i helgen. Och där kom paniken. Min alldeles egen. Men även denna var dubbel. Å ena sidan var dokumentären så oerhört skrämmande, och vi måste ju ändå tro att det ligger en del i det hela; lätt förenklat menar den att kött och mejeriprodukter är upphovet till cancer, diabetes och mycket annat ont. Å andra sidan tappade jag lite förtroendet för filmen när de drog in cancer- och diabetespatienter som påstod sig ha blivit friska för att de slutade med kött. Sånt gör mig arg. Ett sådant påstående är som en ond käftsmäll i ansiktet på dem som drabbats av cancer och inte blir friska, eller de som lever med svår diabetes. Så billiga poäng att plocka kan jag tycka. Det är också lite svårt att veta hur trovärdiga källorna är när alla som uttalar sig om vad som helst i USA heter Dr Nånting? Har ni sett dokumentären? Vad tänker ni om den? Och, är det någon som har tips på en nyanserad och vettig bok eller film om detta ämne? Tipsa gärna!

Incredible hamburgare från Hälsans kök.

Paniken har lagt sig en aning, men inte helt. Vi kom i alla fall överens om att äta mer veganskt hemma. Hälsans Köks nya hamburgare, Incredible Burgerkom därför oerhört väl till pass. För min köttätande man var detta en nyhet som gjorde processen lättare.

Trenden med blödande burgare kom igång på allvar för några år sedan när Momofuku i New York serverade Impossible burger – den första blödande veganska hamburgare. Företaget som ligger bakom burgaren, Impossible Foods, ligger i framkant med att i sina Silicon Valley-labb ta fram växtbaserade köttsubstitut, och bland andra Bill Gates har kastat miljoner på företaget.

Patrick Brown heter fysikern och forskaren från Stanford som ligger bakom Impossible Foods och han och hans team studerar kött på molekylär nivå för att hitta växtproteiner med egenskaper som kan ersätta kött.
Efter Impossible burger följde en rad andra företag i den blödande veganska trenden. Och nu har även Hälsans Kök lanserat sin egen – Incredible burger.

Kolla vad gott! Vi strösslade sötpotatisen med kikärtsmjöl och olja innan de åkte in i ugnen. Det blev riktigt bra!

Det så självklart enkla men ändå så genialiska är att Incredible burger innehåller rödbetor, vilket gör att det ser ut som blodiga biffar i stekpannan (för den som tycker att det är en grej) och dessutom är biffarna som är gjorda av sojafärs marmorerade med insprängt fett vilket gör att de ännu mer smakar och liknar the real deal. Själv äter jag så sällan kött så jag kan inte riktigt avgöra om smaken är densamma, bara att det var gott och matigt. Men min man, som tyckte att Impossible burger mest smakade kalaspuffar, åt tre stycken (de är väldigt generösa och maffiga) och fixade sötpotatis-pommes, ost, picklad rödlök, avokadoröra och så vidare till. Det blev festligt och gott – dessutom minskade min panik lite. Om det här var att ta om än ett litet steg för klimatet så är jag med på tåget – ångest eller ej.

Incredible burger från Hälsans Kök finns i butik nu, och för alla er som liksom jag vanligtvis inte gillar smaken av köttsubstitut – det här var gott!

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp