Lennart Weibull – i matfotografins tjänst

Han är en av landets främsta matfotografer och alla som är det minsta matintresserade har förmodligen böcker med foton av Lennart Weibull i bokhyllan. Det är nämligen Lennart som bildsatt till exempel Mathias Dahlgrens kokböcker, Tove Nilssons Thai hemma och Pom & Floras Frukost hela dagen. Till exempel. Lennart pendlar till jobb mellan NYC och Stockholm och har även jobbat med en rad amerikanska magasin och kockar; extra nyfikna var vi såklart på att höra om hur det var att jobba med Martha Stewart.

I synnerhet matfoto har ju blivit allas angelägenhet i och med sociala medier. Vad tycker du som proffs är den vanligaste missen amatörer gör när vi fotograferar mat?
Att se på maten som huvudfokus och inte en del i kompositionen. För min del är bakgrunderna samt rekvisitan minst lika viktiga för att en bild ska funka. Det ser ofta försiktigt och för prydligt ut vilket leder till att det känns platt och tråkigt.

Det går trender i matfoto såklart. Var är vi nu och vad efterfrågas av de trendkänsliga just nu när du gör uppdrag?
Det beror helt på kunden och det som ska förmedlas med det jobbet, men utomlands så önskar kunderna oftast dagsljus när jag fotograferar mat, medans i Sverige så jobbar jag mer med blixt. Självklart går det trender och det är intressant att följa och ta del i utvecklingen, nu ser man väldigt mycket hårt ljus, skarpa skuggor och reflektioner, nästan cinematiska scener som påminner om 50/60-talet inom film.

Fredrik Berselius på Aska. Foto: Lennart Weibull

Vilken är den snyggaste mat du nånsin fotograferat?
Det var nog med Fredrik Berselius i Brooklyn där Aska nu ligger. Det enda som fanns var ett bord med en vit duk mitt i lokalen med en massa grönt han hade plockat i parken samma morgon. Lokalen var inte direkt i toppskick utan snarare ett spökhus med en massa igenvuxet överallt. Oavsett detta så lyckades han skapa magi med en enkel kolgrill på innergården. Det som var speciellt var att man kunde nästan se hans vision och driv när han stod och lagade allt. Tror att detta samt den råa miljön gjorde det extra intressant att fotografera maten. Sen fick han dessutom två stjärnor efterföljande år när restaurangen öppnade.

Fick du smaka?
Så klart men jag är ofta ganska dålig på att prova det jag fotar, man blir lite immun mot det eftersom att det är en del av jobbet.

Lennarts tolkning av maten på Aska.

Handen på hjärtat, hur är det att jobba med Martha Stewart? Berätta allt!
– Det är väldigt kul att jobba med hennes varumärke. Ofta jobbar vi i större team med en creative/art director, redaktör, matstylist, rekvisita stylist, assistenter mm. De har ett kontor med flera studios, provkök, rekvisita lager och även ett rum med fotoutrustning som man kan låna medan man jobbar. Tror inte detta tillhör normen för tidningar överlag så man har blivit lite bortskämd.

Du bor ju både i NYC och i Stockholm, var och vad äter du helst i de respektive hemstäderna?
– Önskar att jag åt ute oftare när jag är i NYC, men så blir ofta inte fallet. Lucky Strike för deras burgare, dim sum på Nom Wah Tea Parlor eller en pizza på Angelos pizzeria är att rekommendera. I Stockholm så är det steak minute på Daphnes, pasta på Eataly (mest för deras saluhall) eller fisk på Sturehof.

Hur skuggor ser ut om man är ett proffs! Foto: Lennart Weibull.

Vad skulle du säga utmärker din stil som matfotograf?
– Jag jobbar ofta med en ljuskälla som påminner om dagsljus om inte faktiskt dagsljus. Att bilden känns tidlös, inte för konstlat och placerat utan låta det imperfekta komma fram. Jobbar även mycket med komposition, skuggor och djup i mina bilder.

Vad är ditt drömuppdrag som fotograf?
– Att kunna kombinera det jag gör nu vilket är mat, inredning och lifestyle åt kunder som IKEA, H&M, West Elm eller liknande vore en dröm.

Finns ett en matfotograf, eller ett foto, som du inspireras av och håller högt?
– Gentle & Hyers är en fotoduo som jag inspireras av. De är helt otroliga när det kommer till dagsljus och även efterlikna det ljuset när de jobbar med blixt.

Jobb för Martha Stewart av Lennart Weibull.
Jobb för Martha Stewart av Lennart Weibull.
För Bon Appétit av Lennart Weibull.
Jobb för Martha Stewart av Lennart Weibull.


Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp