Last week tonight i matvärlden

Kolla! Där sitter jag och tjuvläser Matrapporten när den presenterades på TAK häromveckan.

Vi gillar fortfarande sushi …
Häromveckan presenterade Food & Friends sin årliga matrapport om hur vi i Sverige handlar, lagar mat och äter. Bland de gastronomiska nyorden fanns bland annat e-tråkad, det vill säga uttråkningen vi känner över att e-handla mat, lokalätare, de som föredrar lokalproducerat, och butiksskafferi som bygger på att en tredjedel av svenskarna besöker en matbutik tre gånger eller mer i veckan och bestämmer på plats dagens middag; butiken har således blivit skafferiet.
Den vanligaste maten i Sverige är fortfarande spaghetti och köttfärssås i veckorna, kyckling på helgen, kidsen dricker mer läsk än tidigare och äldre kranvatten. Och årets trendmat är … wait for it … sushi! Äsch, kom igen nu Sverige.

Mathias Dahlgren, nu som hemmamiddag.

Modern catering från Mathias Dahlgren
Mathias Dahlgren lanserar catering i form av hemma-hos-menyer från sina restauranger The Sparrow, Matbaren och Rutabaga. Det är alltså möjligt att till nästa middag bjuda på Dahlgren-middag hemma i sitt eget kök med Dahlgrensk kock …

Maida Heatter var chokladdrottning.

Ett ovanligt lyckat practical joke
De amerikanska choklad-bakverkens grand old lady, Maida Heatter, gick bort häromveckan. Heatter blev 102 år och lämnade efter sig en skatt av kokböcker med recept på kakor och tårtor.
En kul liten anekdot om mrs Heatter är hur hon upptäcktes. Jo, när Republikanerna skulle ha sitt konvent i Miami 1968 drev Maida ett litet kafé i stan och ville snabbt locka till sig uppmärksamhet när politikerna besökte hennes lilla hak. Fiffigt nog kom hon på att ett litet practical joke skulle vara bästa sättet. Maida beställde ett lass elefantkött som hon sedan serverade i en omelett med bananer och jordnötter …  Craig Claiborne var matredaktör på The Times och blev nyfiken. Väl på plats glömde han helt bort elefantköttet och blev istället knockad av Maida Heatters fantastiska desserter. Han gjorde henne till fast receptkreatör för The Times och hennes första kokbok Great Desserts kom ut 1974. En spännande text om Heatter finns i The New Yorker här.

Så fint, så sorgligt.

Chris Crowley minns Anthony Bourdain
Veckans läsning är den sorgliga men fina texten om Anthony Bourdain i New York Magazine. Det är matskribenten Chris Crowley som skriver en ömsint och personlig hyllning till Bourdain som tragiskt nog tog sitt eget liv tidigare i år.  

Mums. Mums.

Veckans instagrambild …
Halmstads finest My Feldt och hennes Feldts Bröd & Konfekt bjuder som alltid på ögongodis. Efter den här bilden var jag sugen på vaniljbullar i flera dagar tills jag stillade begäret med en kardemummabulle från Fabrique pga orkade inte leta vaniljbulle. Men i sommar ska jag besöka Halmstad.

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp