Kom och köp reaböcker!

Bokrean är en fest för oss som gillar att samla på oss kokböcker. Ett till kan man faktiskt få in i hyllan. Om man ger bort någon av dem som redan finns där. Här är våra favoriter att fynda i årets bokflod:

Plenty: vegetariska favoriter Av Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi är en av mina bästa kockar, och hans böcker gör en aldrig besviken. Jag skyller till exempel mitt mångåriga urspårade tahiniberoende(en kanske till och med kan ha tahini på pasta? Se där, det blev inte så bra!) på mannen med det snygga namnet. Hur som helst så är han en mästare på grönsaker, på det där oveganska sättet, och har fått en hel värld att återupptäcka mellanösterns kök.

I Plenty (149 kr på Adlibris) finns bland annat hans berömda recept på svartpeppartofu som jag nästan svartpepparförgiftade min man med första gången jag lagade den – den var kolsvart av svartpeppar pga tänkte ju mer desto bättre. Andra gången jag lagade den blev den ljuvlig. Passar även givetvis med tahini.
// Sofie

Fisk & skaldjur av Tommy Myllymäki

Har man väl skaffat en av Tommy Myllymäkis kokböcker är det svårt att inte vilja ha ytterligare en. Hela raden av dem är nämligen extremt vackra att titta på, lättöverskådliga och. framförallt, innehåller recept som man vill äta och faktiskt lagar. Fisk & skaldjur (119 kr på Bokus) är den bok som jag först plockar fram ur hyllan när jag känner mig hungrig, bara för att få titta på något som ser gott ut. Det är också den bok jag först plockar ut från hyllan när vi ska bjuda på fest – för ingen tycker ju inte om piggvar! En vanlig dag pekar jag på boken och frågar om vi inte kan göra den bakade laxen som finns däri. Eller kanske moules! I den här boken finns fisk för alla tillfällen – och de är lätta att laga. 
// Marie

Nyfiken Grön av Cecilia Blankens och Kristin Johansson

Många av mina kokböcker står mest i hyllan och ser trevliga ut, men Nyfiken Grön (99 kr på Akademibokhandeln) är en av de kokböcker som jag faktiskt använder väldigt ofta. Recepten är enkla, okonstlade och kul – och dessutom pedagogiskt förklarade med små användbara tips.

Vi har lagat flera av recepten flera gånger, och många har blivit vardagsfavoriter. Till exempel persiljesalsan som serveras till linsgryta. Jag hade aldrig kunnat ana att jag kunde gilla linsgryta så mycket som jag gör med salsan till. Och, receptet på no meat chili verkat gå hem hos alla oavsett ålder och vegetarisk läggning.
//Sofie

Amerikanska pajer av Emily Elsen och Melissa Elsen

En kompis till oss älskar paj, och om hon får önska middag när hon kommer över  på middag säger hon paj, Nu har hon ju ätit så många pajer att det blivit en utmaning att överraska henne med något nytt. Eller det var det tills Amerikanska pajer (69 kr på Akademibokhandeln) kom in i mitt liv. Systrarna Emily och Melissa har nämligen experimenterat fram de finaste smakkombinationerna och delat upp dem i fyra olika årstider, då de smakar bäst. Indelningen behöver man såklart inte följa men det är ändå bra vägledning för att baka smart och i säsong. När man bakar deras pajer är det också roligt att degen kryddas med ovanligheter som till exempel arrowrot och angostura bitter. Till nästa bak har jag siktat in mig på en mintchokladpaj. Ska bara vänta in våren ett par veckor till. 
//Marie

Ramen: japanska nudlar och smårätter av Tove Nilsson

Tove Nilsson är i min mening en av landets mest spännande matkreatörer. Hennes bok Ägg är ett hett tips för alla som till exempel på riktigt vill lära sig göra ett perfekt pocherat ägg. Men, denna Ramen-bok (109 kr på Adlibris) är även den en favorit. Jag var tveksam först på grund av tänkte att det i alla fall inte går att göra ramen som den smakar på restaurang hemma. Men det går, och jag gjorde det. 
//Sofie

Bageriet:bröd, bakverk & kakor av Petrus Jakobsson

Okej, jag har fått äran att skriva porträtten på bagarna i boken, så jag är liiite partisk. Men den livsglädje och pepp som finns på Petrus Bageri IRL finns även i den här boken. Nu är jag en lat bagare som aldrig har fattat grejen med att baka med surdeg och använda krångliga mjöler, men även jag har hittat recept i den här boken. Bellmans lantvete är busenkelt och godare än andra liknande bröd, smörfrallorna är ljuvliga och deras Pastel de nata (Portugals nationalbakverk) gör festen komplett. 

För ambitiösa degknådare är Bageriet (99 kr på adlibris) ett måste.
 //Marie

Inlägg skapade 2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp