“It´s hard to imagine a world without onions”

För sisådär fem år sedan var vegetariskt nästan alltid lika med hälsosamt, vilket i sig är ett ganska luddigt uttryck, för hälsosamt för vad liksom? Själen, magen, foten, humöret? Allt som oftast syftar hälsosamt på den för tillfället aktuella hälsotrenden; må så vara mycket fett, lite fett, laktosfritt, glutenfritt osv osv.

Vegetariska krogar förväntades sätta nyttighet framför smak och folk halsade i sig vetegrässhots istället för kaffe efter lunchen under divisen: Det smakar gödsel men är åtminstone nyttigt!

Lyckligtvis är detta tråk på väg bort och alltfler vego-kockar anammar healthy-ish-trenden: grönsaker i fokus och livsnjut i första hand.

Amnada Cohen var en av pionjärerna inom segmentet vegetariskt & inkluderande när hon öppnade sitt lilla vego-hål i väggen, Dirt Candy, på Manhattan. Menyn utlovade varken PK-etikett, slank figur eller gott samvete – bara god mat.

Jag träffade Amanda CohenDirt Candy i höstas och passade på att ställa några snabba frågor!

Amanda Cohen avsäger sig alla PK-etiketter och fokuserar på god grönsaksbaserad mat.

Vilken är den mest populära rätten på menyn?
– Deep fried broccoli, alla gillar ju deep fried vadsomhelst. Våra brysselkålstacos är också populära och tillreds på ett kul sätt. Men den mest ikoniska rätten hos oss är portobello-moussen som vi har haft på menyn sedan början. Den är underbart dekadent och lyxig och satte oss på kartan med sin dekadens. När vi öppnade för sju år sedan var det ovanligt att en vegokrog hade något så syndigt och mastigt på menyn. Nu vilar inte vegetariska restauranger i lika stor utsträckning på en etik längre – politik, rädda världen eller religion – utan det handlar främst om god mat. 

Vad har du alltid i ditt kylskåp?
– En flaska champagne och hummus.

Vilken grönsak är din bästa?
– Lök. Löken är kökets okrönte konung. Det är lök i nästan all mat, och den jobbar så hårt i det dolda för att ge maten smak, men får nästan aldrig nån kredd.

Var på Manhattan äter du middag i ditt eget sällskap?
– Jag går ofta till en tapasbar i Chelsea som heter El Quinto Pino.

Vad beställer du där?
– Alltid friterade kikärter som snacks.

Vad skulle du aldrig äta igen?
– Rå duva.

Ditt bästa matlagningstips?
– Det är okej att tabba sig, It´s just dinner!

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp