Trendvatten – eller inte

Igår var jag på Södra teatern och såg författaren Per Hagman bli osams med intervjuaren Fredrik Strage angående huruvida han hade skrivit om vattenbaren på coola Colette i Paris på ironi eller inte. Vattenbaren, eller Le Water-bar som den såklart hette på trendfranska var alltså en bar/restaurang där man kunde äta en lätt måltid och välja mellan 70 olika vatten att få upphällt i glaset. När det öppnade blev det såklart ett himla halloballo kring det hela och alla på modeveckan vallfärdade dit när de var törstiga. Très cool!

I boken Volt beskrev Per, iallafall enligt Strage, baren med bara hyllande ord och fick oss alla att tro på att renlevnadsmännsch-livet var det nya heta.

– Meh, sa Per. De hade liksom en vattensommelier, jag var ironisk, jag skulle aldrig hylla ett sånt fenomen. Vatten liksom!

Hyllning eller inte, vattenbaren blev såklart omskriven av alla tidningar som hade minsta lilla trendspaning i sig. Men det där med att vattenbaren skulle vara ett samtidsfenomen är faktiskt helt fel. Redan för 150 år sedan kunde man besöka vattenbutiken i Kungsträdgården i Stockholm för att dricka nymodigheten rent vatten. Innan dess hade man mest druckit öl och mjölk hade kommit som en stark utmanare, men det visade sig att den senare drycken spred tuberkulos vilket ju inte var så bra. På vattenbarerna blev man inte sjuk och sodavatten, vichyvatten och mineralvatten som fanns på menyn såldes som bra kurerande skit. Det fanns vatten från både svenska och utländska källor och sockrade vatten. En av de mest populära beställningarna var det tyska vattnet Apollinaris (som finns än idag), gärna med en hård, knallbrun pepparkaka som tilltugg.

Där satt man och mådde med sitt vatten, och om man ville kunde man ge sitt bordssällskap en kapsel med lite cyankalium i, så att han dog. Precis som i Doktor Glas, den klassiska boken av Hjalmar Söderberg.

Inlägg skapade 95

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp