Joan Didion, persiljesalladen och det magiska tänkandet

Har ni tänkt på att gamla receptböcker med handskrivna recept är fantastiska tidsdokument som säger så mycket om dess ägare? Jag hittade nyligen min farmors små receptblock med omsorgsfullt nedskrivna recept på apelsinsufflé, gifflar med apelsinmarmelad, kubb och plommonfyllda oxrullader. Handstilen är perfekt linjerad och broderad och inte en enda gång har min kära farmor strukit över ett korrfel i bläck. Istället har hon rättat till det som blivit fel i en förklarande parentes. Av recepten att döma kan man utläsa att farmor främst lagade mat till sin familj, att hon var livrädd för fett och kryddor, att hennes sondotter älskade hennes svampomelett (det står så vackert skrivet Sofies svampomelett) och att fikabröd var en väsentlig del av livet på bondgården i Norduppland.

När Joan Didions makes brorson skulle göra dokumentären The Center Will Not Hold för Netflix om sin kända faster samlade han in pengar via Kickstarter. Med löftet om att alla som bidrog med minst 50 dollar skulle få en kopia av Joan Didions privata receptbok blev insamlingen såklart en succé. Jag grämer mig fortfarande för att jag inte visste om det här då – för tänk att ha ett ex av Joan Didions receptanteckningar med lite stänk av ditten och datten på. Vem bryr sig om man sen serverar en persiljesallad som inte själ blir mätt på – det är Joan Didions persiljesallad!

Hur som helst finns det såklart mycket spännande i den här lilla outgivna boken av Joan Didion. En pesto som hon har dubblat mängden pinjenötter och olivolja i(en dag med livslust tänker jag), en crème caramel med extra mycket vaniljstång och Alice Waters bästa coleslaw. Men det som väckt mest intresse är förutom kycklingen JD bjöd Patti Smith på, är persiljesalladen för 40 personer. Dels för att den är beräknad för så många, dels för att den som huvudrätt anses rätt fattig såväl näringsmässigt som smakmässigt. Den består i stort sett av persilja, parmesan och olivolja. Men det finns också en sorglig underton i receptsamlingen. Under tiden i Malibu med maken John Dunne och dottern Quintana – som ju senare båda gick bort alldeles för tidigt – syns festliga recept beräknade för stora sällskap. Men med åren blir maten allt enklare och framför allt är recepten mot slutet beräknade för allt färre. I vissa fall bara för en. Receptboken går hand i hand med livets toppar och bottnar – och vem gör en persiljesallad för 40 personer under ett år av sorg och magiskt tänkande?

Mat är kanske inte bland det första man tänker på vid åsynen av Joan Didion. Hon är så mager i dokumentären att man nästan är rädd att hon ska gå sönder vid en omfamning, och tycks så hängiven det intellektuella att det känns rentav uppfriskande att tänka att hon stått i sitt hem i Malibu, kanske med en cigg i ena handen och en iskall Coca-Cola i den andra, och lagat crème caramel med den tredje.

Men det finns också fler små detaljer i Joan Didions skrivande och liv där maten på något sätt bekräftar hennes offentliga persona. Det känns fullt rimligt att hon drack iskall Coca-Cola till frukost – dess temperatur var dock att största vikt –  och den var lika väsentlig för hennes skrivande som tystnaden i huset. Att hennes make ramlade ihop och dog medan han blandade middagssalladen i lägenheten på Manhattan. Att Joan Didion under sitt år av sorg och magiskt tänkande åt om möjligt ännu mindre än förr. David Hare som satte upp Ett år av magiskt tänkande vittnar om hur hon omsorgsfullt petade bort kanterna på sina gurksmörgåsar som var det enda hon åt under en lång tid. Hare såg Didion bli allt magrare under repetitionerna på Broadway och satte till slut upp en liten skylt vid hennes bord som läste Café Didion. Här fick hon sitta varje morgon och serverades croissanter och marmelad för att inte svälta ihjäl. Visst hoppas man att det fortfarande finns en liten plats där Joan Didion matas med croissanter och marmelad. Och att hon ibland får anledning att använda sitt recept på persiljesallad för minst 40 personer.

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp