”Sometimes there’s so much beauty in the world, I feel like I can’t take it.”

Minns ni scenen i filmen American Beauty när en plastpåse dansar omkring i vinden tillsammans med en massa perfekta höstlöv? Jag älskade den sekvensen. Den fick mig att påminna mig själv om att se det vackra i det lilla. Kunde en simpel plastpåse se ut som det mest romantiska någonsin fanns det säkert fler bilder därute som kunde ge en samma känsla, om man bara började se sig omkring, tänkte jag. Gick väl sådär pga har väldigt lätt att falla tillbaka i ett lätt cyniskt och sarkastiskt jag.

Världens vackraste plastpåse.

Numera har jag inga romantiska idéer om plastpåsar längre. Tänker bara på valar som ätit upp dem och dött när jag ser dem och på hur sjukt det är att det seglar omkring stora plastöar på havet. Hej klimatångest. I affären blir jag arg för att plastpåsarna ens finns där när jag ska ta äpplen. Det spelar ingen roll hur miljövänliga de påstår sig vara. Och i protest slänger jag bara ner mina Ingrid Marie i korgen så att de rullar fritt på bandet när jag betalar. 

Men eftersom det ibland blir lite knöligt med all lösfrukt när jag ska packa allt har jag bett min händiga och hantverkskunniga mamma att virka påsar för frukt och grönsaker till mig. Några som är lätta och fina att bära med sig. Plötsligt känns det viktigt att handla frukt och grönsaker i affären, för att med mina påsar gör jag både ett mode- och ett miljöstatement. Första gången jag bar med mig dem i ”min” butik blev kassapersonalen visserligen förvirrad och undrade om frukten i verkligen kom från dem. Men det gjorde den ju, och nu har de vant sig. ”Det är hon, den där excentriska” tänker de när jag kommer med mina färgglada hemmasnickrade påsar. Jag gillart!

En för apelsiner, två för vad som helst och den fjärde som ser ut som en tomat!

Har man ingen mamma som virkar finns det återanvändningsbara påsar att köpa på Paradiset och Arket till exempel. Om man själv blir sugen på att minska på världens plastkonsumtion alltså.

Samtidigt händer det saker även i företagsleden. Till och med de har tröttnat på all plats och vill haka på klimattåget. I England har Marks & Spencers gått loss i ett projekt de kallar ”Thin Air” som går ut på att de minskat mängden luft i snacksförpackningarna, vilket lett till att chipspåsarna har krympt och mindre plast går åt i tillverkningen. 37% mindre förpackningsmaterial har man räknat på vilket ju låter fantastiskt på bara en sådan liten åtgärd. 

Selfridges går steget längre och har lanserat en ätbar vattenförpackning gjort på sjögräs-extrakt! Så himla bra om man är både hungrig och törstig. Är man inte sugen på att äta upp förpackningen bryts den ner naturligt på 6 veckor. Jämför det med en plastflaska som tar 700 år på sig att göra samma sak. 

Hur gulliga ätbara förpackningar?!

Nu kanske vi inte ska tacka klimathotet för att vi måste skynda oss att få världen att kännas mer framtid, men visst är det positivt att det satsas på alla fronter för tillfället. Vi kan vända det här! Och varför inte börja med egna påsar i affären.

Inlägg skapade 57

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp