Universums godaste bröd

Ja, det tycker i alla fall jag. Hela sommaren har jag börjat dagen med att simma i havet. Älskar iskallt havsvatten. Gillar inte sjöar. Men det bästa kommer efter simturen när frukosten på bryggan består av kaffe (Mollbergs) och mammas bröd med Bregott på (helst det där som heter Brynt).

Jag har kämpat ganska länge för att få ur min polska recept-föraktande mor receptet på det här brödet. Ingredienslistan är lång vilket beror på att brödet blev till i en så kallad skafferirensning för några år sedan, så det har inte varit helt lätt. Tja, lite sånt och lite sånt och så tar man lite sån där vad det nu heter efter smak ... har det låtit. Men förra veckan satte jag mig ned med penna och papper medan mamma bakade och lyckades faktiskt få ned hela receptet. Det är ett grovt bröd med sötma från aprikoser och russin och jag tycker faktiskt att det är universums godaste bröd. Varsågoda!

Universums godaste bröd

  • .
    1 1/2 dl rågsikt

  • 1/1 dl fyrkornskross som kokas i 2 dl vatten


  • 1/2 dl rågmjöl

  • 1 msk salt

  • 1 pkt brödkryddor

  • 1 pkt hel kummin

  • 1/2 pkt mortlad fänkål

  • 2 dl solrosfrön

  • 2 dl pumpakärnor

  • 1 dl vetegroddar

  • 1 msk rapsolja

  • 2 msk chiafrön

  • 3-4 dl blandade nötter, hackade (allt utom jordnötter)

  • 2 dl vetemjöl

  • 1 l grekisk naturell yoghurt

  • 11/2 dl russin

  • 6 stora klippta ekologiska aprikoser

  • 1 pkt bikarbonat

Directions

  • Blanda alla torra ingredienser, och häll sist i fyrkornskross som blivit som en gröt tillsammans med vattnet efter att det kokat och sedan fått svälla i 15 min.
  • Rör i nötter, aprikoser, russin, yoghurt och rapsolja. Rör om ordentligt.
  • Häll upp i 2 smorda ugnsformar och grädda i 175 grader ca 50 min i mitten av ugnen. Klart!
Inlägg skapade 32

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp