Tro inte på allt du läser (i recept)

Att laga mat efter recept kan vara lurigt som det är (om recepten nu inte är helt sjukt tydliga och välskrivna) och extra svårt blir det när det har blivit totalt hjärnsläpp och något helt orimligt har smugit sig in bland ingredienserna/beskrivningarna. Det hände tidningen Matmagasinet år 2008 där receptet för Världens godaste äpplekaka innehöll 20 rivna muskotnötter istället för de två kryddmått som det var tänkt. Om det hade varit en annan ingrediens hade det kanske inte varit så farligt, men nu är ju muskotnöt giftigt om det äts i stora mängder… 

Osannolikt nog var det några stycken som läste receptet bokstavligt, rev de 20 nötterna (de måste ha svurit konstant under tiden!?) och åt kakan – som verkligen inte var världens godaste längre, utan väldigt besk. Ändå åt de så mycket att de drabbades av både yrsel och huvudvärk. 

I muskotnöten finns nämligen ämnet myristicin, som ger symtom som muntorrhet, illamående, svettning, dödsångest, rodnad, hallucinationer och uttorkning. Myristicin påverkar den kemiska balansen i hjärnan och får den att bli överaktivt vilket gör dig förvirrad och konstigt. De hungriga äpplekakeälskarna blev såklart rädda när det hände dem och de fick köras till sjukhuset där man konstaterade överdosering. Tidningen Matmagasinet skämdes ihjäl och numret drogs in innan fler hann ta fram rivjärnet och rensa butikernas kryddhyllor från muskotnötter. 

En av världens godaste äpplepajer kommer från Four & Twenty Blackbirds i Brooklyn. Den här heter Salty Caramel Apple pie.

Så tro inte allt du läser i recept. Var alltid kritisk mot de recept du lagar om det är första gången du ser dem. Fråga dig själv om de är rimliga och om allt i det verkligen behövs. Kanske är det till och med roligare att laga mat om man byter ut några av ingredienserna bara för att du kan?

Tore Wretmans recept, ni vet den legendariska svenska kocken som typ uppfann pain riche och gjorde restaurang Riche till en hotspot redan för länge sedan, ska man granska extra noga – i alla fall om du har fått tag på en äldre version av hans kokböcker. Han hade nämligen som sport att medvetet smyga in fel i dem (!), så att det inte skulle kunna gå att laga lika god mat hemma som den man åt på restaurangen. Eller för att hålla sina läsare på tårna.

Numera trippelkollar bokförlagen alla recept och både provlagar och proväter så att allt i böckerna ska vara precis så gott som de lovar. Så inga 20 muskotnötter där, kan nästan svära på att inget recept ens innehåller bara en muskotnöt eftersom den alltid används i så små mängder.

Inlägg skapade 88

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp