Salt, Fat, Acid, Heat

Det finns så mycket matprogram på teve nu så jag hamnar ofta i ett evigt bläddrande. Efter 45 minuters bläddrande och velande har jag tröttnat och känner mig mätt på mat-teve. Samma händer ofta när jag ska se film. Men, ibland så hittar jag ändå nåt spännande. Som till exempel Salt, Fat, Acid, Heat på Netflix. Programmet handlar just precis om dessa fyra grunder inom matlagning och jag lärde mig en massa nytt; till exempel hur miso blir till och används, hur olika salter fungerar och att de italienska slaktarna kallades mystiker förr i tiden eftersom de med sina bara händer skapade föda av ett djur.

Första gången jag hörde talas om Nasim Nosrat var på Cherry Bombes Jubilee i New York förra året.

Cherry Bombe är ett matnätverk för kvinnor och varje år arrangeras detta event med massor av härliga kvinnor från matvärldens alla hörn. Vart jag än vände mig då dök Nasims namn upp i något sammanhang. Jag blev såklart nyfiken och tyckte dessutom att titeln på hennes kokbok Salt, Fat, Acid, Heat lät kul. Dagen efter jagade jag runt i hela Manhattan och halva Brooklyn efter boken – den var slutsåld nästan överallt – och hittade den till slut i den underbara kokboksbutiken Kitchen, Arts & Letters. Resten av kvällen satt jag med näsan i boken och fascinerades över vilken ambitiös och användbar bok detta var. Här står hur en styckar en kyckling, hur en saltar, hur syra kan förhöja smaken på de mest oväntade sätt med mera med mera. Jag vågar påstå att det är min favorit i kokbokshyllan – och den hyllan är inte blygsam på något sätt.

Så några månader senare såg jag på Nasims instagram att hennes bok skulle bli tv-serie på Netflix. Hurra! Jag bänkade mig och såg såklart alla avsnitt på en och samma kväll. Den var minst lika bra som boken – Nasims värme, genuina passion och nyfikenhet samt mängden fun facts i allt hon gör gjorde detta nästintill fulländat som mat-teve.

I första avsnittet hänger Nasim i Italien och tar reda på hur en parmesanost blir till, vad som krävs av en Parmaskinka och så gör hon såklart pasta. Det är ögongodis alltsammans.

I ett av avsnitten gör hon en hel kyckling marinerad i kärnmjölk, buttermilk marinated roast chicken – som såg så galet god ut att jag dagen efter gick till Cajsa Warg och beställde två liter kärnmjölk från Wäpnö Mejeri, och släpade hem en ekologisk kyckling. Nu kan vi ha förförts lite av att buttermilk är ett så himla fint och liksom gott ord. En får lätt för sig att kycklingen ska smaka kaka och smör. Det gör den såklart inte, men den blev supergod. Så god att jag gjorde om samma procedur helgen efter. Såhär gjorde vi Nasim Nosrats kärnmjölksmarinerade kyckling!

Kärnmjölksmarinerad kyckling

Portioner:

Minst 4

Förberedelse

1 dygn

Koktid

60 minuter

Svårighetsgrad

Lätt

Ingredienslista

 • 1/2-1 l kärnmjölk
 • Salt
 • Mer salt
 • 1 hel kyckling

Instruktioner

 • Klipp av vingtopparna på kycklingen och snitta lite i början av benen så att marinaden letar sig in till köttet.
 • Massera in kycklingen med salt – mer salt än du tror.
 • Lös upp två rågade matskedar salt i kärnmjölken.
 • Lägg kycklingen i en stor plastpåse med ziplock häll på kärnmjölken. Häll gärna en till skvätt kärnmjölk i påsen innan du stänger den. Kanske lite mer salt. Lite salt har ingen dött av.
 • Låt kycklingen vila i en 16-20 h i kylskåpet. Vänd på den någon gång ibland.
 • Ta ut kycklingen ur kylen och låt den närma sig rumstemperatur innan du ska ämnar tillaga den.
 • Sätt ugnen på 220 grader.
 • Torka av kärnmjölken lite slarvigt. Lägg den med köttsidan upp (benen pekandes nedåt) i en form och ställ in den i ugnen.
 • Efter en 20 minuter, sänk temperaturen till 200 grader.
 • Tänk på att det är som varmast längst in i hörnen i ugnen.
Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp