Veckans foodiespaning

Det är verkligen hög tid för veckans lilla matspaning. Vad har till exempel hänt med den lilla blomsterkiosken på Karlavägen? En vill ju liksom bara äta upp den. Och visst anas en liten georgisk mattrend i det eviga instagramvimlet av avokados, fusioner och hantverksöl? Det med mera kikar vi på i veckans trendspaning. Nu drar vi den här.

Veckans sötaste …
Helt klart den lilla blomsterkiosken på hörnet Karlavägen/Engelbrektsgatan som har renoverats och gjorts om till Stockholms minsta marknad och kafé. Det är ingen mindre än Neta Brandin som en gång i tiden gav oss Vurma och med det mackor till middag-vanor som tillsammans med Lena Afonso har renoverat den lilla kiosken och startat Petit Marché. Förutom ljuvliga blommor finns kaffe, en fantastisk citronkaka, en ännu mer fantastisk kardemummakaka, små söta tvålar och en förförande doft av nybryggt kaffe och färska blommor. Vi ses där.

Veckans wow …
Ni vet ju att vi, och resten av världen inklusive GOOP, ÄLSKAR Fabrique. Det är därför så roligt att bageriet nu öppnat sin första butik i New York. Inte var som helst heller utan på en av Manhattans tjusigaste adresser intill Chelsea Market. Självklart är matkritikerna på NYT lyriska och skrev en strålande recension i veckan där de också tipsade om kardemummabullarna. Som om vi liksom inte visste det redan.

Veckans trend …
Kom ihåg var ni läste det först (såvida det inte var nån annanstans än här alltså). Georgisk mat är på ingång. Fler än tre gånger, och tre är som bekant en trend, har den georgiska pizzan khachapuri fladdrat förbi i mitt instagramflöde. Det är ägg, det är ostar, det är fluffigt bröd. Det finns inget att inte älska. Jag minns att jag klämde i mig en sådan på Farmers Market i Los Angeles förra året och jag minns det med värme ännu. Dessutom har en av våra favoriter Zeina såklart det bästa receptet på khachapuri här.

Veckans läsning …
Populärkultur och mat hör till det bästa i livet och när de två möts blir det nästan alltid bra. Den här texten i NYT listar de 20 bästa filmkockarna genom tiderna. Jag ska inte spoila för mycket här men jag saknade bland andra Julia vs Julia. Äsch, vi får göra en egen lista. Visst?

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp