Styckningsschema för grönsaker

Vi är ganska många nu som lyssnat när Paul Svensson mässat om hur man ska hedra sina grönsaker genom att ta hand om allt på dem. Så har han förklarat och visat hur grönsaksblast kan bli pesto och skal på valfri grönsak kan friteras och jag vet inte vad. ”Så härligt det låter” tänker man och ger sig sjutton på att man själv ska ta efter nästa gång i köket.

Klipp till nästa gång i köket:

Just ja, det var något med de här rötterna va, som skulle kunna bli en delikatess? Och så orkar man varken ta reda på det eller göra som det förmodligen hade stått en googling bort och blir återigen skyldiga till onödigt waste. Så när jag hörde talas om att Marbodal hade teamat upp med vår bästa grönsakskock och bett den fantastiska illustratören Lina Bodén rita styckningsscheman för grönsaker var jag den första att applådera. Så flott att ha en grönsakspåminnelse vacker som ett konstverk därhemma i köket! Så fina är de att jag också slängde iväg ett par frågor till Lina för att fråga hur hon gjorde.

Grönsaker som styckningsschema! Vilken rolig men svår uppgift?

– Det kändes inte alls svårt faktiskt, just för att det var så roligt! Äntligen fick jag en anledning att teckna grönsaker, och till och med rottrådarna… Ett drömprojekt, helt enkelt.

Hur gör /tänker man för att göra en övertydlig bild på en grönsak? 

– För det första gäller såklart att hitta en bra vinkel där alla delarna syns tydligt. Sen att hitta det karaktäristiska hos just den grönsaken, dess form och struktur. Är ytan blank eller matt, randig eller fläckig, knölig eller slät?Är bladen tjocka och hårda eller tunna och mjuka? 

Vad var svårt? 

– Rotsellerins stambas var lite klurig att teckna. Den är så speciell i formen; knölig, fläckig och med de där tjocka rottrådarna som spretar åt alla håll. Det var väldigt pilligt och tidskrävande att teckna fänkålsdillen, och också att få fram den där fibertråds-randiga strukturen i purjolökens blad.

Vad har du lärt dig av det här samarbetet? 

–  Det har verkligen fått mig att reflektera över att många av oss, inklusive jag själv, använder alldeles för liten del av det ätbara på en grönsak. Det är pinsamt mycket som jag inte har känt till att man kan äta. Som rödbetsblast, till exempel!

Favoritgrönsak att äta? Och att rita? 

– Det varierar, just nu är det nog grönkål.

– Tycker väldigt mycket om att teckna av kronärtskockan. Kanske för att dess form och uppbyggnad liknar en blomma… Men överlag är det det hur som helst roligare att teckna hela grönsaken, än en som är styckad, som de man hittar i mataffären ju vanligtvis är.

Styckningsscheman att köpa hittar du här

Inlägg skapade 86

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp