Nya julsmaker

På julen gillar jag att blanda gamla traditioner med nya smaker. Det är väl det julen delvis handlar om tänker jag, att nyfiken utforska sånt man inte vet. I år hamnade jag i schweiz (via husguden Ottolenghi) när jag letade nya saker att introducera i mitt liv. Där finns nämligen den brownieliknande kakan brunsli. Bara namnet är ju festligt, och riktigt roligt är ju att baka med udda kryddor tycker jag. De här kakorna har nog kommit för att bli en tradition för var extremt enkla att baka och smakade väldigt härligt, om än aningens annorlunda. Trots det fick den idel lovord, till och med från diverse barn. Bra betyg!

BRUNSLI cirka 18 kakor

  • 270 g mandelmjöl

  • 250 g kristallsocker

  • 40 g florsocker

  • 40 g kakao

  • 1 apelsin: finrivet skal

  • 1,5 tsk fem kryddor (kinesisk kryddblandning)

  • 2 stora äggvitor

  • 0,5 tsk vaniljfrön

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 170 grader (varmluft)
  • Lägg mandelmjöl, socker, florsocker, kakao, apelsinskal, fem kryddor-blandningen och salt i en köksassistent med degkroken monterad. Blanda på medelhastighet. Tillsätt äggvitor och vanilj och fortsätt blanda i ett par minuter. När degen ser ut som en boll lägger du den på en plan yta, formar den till en platta och plastar in den och låter vila i kylskåp i cirka en timme.
  • Ta ut degen ur plasten och kavla ut den tills den är ungefär 1,5 cm tjock. Tryck ut kakor (jag använde en stjärnform 7 cm stor) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö socker över kakorna.
  • Grädda i 12 minuter. Ta ut och låt svalna.
Inlägg skapade 107

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp