La dolce vita

”Halva grejen med semestern är att längta till den!” 

Ingenting är mer sant än det, så jag och min kompis gick för några år sen verkligen in för att drömma oss bort till ledigheten och fria dagar. Vi skulle resa tillsammans och såg alltså till att ses regelbundet och prata om allt. Om ALLT! Om hur baden skulle kännas, hur mäktigt det skulle bli att simma bland sköldpaddor, för att inte tala om hur spännande det skulle bli att spana in den där gamla piratgrottan vi hört så mycket om. Vi tittade på bilder, kollade på menyer och rum, funderade på packning och skrattade åt varandras passbilder. 

Varje gång vi sågs åt vi såklart något som satte oss i rätt stämning. Eftersom resmålet var Grekland bestod menyn till stor del av fetaost och halloumi. En och annan tzatziki blev det också, men framförallt blev det trevligt. Att vi sågs och peppade inför resan blev minst lika stort minne som själva resan. Kanske blev upplägget extra bra eftersom vi åkte tillbaka till en plats som redan året innan hade gjort succé. Så det var lätt att snacka om platsen och bygga upp förväntningarna. 

Jag har tänkt varje år efter det att planerandet är halva grejen och velat göra en repris på hur vi la upp det då. Tyvärr har det inte alltid hunnits med eftersom livet tydligen består av massa saker som man ska jaga efter men aldrig hinner ifatt. Men så i helgen hände det spontant.

En endaste liten smakbit gjorde jobbet och slängde ner mig i kaninhålet: Jag såg direkt solrosfält och italienskt hav framför mig.

Vi hade bestämt att vi skulle äta något helt annat, men så gömde sig mannen i köket ett tag och när middagens serverades (jag vet skjut mig pga sjukt lyxigt upplägg) kom hemlagade gnocchi med salvia ut på tallrikarna. Bara en endaste liten smakbit gjorde jobbet och slängde ner mig i kaninhålet: Jag såg direkt solrosfält och italienskt hav framför mig. I Italien förra året åt vi nämligen exakt den rätten till lunch. Barnen hjälpte till att forma perfekta små degknyten medan jag satt bredvid och drack rosé och käkade nötter. Och när vi väl satt till bords var allt precis perfekt. Vi var lagom hungriga, lagom lulliga, lagom varma och enormt lyckliga. 

Allt det där kom tillbaka till mig, till och med känslorna jag kände då och jag började prata om italienskt marshmallowgodis som är formade som moln, om salta bad från stenstrand, om en fritto misto som jag skulle kunna äta varje dag, om att älska sönder hunden Sprits som bodde bakom vårt hotell. Plötsligt längtade vi till Italien allihop. Halva grejen är gjord, snart åker vi… Ciao Italia!

Gnocchi (För 4 personer)

  • 1 kg potatis

  • 200 g mjöl

  • 1 ägg, lätt uppvispat

  • Salt

Gör så här

  • Koka potatisen tills den är mjuk och mosa den medan den fortfarande är varm. 
  • Rör ner mjöl,  det uppvispade ägget och saltet och knåda tills degen känns elastisk. 
  • Forma små rullar, gör ett mönster med en gaffel och låt dem ligga en stund på en handduk med lite mjöl. 
  • Koka upp vatten och koka knytena (några i taget) tills de åker upp till ytan. Då fångar du upp dem och lägger dem för att torka
  • Servera tillsammans med brynt smör och salvia (som fått koka med smöret).
Inlägg skapade 95

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp