Reality Bites på dokumentär-festivalen Tempo!

Ett säkert vårtecken som alltid får det att pirra, i år också kurra, i magen är Stockholms dokumentärfestival Tempo. För alla oss som älskar dokumentärer är den 4 till 10 mars en högtid, och nu är det snart dags att planera sitt dokumentärschema och stryka allt annat världsligt ur kalendern.

I år finns en ny spännande kategori, Reality Bites, som vi såklart är lite extra nyfikna på, nämligen fem fina mat-dokumentärer. Dessutom bjuds det på mat med koppling till den aktuella filmen i samband med visningarna som håller hus i bland annat en av Stockholms bästa kinesiska restauranger, i samband med en sagolik tebjudning som för tankarna till Alice i underlandet, med mat lagad av kvinnokollektivet Yalla eller om en så föredrar helt enkelt i en mjuk och skön biofåtölj. Kan på riktigt inte tänka mig nåt mysigare än att ägna en kväll åt att bjudas på mat och se dokumentär!

Jag fick en liten förhandstitt på Reality Bites-filmerna och rekommenderar extra varmt dokumentären The Heat: a Kitchen(R)evolution (se trailer här ovan). Var på riktigt alldeles knockad av såväl förfäran som beundran efter att ha sett den. Genom en feministisk kameralins skildras den hårda kulturen som råder i världens krogkök; sexuella trakasserier, ren mobbning och ögonen riktade mot en massa tatuerade manliga douche bags till kockar som plågat sin kvinnliga personal till sammanbrott. Det här är en så otroligt angelägen dokumentär som ger oss en välbehövlig inblick i den hårda machojargong som förhoppningsvis är på väg att dö ut. Om vi någonsin undrat varför det finns så få kvinnliga stjärnkockar, så finns svaret högst tydligt i den här dokumentären. Historierna om de här kvinnliga kockarnas väg till kroghierarkins topp berättas och skildras genom deras egna berättelser och reflektioner – alltså, att de ens orkat! Bland annat medverkar den briljanta NYC-kocken Amanda Cohen som jag gjorde en intervju med i vintras. Den intervjun kan du läsa här.

Fixa biljett till visningen av The Heat där det bjuds på vegetarisk buffé från kvinnokollektivet Yalla Rinkeby på Tempos hemsida. Efter filmen pratar också Linn Söderström och Marion Ringborg om att vara feminister i en mansdominerad bransch, det gemensamma initiativet Garba samt om TakeOver, ett nätverk för kvinnliga kockar. Vi ses där!

Håll också utkik efter nästa nummer av Gourmet där jag skrivit en artikel om krogscenen efter patriarkatets fall i New York City. Detta ska vi helt klart återkomma till.

Mer Reality Bites-film på Tempo!

Vem vill inte sitta med runt det här bordet? Teparty i Tea time.

Tea Time
Under 60 år har fem chilenska kvinnor träffats en gång i månaden för att dricka te – och nu är biopubliken inbjuden. Väninnorna delar med sig av sitt förflutna i ett Chile i radikal historisk förändring. Några av dem hade möjligheten att utbilda sig medan andra blev hemmafruar. Vissa lämnade sina män på grund av otrohet, andra höll skenet uppe. Följ med på heta diskussioner runt fikabordet!
Filmen serveras med te och kakbuffé i Alice i Underlandets magiska värld på teatern Bus.

Flynn McGarry är underbarnet som utmanar den traditionella kökshierarkin.

Chef Flynn
Flynn McGarry
driver en egen liten restaurang i familjens vardagsrum. Genom stor medial uppmärksamhet för den unga gourmetkocken, växer Flynn ur sitt hobbykök och får visa prov på sina kunskaper hos några av sina idoler. Samtidigt möter han motstånd från människor som anser att han bara är en privilegierad tonåring som tar uppmärksamhet från ”riktiga” kockar, men Flynn är bestämd om att utmana hierarkin i den kulinariska världen.
Filmen serveras med vegetariska snittar komponerade av Sveriges egna kockunderbarn från Internationella Hotell- och Restaurangskolan på Teater Lederman

Berättelser om det som sker efter stängning i Closing Time.

Closing Time
Mr Kuo och Mrs Lin driver en blygsam restaurang där de serverar mat till dem som cirkulerar staden om natten. Lite längre ner på gatan ligger en lokal med spelautomater ägd av ett ungt förälskat par. Deras historier sammanflätas genom det nattliga vardagslivet och fångas i rytmiska bilder som erbjuder stundtals komiska scener. Allt är sig likt tills en morgon när Mr. Kuo, på väg tillbaka från marknaden, väljer en annan avfart på motorvägen.
Filmen serveras med misodashisoppa i samarbete med Bio Rio!

Hur blev den klassiska kinesiska rätten general tsos till? I The Search for general tso får vi svaret.

The Search for general Tso
Maträtten General Tsos kyckling finns på alla kinesiska restauranger runt om i USA. Men vem är den uppkallad efter? Ett sökande efter rättens ursprung tar sin början och vi slungas med kyckling och sås tillbaka till Kina. Under guldruschen på 1850-talet flyttade många kineser till USA. De bosatte sig i olika delar av landet och öppnade restauranger som serverade kinesiska rätter anpassade efter amerikanska smaklökar. Tillsammans med en historiker och en menysamlarexpert berättar ett flertal restaurangägare historien om hur kinesisk mat fick en självklar plats i det amerikanska samhället.
Filmen visas på Stockholms bästa kinesiska restaurang Chong Qing och serveras med vegetarisk kinesisk buffé

Fixa biljetter och kolla programmet, datum och tider på Tempo här:

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp