Kungligt te för två

Mitt i sommaren drabbades jag av svår läsabstinens och att den kom just då var synd eftersom jag befann mig på en ö där det är brist på det mesta. Ett bibliotek eller en bokhandlare är det liksom inte ens tal om. Till och med på lokala lilla Coop var sommardeckarna (en genre som jag aldrig läser men alltså övervägde nu) som brukar säljas där, den korta tid som turisterna strömmar in, slut. Så jag läste barnens böcker, slukade alla kvällstidningar (aftonbladet för 3 år sedan!) som kom i min väg och tittade hungrigt på allt mellan pärmar som folk i närheten bar i sina händer. 

Jag ögnade igenom bokhyllan för hundrade gången när jag till slut hittade något som jag faktiskt inte hade läst och triggade igång mitt intresse. Otippat nog (för en person som ägnat väldigt lite tankeverksamhet åt de blåblodiga) hette boken Mina resor med Diana av Cecilia Hagen och handlade alltså om prinsessan Dianas (och Cecilias) liv. I boken kunde jag läsa om flickinternat och romantiska förebilder, om varför Diana aldrig lärde sig rida, fick alla släktband mellan alla brittiska kungligheter förklarade för mig och fick också reda på att Diana hade ett as till brorsa. Brodern erbjöd henne, när hon ledsen och sårad satt och grät i sin våning i London pga otrogen man som lurat henne in i dött äktenskap, ett sommarhus på familjens mark (där Diana alltså vuxit upp) men DROG TILLBAKA erbjudandet för att hon typ blev lite för glad?! 

Men det mest intressanta (och det enda matrelaterade förutom bulimi) dök upp när Cecilia skrev om hur det gick till när Diana träffade drottningen för att prata om detaljerna kring frieriet från Charles och det kommande bröllopet. Sånt gör drottningen över en kopp te (såklart!) och därför bad hon sin butler att duka fram ”två små tekoppar och två stora frukostkoppar” den dagen. De små dricker damerna ur och de stora är för herrarna!

Var det någon som sa te? Det var på tiden. Bild från instagram @theroyalfamily

Så lustigt tänkte jag, exakt så dukar en kompis mamma alltid för sig och sin man när det är fika på gång! Men det har mer att göra med husfriden och olika preferenser än kungliga traditioner. Fast kanske var det så allt började en gång även på Buckingham Palace – att Philip alltid ville ha mer te än Elizabeth? Eller att han helt enkelt tyckte att teet blev godare i större kopp? 

Jag kunde hursomhelst inte släppa den lilla detaljen, nu när jag hade en personlig referens till den och allt, men jag har inte kunnat få den bekräftad så vet inte till 1000% om det är sant. Däremot fick jag reda på att det är en myt att lillfingret måste peka utåt medan man dricker te, att drottningen själv häller upp teet (Darjeeling) från tekannan och att hon har två sockerbitar i sin kopp och en skvätt mjölk. 

Till teet äter man små smörgåsar med till exempel lax och ägg (men äggen måste vara bruna för drottningen tror att de är godare än vita). Och små syltkakor. En chokladkaka serveras också, för det är drottningens favorit och den vill hon ha varje dag. Men om du äter tillsammans måste du sluta äta när hon är klar. Det hör till etiketten. Är du inte klar? Spelar ingen roll. Älskar att alla måste följa drottningens små nycker utan att ifrågasätta dem. Hoppas också att drottningen har sin krona på sig under de här testunderna, bara för att hon kan, men tyvärr tror jag inte att verkligheten är riktigt så bra 

Drottningens favoritkaka. Men egentligen gillar hon allt som har med choklad att göra.

Hur traditionen ”eftermiddagste” kom till finns det delade meningar om, men två förklaringar härrör till slottet och kungligheterna. Den ena har med själva porslinet att göra: Under 1700-talet började keramikern Josiah Spode göra tekoppar av djurben för att de inte skulle spricka när man hällde varmt vatten i dem. Men kopparna var krångliga och dyra att göra så naturligtvis var det bara överklassen som hade råd med dem. Dagens tepaus blev alltså ett sätt att visa upp sin status (och sitt snygga porslin). Andra drack såklart också te, men de fick skämmigt nog hälla i en skvätt mjölk i koppen först.

Den andra förklaringen har med sockerfall att göra. Anna Maria Russel, hovdam och kompis till drottning Victoria, orkade aldrig vänta tills middagen serverades kl 21.30 så hon bad om att få ett mellanmål vid 4-5-snåret, ”något enkelt som te och en brödbit och smör”, för att stilla den värsta hungern. Hon bjöd in sina väninnor också eftersom det alltid är trevligare att äta tillsammans med folk man gillar. När drottningen fick reda på det här påhittet älskade hon det från första stund och gjorde den till sin. 

Ibland är det små köttpajer på tebrickan. Det är bra tycker drottningen som gärna bjuder sina otäcka små hundar på en smakbit. Foto instagram @theroyalfamily
Inlägg skapade 95

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp