“No one who cooks, cooks alone”

Varför älskar vi kokböcker? För att det är härligt med inspiration, för att vi vill förändra våra matvanor och för att det är härligt att ha en smarting i köket att fråga om man kör fast. Bakom varje kokbok finns ju riktiga personer som har så mycket mer kunskap än en själv – och de har dessutom testlagat allt i boken tusen gånger, förbättrat rätten, testlagat den igen och gjort allt för att du och jag ska kunna laga den relativt lätt. Med en kokbok är man aldrig ensam i köket. 

Bokförlaget Natur & Kultur ger ut några av Sveriges bästa, roligaste och finaste kokböcker. Paris för foodisar (av Elin Unnes), Tommy Myllymäkis serie och Ramen (av Tove Nilsson) är bara några böcker i utgivningen som förläggaren Maria Nilsson står bakom. Intresse och intuition får henne att gå igång på kokboksidéer som förvälls på förlaget innan de kokas ihop och ges ut. Jag frågar henne varför vi svenskar är så duktiga på att köpa kokböcker. 

– Svårt säga varför, men för egen del tänker jag att mat ändå är sjukt viktigt och om du inte planerar och anstränger dig lite får du inte äta lika gott. 

Även om kokboksförsäljningen har dalat under de senaste åren är kokboken den typ av bok som vi gillar att ha hemma. Ett tag gavs det ut en kokbok per dag. Maria berättar att svenska kokböcker självklart har ett eget manér, men att vi är bra på att hålla  hög internationell nivå. Själv tycker Maria att Natur & Kulturs kokböcker ska vara med och utveckla kokboksmarknaden på ett litet hörn. Boken Ramen har till exempel sålts i stora volymer utomlands, bland annat i Storbritannien, USA, Tyskland, Holland och Danmark. 

Mat är ändå sjukt viktigt och om du inte planerar och anstränger dig lite får du inte äta lika gott. 

Enligt Maria är en bra kokbok gjord av en hängiven författare/kock som går all in och kan förmedla sin kunskap och passion vidare. De har också roliga teman med bra, välresearchade texter och sen det viktigaste av allt, framförallt om boken ska bli en modern klassiker, riktigt bra recept. 

– Recepten ska funka för en normalvan hemmamatlagare men samtidigt ha en bredd från det enklare till det svårare.  

Favoritkokbok just nu? 

– En bok jag är väldigt glad att vi har gett ut är Pizza Napoletana av Ville Ilola och Bess Balaj. En liten tegelsten med egentligen bara ett recept på napoletansk pizzadeg och sen trehundra sidor om allt runtomkring, från hur du gör ugnen för att komma upp i rätt gradantal till hur olika hårt vatten påverkar mjölet.

– Men de böcker jag använder mest är Tommy Myllymäkis Fisk & skaldjur, Enkel god mat och Efterrätter av Olle T Cellton och Pasta på italienska av Sara Berg.

Ett litet glädjepiller, enligt förläggaren Maria Nilsson.

Vad åt du till frukost, lunch och middag igår? 

– Jag äter nästan alltid ägg till frukost! Helst omelett med potatis och lök som äts med chilisås och droppkaffe från Hunkute i Etiopien. Sen blev det barnens favoritpasta – hemgjord trofiepasta med pesto och till middag nixtamaltortillas och mole med kyckling, queso fresco, jalapenos, koriander och silverlök.

Inlägg skapade 71

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp