Så prestigelös som bara en Michelinkock har råd att vara …

Förra veckan tillbringade jag min lunch på Rutabaga tillsammans med Mathias Dahlgren. Jag var där för att få höra om hans nya kokbok för ett reportage som jag ska dela så snart magasinet kommer ut. Men, min ovana trogen, hamnade samtalet på villovägar. Ibland är det olyckligt, men ganska ofta är det journalistiskt lyckosamt att gå smått vilse i den tänkta röda tråden.

Den här gången var det kul för vi kom in på Erik Videgårds nya manifest om vad som utgör en bra restaurang, och Mathias berättade då alldeles apropå en fin anekdot.

Såhär gick det till. För några år sedan innan MatsalenGrand Hotel blev Rutabaga var ett sällskap på åtta personer på väg med buss från Sundsvall till huvudstaden för att äntligen få prova Michelinkrogen alla pratade om. I god tid hade de bokat bord för klockan 19 på lördagskvällen. Väl på plats möts de av Matsalens hovmästare som för sitt liv inte kan hitta bokningen. Mittemot honom står åtta vrålhungriga och förväntansfulla Sundsvallsbor som längtat efter den här stunden i flera veckor. Men nåt har gått fel. Det ser mörkt ut på bordsfronten och humöret blir snabbt minst lika mörkt om inte mörkare hos sällskapet.

En nervös hovmästare kommer in till Mathias Dahlgren och förklarar det genanta läget. M ber honom försöka boka om gästerna på någon av hans andra restauranger i stan, men det är omöjligt. Allt är fullbokat. Hur de än trixar går matematiken med bordsplatser inte ihop – det finns inte en chans att sällskapet på åtta från Sundsvall ska få plats. Oklart är om bokningen inte gått igenom eller om det är restaurangen som missat. Men det spelar inte så stor roll precis just där för Sundsvallsborna är hungriga och purkna. Nöden vet ingen lag så Mathias Dahlgren ringer upp några bra och omtalade krogar i kvarteret och hör om det finns plats. Det gör det. Sundsvallsborna erbjuds bord på en flott krog och får en taxiresa dit – Matsalen står för hela den kommande krognotan och taxi. Stämningen blir bättre och gäster och hovmästare skiljs åt som kompisar.

I flera år efter det inträffade emottog Matsalen gäster från Sundsvall som hade hört historien och också ville prova den här fantastiska restaurangen. Men med den parentesen att de tycktes ha hört att den där Matsalen, det var den bästa restaurangen det där obokade sällskapet som aldrig fick äta på Matsalen, hade varit på. Men att de faktiskt aldrig ens smakat maten på Matsalen, det hade inte riktigt fastnat i åhörarnas minne. Och kanske inte heller i de åttas minne.

Fint tycker jag. En restaurang är ju faktiskt så mycket mer än det som serveras på tallriken.

När jag satt och bläddrade i Mathias Dahlgrens nya bok Kokbok för grå dagar (Ester Bonnier förlag) häromdagen kom min man och kikade över axeln. Förtjust över att se de relativt korta recepten sa han så träffande: Bara en Michelinkock har väl råd att vara så avväpnande prestigelös?

Ja, det är prestigelöst. Och, han har råd. Boken är briljant. Den består kort sagt av vad titeln säger, recept för grå dagar och en och annan stjärnklar natt. Och de grå dagarna är ju som Mathias påpekar, ändå halva livet.

Michelinkocken uppmanar oss att använda färdiga grytbaser på burk till thaicurryn, gulaschsoppa på konserv, äta fläskpannkaka och kålpudding lite oftare. Men bland de enkla fina recepten finns små tips och twistar som ger det hela finess. Till exempel ska den köpta lingonsylten alltid blandas ut med frysta lingon. Och, så fastnade jag vid det finfina tipset att byta ut det smälta smöret i våffelreceptet mot brynt smör. Med mera. Det här är boken jag längtat efter utan att veta om det, konstaterar jag när jag entusiastiskt bläddrar bland wienerkorvar på burk och persikor med grädde.

Jag frågade också Mathias vad han helst äter en slaskig vinterdag i januari. Och svaret vill jag såklart gärna dela med er men det får jag inte göra förrän den 15 oktober. Tre dagar efter att boken kommit ut i butik. Så, stay tuned så att säga. Jag återkommer.

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp