Kul och snyggt – men en chiapudding för mycket

Green Kitchen Stories är tillbaka med ny kokbok. Denna gång med barnens smaklökar i fokus. Kul och ambitiöst som vanligt, och präktigt så det förslår.

Jag vill inte låta bitter. Bara för att mitt barn spottar ut sin tempeh och vårt kök sällan liknar en inspirerande oas, så är det såklart inte dåligt att Green Kitchen Stories visar att vardagen kan göras snyggare och bättre. Med det sagt har jag nu provat deras nya bok Little Green Kitchen Stories (Norstedts) och här kommer mina fem cent.

Luise Vindahl och David Frenkiel är pionjärer inom vegetarisk snygg-mat i Sverige; när den första boken, The Green Kitchen, kom ut 2013 var det nytt och kul. Kall gröt med topping, och pannkakor med bananer i kändes fortfarande som en nyhet. Sedan dess har sociala medier och kokbokshyllorna svämmat över av snygga gröna smoothies och algsallader med näringsjäst i samma stil. Men, Luise och David tycks ändå hänga med sin tid och de kan sin sak vid det här laget. Recepten i denna sjätte bok känns nya, genomarbetade och engagerade. Som vanligt. Dessutom är boken en fröjd för ögat; den är färgstark och härlig och min 2-åring ville till och med läsa den som godnattsaga eftersom hon gillade barnen på bilderna (Davids och Luises egna galet gulliga barn).

De invändningar jag har är dels att det ibland kan kännas väl präktigt – de söta familjebilderna är som ett jättekörsbär på en redan mastig tårta här. Så där så att man en dålig dag lätt lägger ifrån sig boken av matthet istället för att inspireras. Dels tycker jag att en del recept i GKS kan se bättre ut än de egentligen smakar, men, då ska vi ha i åtanke att maten är fullständigt smashing på bild. Fyllda regnbågstomater såg härliga ut, men smakade inte så mycket. Blomkålspizzan med potatis, zucchini och fetaost havererade totalt och blev snustorr. Och, chiapudding känns lite väl gjort nu, för hur många recept på chiapudding klarar vi egentligen av?
Men, och det ska sägas, i den del av matvärlden Luise och David rör sig är de nog ändå bäst i Sverige. Jag har hittat flera favoriter i deras tidigare böcker, till exempel en ärt- och broccolisoppa med puylinser, spenat- och fetaostpaj med havreskal och trasig blåbärskaka med yoghurt från Green Kitchen at Home. Detsamma gäller denna bok som riktar sig till barnen i familjen. Pitabröd med halloumisouvlaki var till exempel riktigt gott och hela familjen gillade sötpotatispanna med ris och jordnötter. Jag följde till och med tipsen på hur man kan engagera barnen som finns under varje recept. Och för en kort stund, när 2-åringen stod på en pall och tärnade/mosade tofu och vi vuxna rörde ihop buljong med jordnötssmör vid spisen, inbillar jag mig att vi såg lite härligare ut. Sedan tröttnade den lilla och kastade all tofu på golvet. Men så blir det väl ändå för Luise och David IRL ibland också tänker jag. Har man bara det i åtanke, så är det här en kul bok med flera nya favoritrecept. Och jag hoppas att nästa bok fokuserar mer på mat än lifestyle så att ytan inte riskerar skugga innehållet. Något säger mig att parets talang räcker för det.

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp