Japanska bakverk – smart, snygg och alldeles underbar

Ai Ventura är konditorn från Tokyo som introducerade japanska bakverk och sötsaker i Sverige. Ni kanske har sett eller till och med smakat dessa små skönheter tidigare utan att veta vem konditorn är? Ventura har nämligen haft flera pop-up-kaféer varav det på Östasiatiska museet kanske hör till de mest populära.
Nu kan vi bara hoppas att Ai Ventura öppnar ett eget kvällsöppet konditori istället. Hur härligt vore inte det att ses över kvalitetste, japanska viner (detta är en spännande kategori) och vackra japanska bakverk istället för husets vita och jordnötter? Jag vill.

Mille Crêpes med matcha.

Nu har i alla fall äntligen Ai Venturas första kokbok, Japanska bakverk, kommit ut på alltid lika smarta Natur & Kultur. Och den är underbar. Fotografen Charlie Drevstams bilder av Venturas små söta konstverk är en bok värd att äga i sig, och det enkla raka språket, berättelserna om hur den japanska dessertkulturen ser ut och smakar är föredömlig. Efter några få sidor känner jag mig faktiskt smartare än innan och vet till exempel att det heter Wagashi, japanska bakverk, yogashi, bakverk från väst, och kashi-pan, söta bröd. Dessutom googlar jag entusiastiskt på saltad körsbärsblom, japansk sötpotatis och klibbrismjöl eftersom jag precis lärt mig att dessa roliga saker existerar. Jag vågar påstå att Ai Venturas bok är något så ovanligt som exotisk. Det är sannerligen inte ofta något matrelaterat känns exotiskt idag när det bakas bröd och kakor på bönor och kaffesump, görs glass på avokado och Frantzén och co erövrat det mesta i gastronomins värld. Men det här känns nytt.

Ljuvlig tarte med sötpotatis och svart sesam.

I våras syntes den japanska cheesecaken från Ai Venturas bok dallra oerhört vackert på Maria Nilssons, Natur & Kulturs genialiska förläggare, instagram. Sedan dess har jag inte kunnat sluta tänka på Japanese cotton cheesecake (återkommer när jag fått till den eftersom jag misslyckades i helgen, men det beror mer på min ugn än på receptet). Likaså är Tarte med sötpotatis och sesam som en dröm för en tahini-entusiast som mig; sötpotatiscrème med rom, svart sesam- och mandelcrème med tahini och så vidare. Ni hör! Den blev fantastisk. Dessutom berättar Ai Ventura att just sötpotatis-tarten påminner henne om barndomens yaki-imo som tydligen är grillad japansk sötpotatis. Hur fint är det inte att det finns små yaki-imo-bilar i Japan, ungefär som våra glassbilar, som åker runt och säljer grillad sötpotatis med en liten trudilutt?

Japansk shortcake med jordgubbar.

Det enda som står i vägen för att släppa allt och ägna en vecka åt att baka fler japanska bakverk är att måtten såklart är angivna i gram. Förstår att det är nödvändigt för exakthetens skull, men det tar lite mer av oss som ogärna räknar. Och så kräver ingredienserna förmodligen en liten turné runt på stans asiatiska butiker. Men det känns bara angenämt efter att man lärt sig om en massa nya roliga ingredienser.

Älskar som ni hör i stort sett allt med den här boken, och framför allt att man som läsare får lära sig så mycket bra saker om något som faktiskt känns nytt. Och det är i sig något av ett konststycke för en kokbok hösten 2019.

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp