Just another manic Monday

Måndagar är ju lite trista ändå. Vinet är uppdrucket, planerna redan upplevda och godiset slut. Men jag tycker ändå att det går att skapa lite lördagskänsla, åtminstone söndag, om man lagar nåt kul till middag. Det behöver inte vara avancerat, bara nytt. Som den här rostade blomkålen till exempel som livade upp förra veckan lite. Receptet är hämtat från Bon Appétits lysande sajt, men jag gjorde receptet lite efter eget huvud och det blev bra ändå.

Blomkål var så tråkigt när jag var liten. Jag minns den mest som det där vita i sådana där påsar med frysta Herrgårdsgrönsaker. Eller så serverades de råa på en bricka med morötter och så förväntades man doppa buketterna i en sås på Ketchup, filmjölk och salladskrydda. Inte så kul. Men nu är ju blomkålen hippast i grönsakslandet och det går att göra så mycket kul med den; fritera, helsteka, mosa med smör och grädde och så vidare. Den här måndagen gjorde jag den i ugn med parmesan och en citronig dressing på.

Vill ni vara på den säkra sidan följer ni receptet på BA. Men mitt blev också bra så testa vetja!

Ugnsstekt karamelliserad blomkål

  • 1 blomkålshuvud
  • olivolja
  • salt
  • minst 2 dl parmesanost
  • 1 dl olivolja
  • saften av 1 citron
  • 2 msk kapris
  • salt och peppar

såhär gör man

  • Skär blomkålen i skivor, alltså inte buketter. Blanda dem med olivolja och salt och peppar och sprid ut dem på en ugnsplåt. Stek i ugnen på 225 grader i cirka 25 min.
  • Ta ut plåten och strö över 2 dl parmesanost. In igen och låt stå i ugnen 10 min eller tills det ser lite brunt ut.
  • Blanda dressingen, hacka kapris, och vänd blomkålen i dressingen. Servera till absolut precis vad som helst. Antingen som egen rätt eller tillbehör.

Bilden är lånad från Bon Appétits sajt!

Inlägg skapade 24

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp