Titta, tårtan är naken!

De har synts under några år nu, de ”nakna” tårtorna, som en skön kontrast till alla dessa varianter som täckts av så mycket sockerpasta att de känns som om tänderna ska trilla ut om man tar bara en liten tugga. De nakna tårtorna är alltså tvärtemot, de visar upp alla sina behag till allmän beskådan.

Ska man gå tillbaka till källan är det Christina Tosi, kvinnan bakom Milk bar bakery – ”bakfickan” till supertrendiga Momufuku i New York – som sägs ha startat trenden runt år 2008. Hela grundidén med Milk Bar är att skapa desserter som folk vill ha, gärna fullproppade med strössel och pretzels, men på ett experimentellt vis. Det är en bonus om de lyckas skapa ett bakverk som inte skådats tidigare, tycker de.

Nu har det såklart gjorts nakna tårtor innan Christina var född, eftersom det alltid har funnits kreativa människor som glömt köpa grädde fast kalaset börjar om 30 minuter, men de tårtorna har kanske inte på samma sätt ställts ut i montrarna fast de varit både vackra och goda. Ofta dekoreras de nakna tårtorna med blommor, bär, maränger, macaroner och rinnande choklad som gör att de skriker YUMMY!

Tårta från Milk bar – Citroncheesecake, jordgubbssylt, mjölksmulor och jordgubbsfrosting. MUMS!

I alla fall finns det fler anledningar till att göra tårtor utan omslag än att bara vara nyskapande, tycker Christina Tosi. Som att allt det goda, bottnar och fyllningar, med sina texturer och smaker, är det som GÖR tårtan. De borde också få sin stund i strålkastarljuset! resonerar hon. Idéen föddes under konditorutbildningen, där hon frustrerat övade på att göra perfekta tårtor som blev bra på bild. Men de saknade själ tyckte hon, och de smakade ingenting. De ”nakna tårtorna” beskriver hon däremot som livliga historieberättare och lekfulla mystiker: tårtor som lockar oss komma rusande och vilja äta upp dem på en gång med våra bara händer.

”Nakna tårtor lockar oss att komma rusande och vilja äta upp dem på en gång med våra bara händer. ”

När Angelina Jolie och Brad Pitt gifte sig 2014 och de skar upp en ”naken tårta” (bakad av deras 10-åriga son) för att manifestera sitt Ja till varandra, spreds trenden över världen, ja till Sverige också. Även om en av landets bästa konditorer, Daniel Roos, dömer ut dem som typiskt amerikanska tårtor som varken är goda, fina eller ens populära, när vi frågar honom. 

Josefin Jämteryd (mer känd under The Craving Solution som blev utnämnd till Årets Tårtmästare 2018) gillade hursomhelst vad hon såg och satte genast igång att baka tårtbottnar för att testa. Hon gillar att den nakna tårtorna ser rustika och lite lantliga ut och att de aldrig tappar sin råa känsla. Hon har också märkt att efterfrågan på dem har ökat och just till bröllop har de blivit ganska vanliga numera.

En tårta med guldkant av Josefin Jämteryd

Vad är svårast med att göra en?

– Det svåraste, innan man är ordentligt vän med sina bottnar, är att det inte ska komma in för mycket smulor i smörkrämen som dras runt tårtan. Jag vill ha ett resultat där bottnarna skymtar igenom, inte att tårtan ser snabbt ”crumb coated” ut. Därtill ska alla bottnar vara lika stora och perfekt centrerade över varandra, men det gäller ju all typ av tårtbyggande – även om det blir mer tydligt i en naken tårta.

Vilket är ditt bästa dekoreringstrick?

– Jag tycker om att kombinera nakna tårtor med levande blommor i livlig placering och alltså inte för strikt. Gärna med grönt, då går det nästan inte att misslyckas!

Bottnar med fyllning av choklad och nutella. Av Jenny Finn @jennysrumochspis
Inlägg skapade 95

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp