It might rain tomorrow, better get some before I die

Nej, så illa som i John Fogertys Rhubarb Pie är det ju inte om en inte får rabarberpaj. Men nästan. Och det är en fin sång farbror Fogerty har gjort. Aphex Twin har en ännu vackrare instrumental melodi som heter just Rhubarb. Lyssna på den en sen sommarkväll och omfamna melankolin riktigt ordentligt. Ljuvligt. Rabarber är ju ett så oerhört vackert ord, dessutom.

Kolla där sitter jag och plockar rabarber på Brunnsvikens Handelsträdgård.

Men, mest gillar en ju rabarber för att det är så gott att äta. I kräm, kompott, sylt, paj och som jag nu har upptäckt, picklad. Då är det stjälkarna som kommer till pass. Men jag har två bekanta som vid olika tillfällen berättat om när de fick den briljanta idén att tillaga de stora gröna bladen. Billigt och bra istället för spenat, och så hela glädjen i att ta till vara på hela växten och så vidare. Men, båda två fick fruktansvärda magsmärtor som följd. Den ena lagade pasta med rabarberblad och grädde, den andra gjorde kåldolmar på bladen. Jättegott alltsammans, men med trista konsekvenser som sagt. Faktum är att en ABSOLUT inte ska äta bladen då de innehåller mycket oxalsyra som är giftigt för oss människor och hemskt dåligt för njurarna. Tyvärr. Små barn eller människor med njurproblem ska tydligen undvika rabarber helt.

Men om du inte faller in i någon av de två kategorierna är det fritt fram att frossa i stjälkarna. Här är 5 bra grejer att veta om rabarber och dessutom ett recept på picklad rabarber som är supergott att ha till allt som du annars skulle ha picklad rödlök till.

 1. Välj smala fasta stjälkar eftersom de är sötast och mindre trådiga. Dock är det inte alltid så att de röda stjälkarna är bättre, men de ser ju trevliga ut.
 2. Rabarber behandlas ofta som en frukt men är egentligen en medlem i familjen slideväxter.
 3. På 1700-talet åt man rabarberstjälkar till lammkött och som vårprimör, råa med salt och peppar.
 4. Om du ska göra paj är det supergott att blanda rabarber med jordgubbar och tillsätta vaniljstång, apelsinzest eller kardemumma.
 5. Den syrliga smaken i rabarber kommer från äppelsyra, vilket gör att den kräver ganska så mycket socker när den tillagas.

Men så för att citera Portlandia: Why yes, you can pickle that. Såhär picklar du rabarber:

Picklad rabarber

 • 2 rabarberstjälkar
  2,4 dl rödvinsvinäger
  1,1 dl socker
  1 1/2 tsk salt
  1,7 dl vatten

Directions

 • Skär rabarbern i cm-stora bitar alternativt i stänger lika höga som burken du ska använda.
 • Koka upp vinäger, vatten, salt och socker tills sockret och saltet lösts upp.
 • Häll vätskan över rabarberbitarna i en glasburk och låt stå med lock i kylskåpet i allt från en dag till en vecka.
Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp