Mandelfamiljens bad boy

Det är äntligen semmeltider (ungefär i alla fall) och när jag experimenterade fram mandelmassa till helgens semlor (provade citronzest i år vilket blev supergott) fastnade jag en stund vid bittermandeln och undrade: vad/vem är du egentligen, lilla mandel? Inget svar.

Men frågorna fortsatte komma. Vad är det i denna elaka kusin till sötmandel som ger mandelkubb, finska pinnar, mandelmassa/marsipan (och visst är bittermandel det enda rimliga svaret på vad Dr Pepper smakar?) den där speciella bittra smaken? Och varför finns det en tråd på Flashback som utreder huruvida bittermandel är en bra självmordsmetod (det är det inte)?

Så goda med massor med kardemumma i bullarna!

Svaret jag fann om den bittra mandelns dunkla historia är att den visserligen har tagit död på en och annan genom historien, bland annat författaren Dan Andersson. Fast inte riktigt ändå, det är inte bittermandeln i sig som är mordisk, utan blåsyran som mandeln innehåller. Och gamle Andersson råkade bara befinna sig i ett rum där väglössen bekämpades med blåsyra …

Såhär ligger det till. Man räknar tydligen på att 60 bittermandlar är en dödlig dos för en vuxen normalviktig person. Bittermandeln liksom aprikoskärnor, linfrö och körsbärskärnor innehåller nämligen ämnet amygdalin som kan omvandlas till blåsyra när det bryts ned (det är därför det är krossade linfrön som är giftiga i större lass) som i sin tur är giftigt i stora mängder. I USA är det faktiskt förbjudet med bittermandel och istället finns den syntetiskt framställda bittermandelessensen att köpa, för säkerhets skull. Här i Sverige lever vi mer om the edge så att säga.

Kanske låtsades jag att bullarna var matbröd, och kanske blev det en och annan till frukost.

Men, även i små mängder kan faktiskt en del reagera på bittermandelns dolda gift med huvudvärk, illamående och allmänt dåligt mående. Det här förklarade den mångåriga gåtan om varför min bror som älskar semlor alltid får ont i huvudet av dem. Jag som gillar smaken av bittermandel brukar ha lite i mandelmassan, det är ju egentligen inget måste, men för experimentets skull ska jag nu försöka bjuda honom på en semla utan bittermandel. Återkommer med resultat.

Den snälla och lite tristare mandeln som är söt istället för bitter.

Hur som helst. Efter att jag hade tänkt klart på bittermandel så bakade jag semlor, och mandelmassan blev så himla god så jag tänkte bjussa på receptet. Men OBS! Var varsam med bittermandeln. Och, om du känner dig det minsta vinterdeppig, försök inte få nya kompisar på Flashback. De är alla evil.

Mandelmassa!

Mandelmassa med rostad mandel och citron

 • 200 g sötmandel
 • 2 bittermandlar (om du vågar?)
 • 2 1/2 dl florsocker
 • 1 äggvita
 • Zest och saft från 1 citron
 • 1/2 tsk vaniljsocker

Gör såhär ungefär

 • Rosta mandeln i 200 grader ungefär 10 min. Behåll skalet på, det blir gott. Jag lovar.
 • Blanda i bittermandeln och kör i mixer tills mandeln är ett mjöl.
 • Tillsätt äggvita, socker, citron och vanilj och mixa till en smet.
 • Baka semmelbröd, vispa grädde och sen är det klart.
Inlägg skapade 48

Ett svar på “Mandelfamiljens bad boy

 1. Intressant om bittermandel.Jag hoppar över gärna bittermandel i mandelmassan.Vad sägs med lite kardemumma i mandelmassan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp