Mat inifrån och ut

Det var när skönhetsredaktören Maria Ahlgren bodde i Tokyo som det gick upp för henne att här, i det fina landet i öst, där skönhet är en stolthet och inte bara ”fluff”, där pratade man om mat på ett nytt sätt. Ett sätt som förutom smak fokuserade på funktion. Hon lärde sig att maten och skönheten gick hand i hand. Där och då började gränserna mellan tallrik och krämburk suddas ut för henne. 

Nu har hon skrivit sin andra kombinerade skönhets- och kokbok på ämnet. Destination Beauty Food som förutom recept på mat som både ser och gör gott, innehåller bra hacks till bra hud (bada länge och långsamt! Vad man ska äta i badet säger hon inte, men Sandra Beijer kan säkert tipsa om en bra påse med smågodis till det eventet)och berättar vad våra grönsaker och frukter är nyttiga för. Allt skrivet i en ton som avslöjar hur rolig Maria är till vardags, något som man också kan höra i Skönhetspodden som hon gör tillsammans med Anja Skeppe Grahn. Till exempel jämför hon en linsgryta med en Birkenstock, och om inte du liksom jag fnissade till när du läste det, vet inte jag vad du har för problem. 

Iallafall hörde jag av mig till Maria för att få reda på lite mer om boken och hur skönhet och mat hör ihop. 

I boken tar du med oss på en resa mellan Stockholm, Paris, LA, Tokyo och Seoul – vilken är den tydligaste skillnaden på hur man ser på beauty food i de olika städerna/länderna?

– Ja, exakt så är det! Jag valde ut fem städer som fick representera varsin kultur, både i hur man ser på mat, hälsa och skönhet. 

– Tokyo representerar dels det som kallas J-beauty, alltså japansk skönhetskultur som utmärks av renhet, enkelhet och stor respekt för ritualer, men också såklart den mycket speciella matkulturen. Det var när jag bodde i Japan som jag först hörde folk prata om hur maten påverkar huden – japanska stapelvaror som sojabönor, miso, daikon (rättika) och sobanudlar tillskrevs en lång rad skönhetsegenskaper, som rynkhämmande, solskyddande och utjämnande. I japanska skönhetsprodukter ingår ofta ingredienser som fermenterat risvin, sake, och riskli,så även där finns en stark tradition av att knyta ihop mat och hudvård.

Cheesecake med körsbär är en flott rätt inspirerad av Tokyo. Foto: Lina Eidenberg Adamo

– Sen har vi Seoul, som ju dels representerar hela K-beautyfenomenet med innovationsdriven, lekfull hudvård, men också det koreanska köket där matens immunstärkande funktioner ofta framhävs. Kimchi är ju religion i Sydkorea, och tillskrivs nästan medicinska egenskaper. Jag var i Seoul i fjol, och som icke-köttätare var det en utmaning. Min mission till boken var därför att utveckla beautyproofade, veganska varianter av koreanska klassiker som bibimpap, ssam och gochujangsås.

– Tredje destinationen var Los Angeles, där många stora hälsotrender föds. LA är ju en galen mix av ultraarticifiellt och nyspirituellt, och extremt hälsonördigt. Hudvård marknadsförs på samma sätt som hälsomat med ord som glutenfritt, veganskt, eko, raw och så vidare. LA-kapitlet handlar mycket om CBD-olja, adaptogener, kollagenpulvertillskott och supergröna juicer, men jag har också gjort hudvänliga, veganvarianter av amerikanska klassiker som pizza, hamburgare och donuts.

– Paris fick vara med eftersom Frankrike på många sätt är skönhetsnationen über alles, och jag är – precis som många andra – besatt av att avkoda franska flickors nonchigt coola French Girl-chicness. För några år sedan öppnade en kafékedja i Paris som började skriva ut hudvårdande claims på sina juicer och smoothies, och det var första gången jag såg att man gjorde den typen av koppling i Frankrike. Juicer hette Better than Botox och liknande. Sen är ju i och för fransyskorna medvetna om vad de äter, men det har nog mer varit fokus på vikt än hud fram till ganska nyligen. Men mycket fransk mat är naturligt hudvänlig, som omeletter, bouillabaisse och bovetegaletter. Det franska skönhetsköket överraskar. Sen innehåller ju faktiskt rött vin superantioxidanten resveratrol, som det forskas massor kring. Ett glas rött är också en typ av parisisk hudvård!

– Slutligen fick Stockholm vara med eftersom det är här jag bor och har mitt kök. Men Stockholm är också jämte Köpenhamn navet för Scandi-beauty, alltså skandinavisk skönhetsvård som är väldigt hajpat ute i världen, inte minst i USA och i Asien. Det nordiska köket är ju också megaspännande ur skönhetssynpunkt. Det är helt idiotiskt att vi köper dyra pulver av açaibär när vi har magiska bär som vilda blåbär, havtorn och lingon. Jag försöker också guida till hur man kan äta efter säsong och få ut maximalt med beautynäring med minimala klimatavtryck.

En jordärtskockssoppa med extra glow är rätt i Sthlm. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Det känns som om jag kommer förändra min syn på både kylskåpet och badrumsskåpet efter att ha börjat praktisera bokens recept. Är det så? 

– Japp, du kommer se råvarornas fördelar. Du kommer inte bara se ett blåbär, utan du kommer se en tjusig liten blå boll som briserar av antocyaniner, en typ av antioxidant som skyddar cellerna mot skador från fria radikaler. Du kommer se på saker som trista, gamla havregryn och bönor på ett helt nytt sätt. Varje råvara är en skönhetsprodukt på ett eller annat sätt, och det gör det hundra gånger roligare att laga och äta mat. 

– Jag tror inte du medvetet kommer byta ut så mycket i ett svep, utan snarare fylla tallriken med fler och fler beautyfoods som till sist knuffar bort mindre näringstäta grejer. Jag hoppas att du kanske byter ut kött mot mer klimatsmarta proteinkällor som tempeh och tofu, och att du byter vitt socker mot yakonsirap som är ett magiskt sötningsmedel. Sen tror jag att du kommer bli besatt av miso efter att ha testat misodressingarna.

Vad har du själv lärt dig, eller kanske överraskats av, under arbetet med boken? 

– Oj vad svårt! Jag har såklart lärt mig massor om hur en daglig palett av olika näringsämnen påverkar kroppen på cellnivå, jag har läst studier tills ögonen gått i kors. Det finns dock extremt få definitiva studier på sambandet mellan enskilda råvaror och hud – det är liksom ingen som vill plöja ner miljoner i en sådan studie, och dessutom är det väldigt svårt rent praktiskt. Hur vet man att det är spenaten som påverkat person A’s hud och inte något annat? Som kontrollfreak kan det göra mig tokig att det saknas kalla fakta. Tänk om man fick svart på vitt att tre jordgubbar om dagen minskade rynkdjupet med 2 mm på ett år – det hade jag gillat! Men jag har lärt mig massor om olika fettsyror, om hur tarmens bakterierabatt gynnas av en viss typ av råvaror och att det i sin tur gynnar huden. Vi kan styra hudens mående och åldrande massor, och det gör mig så exalterad.

– Rent praktiskt blev jag överraskad av hur bra frysta sojabönor passar i smoothies och hur grymt gott det är att baka med bönor. Och efter en vecka i LA var jag helt insnöad på flummiga, överprissatta pulver av torkade medicinalsvampar och adaptogener, och CBD-olja som påstås vara både ångestdämpande och antiinflammatoriskt. Jag hade en liten hippieperiod i höstas när jag bara ville smutta adaptogena, CBD-spetsade smoothies och bada infraröd bastu. Sen reste jag till Tokyo, och efter det ville jag bara leva som en japan. 

– Men mest överraskad? Ja, det är nog över att jag fick ihop ännu en bok. Det svåra andra albumet, fast i bokform. Prestationsångesten var bedövande mellan varven, och många uppesittarnätter under slutfasen ville jag bara ge upp. Så ja, jag är överraskad över att boken är här. Den är här! 

Maria när hon gömmer sig bakom en växt och är extremt glad över att det blev en bok. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Inlägg skapade 95

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp