Spå i kål

Innan grönkål blev ett slags magisk undergörare som ansågs innehålla allt nyttigt en människa kan behöva, plus hjälper en gå ner i vikt, få underbar glowig hud och sväva över marken, var grönkålen mest trädgårdens fula ankunge. Bra för att den växte även när det blev kyligare utomhus, men handen på hjärtat kanske inte den godaste och härligaste grönsaken man hade. Men så började någon hälsosam LA-profil mixa ner några blad i en smoothie och resten är historia… 

I alla fall om vi går tillbaka till den där fula ankungen-tiden då fanns det en dag på året då grönkålen plötsligt stod högt i kurs – och det var exakt idag, på Halloween. Dagen då gränsen till ”den andra sidan” förtunnas och spöken och vilka magiska varelser som helst kan besöka oss, om de har lust. Då brukade tonåringarna smyga sig in i trädgårdslanden, täckte för ögonen på varandra och drog upp varsin knippe grönkål, för att sen smyga tillbaka hem och spå i dem. Efter en grundlig analys där man tog extra hänsyn till grönkålens längd, tjocklek, kvalitet och smak, och till och med mängden smuts som fanns på den, kunde man få en föraning om vem man skulle gifta sig med en gång, eller åtminstone hur den personen skulle vara. 

Grönkålen ansågs också ha så övernaturliga förmågor att den skulle kunna få en att drömma om sin framtid om man hängde upp den över sin dörr en natt och natten efter la den under sin kudde. 

Så fint att grönkålen har den här historien som kristallkula i sig, kanske är det till och med den än idag spökar nu när vi vill tro att en enda grönsak kan hjälpa oss till ett bättre liv? Men jag som gillar den här typen av traditioner skulle älska om vi återupplivade grönkålsplockningen på Halloween-natten – så mycket mer spännande än att jämföra godishögar och zombie-sår ju!

Inlägg skapade 98

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp