Jack. Fruktrikets Benicio del Toro?

jackfrukt

Den är taggig, grön – och ginormous. Det finns i övrigt två nackdelar med jackfrukt som kallas den nya mirakelfrukten (okej, i alla fall av en forskare i Guardian). Dels ska man absolut inte hänga under ett jackfruktträd eftersom frukten kan väga uppemot 50 kg och helst inte ska tas emot av små människohuvuden. Dels är den ganska kalorifattig, om än full med protein, B- och C-vitamin, så det är trots hajpen inte så värt att gå över till en hundraprocentig jackfruktdiet. Vad de än säger. Men, anledningen till att denna fruktrikets kanske mest förbryllande frukt blivit så hajpad på sistone är dess funktion som köttsubstitut. Gå in på din närmsta matbutik (med nån slags trendkänsla) och så ska du se att där finns jackfrukt till tacos, som pulled-version, som snacks och i en rad andra former. Här är 7 fakta om denna jackfrukt som jag personligen har en lite märklig relation till. Jack får mig närmast att känna en skräckblandad förtjusning , eftersom hen är lite läskig (!) och samtidigt så mångfacetterad och spännande. Lite som Benicio del Toro.

1. Jackfrukten är världens största frukt och har brukats i Indien och Sydostasien i 6 000 år, så en nyhet är den främst för för oss i väst. 

2.Sitt namn har den förmodligen fått från portugisiskans Jaca som sedan blev Jack på engelska.

3. Anledningen till att jackfrukt funkar så bra som köttsubstitut är att den i omogen form har samma trådiga och köttiga konsistens som kyckling, och är ganska neutral i smaken. Den kan i stort sett kryddas hur som helst och då smaka därefter. När den är mogen smakar den lite som en hybrid mellan ananas och banan.

4. Jackfruktträden används till byggen och i Indien är det faktiskt dessa träd som använts för att bygga buddiststatyer i templen.

5. Trädets kärnved har en rostbrun färg som används till att färga buddistmunkarnas dräkter i Sydostasien.

6. I Sverige kan den köpas mogen och sötad på konserv och äts då med fördel som dessert. Omogen kan den köpas i saltlag och då kan du mosa den lite och steka med goda kryddor så blir den nästan som kött. Den kan också torkas och bli godis.

7. Varje liten fruktdel har en liten kärna som kan torkas och användas som bönor i grytor och sallader.

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp