Konst-ig monokrom mat

Har jag berättat om Sophie Calle? Den franska konstnären som bland annat bett blinda att definiera skönhet och sen förverkligat deras bilder. Som hittade en adressbok på en gata i Paris och ringde runt till alla nummer för att förstå vem personen som tappat boken var. Hon har också bett sin mamma att anlita en detektiv för att ge hen uppdraget att förfölja sin dotter och fotografera hennes dagar. Detektiven visste inte att Sophie visste, men Sophie visste att detektiven fanns där och ansträngde sig å det grövsta för att göra livet äventyrligt och spännande för sin förföljare.

Sophie Calle är en av de mest fantastiska och roligaste konstnärer jag vet och hon inspirerar mig hela tiden att leva lite mer, leva ut liksom och våga saker som först bara känns knasiga. En sak har jag snott av henne rakt av: att till födelsedagar och fester bjuda lika många gäster/vänner som år jag fyller PLUS en okänd person jag är nyfiken på, som får representera framtiden. Så bra grej!

Det är inte underligt att författare som Paul Auster har bett om lov för att få använda Sophie Calles liv för att teckna en karaktär i en av sina böcker. (Hon sa naturligtvis ja pga intressant) Resultatet blev Maria i Leviathan. 

Men det slutade inte där, eftersom Paul överdrev sin beskrivning av karaktären tyckte Sophie att det skulle vara kul att gå all in på det där och faktiskt leva exakt efter boken. Därför åt hon i en vecka av sitt liv mat som bara hade en färg. Måndagen var orange, tisdagen röd, onsdagen vit, torsdagen grön, fredagen gul och lördagen var såklart finaste rosa. Skinka, Taramasalata (vilket är en grekisk meze, en gucka gjord på fiskrom) , jordgubbsglass och rosévin från Provence stod på menyn då.

Såklart matchades middagen med lika rosa bestick och servetter…

Jag tänker ibland att det vore kul att härma konceptet och göra en middag i bara en färg. Men sen kommer jag aldrig längre än till att försöka välja färg. Till och med färgen brun är svår att laga så att det ska bli gott hela vägen. Vilken färg hade du valt och vad skulle du laga?

Inlägg skapade 98

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp