Ostiga tjyvar

Frankrike, Italien, Schweiz – något säger mig att det inte är en slump att mina tre topp favoritländer har OST gemensamt. Frågar du mig säger jag att ost är livet, det är något jag äter dagligen och det jag skulle ta med mig till en öde ö. Jag äter ost som snacks och älskar mat med ost i mest av allt. Ja, ni fattar ju att jag inte kan gå förbi en ostdisk utan att stanna och lååångsamt gå igenom vilka av dem som ska få följa med mig hem. Det betyder inte att jag köper ost varje dag, när jag inser att vi redan har ost hemma, paxar jag mina utvalda bitar till en annan dag. Såklart utsätts jag för en rad ostiga skämt hemma, men det är det värt. 

Så på ett sätt blir jag inte förvånad när jag läser att den mat som oftast blir stulen är just ost. Ost är ju en smaksättare, ett helgnöje och gott pålägg. Men att 4% av all ost som görs i världen blir stulen är ändå anmärkningsvärt! Det finns till och med en speciell svarta marknaden för ost – dit mindre nogräknade restaurangägare tydligen kan vända sig, men vad vet väl jag om det. 

Det finns alltså organiserad brottslighet även i den här genren. I England stals häromåret ett par prisbelönta ostar värda över 100 000 kr. Ostmakaren var förtvivlad och erbjöd till och med en hittelön om ostarna kom tillbaka till honom, han kände att han hade blivit bestulen på sina livs mästerverk. 

Fina ostar som fransk comté och italiensk verkar vara extra stöldbegärlig. Polisen tror att det är just för att de är så kostsamma, och att det är lätt att få med sig mycket, bara genom att sno ett enda hjul. En parmesanmakare i Italien blev till exempel av med ost värt 1 miljon kr under hösten 2015. 

Men även de småskaliga stölderna är vanliga. Alltså de som sker i vanlig butik. Ost är ju relativt litet och lätt att gömma. Jag tänker ändå att drägglandet borde avslöja tjuvarna. Ska spana extra noga på mina medkonsumenter nästa gång jag besöker ostdisken i jakt på kvällens delikatess. 

Inlägg skapade 86

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp