Vi som lider av gastronomisk HSP

För några år sedan skrev jag en artikel om smakerna vi antingen hatar eller älskar. Den blev till efter en livlig diskussion vid lunchen på Damernas Värld-redaktionen då jag och vår redaktör Terri, som båda i övrigt är stora matälskare, upptäckte att de få saker vi inte gillade var desamma: ruccola, selleri, rädisor, koriander, pepparrot m m. En snabb googling gav oss det populära svaret att de som inte gillar dessa smaker är så kallade finsmakare. Det var sen diskussionen blev livlig.

Koriander är ett kapitel för sig eftersom det, för oss som inte gillar det, inte bara smakar tvål, utan också innehåller några av de ämnen som tvål innehåller. Den gen som förenar alla koriander-hatare kallas nämligen OR6A2 och är den gen som gör att man har lättare att uppfatta lukten av aldehyder, något som faktiskt finns i både tvål och koriander.

Men, det här med finsmakare var ju såklart inte hela sanningen, men sant är i alla fall sant att vissa människor har smakreceptorer som lättare känner av beska smaker, vilket faktiskt kan göra rädisor och koriander nästintill oätligt. Medan den beska smaken inte är lika framträdande för andra. Man skulle kunna säga att det finns en grupp människor som har diagnosen Gastronomisk HSP.

En vuxen person har nämligen mellan 5000 och 10 000 smaklökar, och en så kallad supersmakare, 20 procent av befolkningen och som då jag och T så ödmjukt påstod oss höra till, ligger närmare 10 000 vilket får alla smaker att smaka, tja, mycket mer helt enkelt.

Det här förklarar kanske till exempel varför min make alltid väljer den starkaste rätten på menyn och gillar det, medan jag måste försäkra mig om att min mat absolut inte är stark eftersom det kan kännas som en nära döden-upplevelse för mig att äta nåt som har en styrka på 3 av 5.

Men enligt forskare (läs enligt Huffington Posts forskning, men även Guardian) är det några olika faktorer som påverkar hur vi uppfattar smaken på mat:

Socialt arv: Vi tycker om maten vi växt upp med och vant oss vid. Till exempel kan soja smaka vansinnigt märkligt om man provar det första gången vid 40. Men om det var lite soja i köttfärssåsen när man var liten är den smaken lättare att tycka om i vuxen ålder. Alla ni som någonsin provat Vegemite i vuxen ålder vet att det är en smak man nog måste ha växt upp med för att gilla.

Associationer: Kanske blev du också väldigt magsjuk efter att ha ätit en hel plåt havreflarn i din farmors kök? Eller kaskadkräktes efter en middag som innehöll pepparrot och smördeg? Jag kan i alla fall inte ens känna doften av dessa än idag utan att det vänder sig i magen.

Smaker från bebis- och barndom: Forskning har visat att vi vänjer oss vid smaker redan som spädbarn. Till exempel har man kunnat se att barn som ammat är mer mottagliga för smaker när de börjar äta fast föda  än barn som fått ersättning. Förmodligen för att det finns en större smakvariation i bröstmjölken än i ersättningen.

Mängden smaklökar: Det är alltså i denna kategori vi finner supersmakarna som lider av gastronomisk hsp.

Här är några smaker som alltid dyker up på listor över de mest hatade smakerna. Hur många kan du pricka av? Kanske har du med gastronimisk HSP?

Rädisor

Koriander

Pepparrot

Ruccola

Oliver

Rödbetor

Lakrits

Ansjovis

Selleri

Brysselkål

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp