Miso – mer än bara soppa och dyr torsk

Samin Nosrat har gjort ett fint avsnitt om miso i sin programserie Salt, Fat, Acid, Heat på Netflix. Det är avsnittet som heter Salt. Jag såg programmet när det kom och tänkte att den här miso-grejen, den verkar ju kul.

Då var mina två fattiga upplevelser av miso dels soppan som ibland kom med i en pappburk till sushin, dels den där gången då jag under en långtråkig pressresa fick för mig att bjuda mig själv på den omtalade miso black cod på Nobu i London. Jag hade bokat bord genom en kompis i förväg och var himla peppad på att få smaka detta underverk. Fisken var supergod, såklart. Prislappen och så grejen med att sitta alldeles ensam i ett så stort lyxigt rum drog dock ned smakupplevelsen en aning. Aja, sedan dess har jag i alla fall mixtrat med miso i grytor och marinader och gjort minst 5 misslyckade egna versioner av black cod. Men inte förrän nu har jag provat det i söta saker. Vilken grej. Igår gjorde jag en mix mellan smulpaj och tarte tatin som jag smaksatte med vit miso och det blev ju toppen. Det letade sig in en skön umami och sälta i det karamelliga som jag gillade. Prova. Här är receptet.

Processed with VSCO with hb1 preset

Tarte tatin med smul-twist och miso

3 dl mjöl

2,4 dl havregryn

2,4 dl hackade pekannötter

1,7 dl brunt socker

140 g osaltat smör

1 msk vit miso

Smält smöret och rör i miso. Blanda i alla de andra ingredienserna och ställ smulsmeten år sidan ett tag.Det här ska sen toppa hela tarte-kalaset.

5 äpplen, skalade och klyftade

30 g osaltat smör

1 msk vit miso

3 msk mörk lönnsirap

1 tsk kanel

Smält smöret i en gjutjärnspanna och blanda i miso, sirap, kanel och äpplen. Låt det hela puttra ett tag, ca 10 min, tills äpplena känns lite mjuka.

Smula sen på smulsmeten med nötter i och ställ in hela gjutpannan i ugnen på 200 grader i ca 25 min. Servera med glass!

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp