Hedda Spendrup – stans nya bryggmästare

På ölfronten händer allt nytt! Redan för några år sedan drog trenden med IPA och smaksatta öler igång och när det är dags för nästa steg, att öppna restaurang med eget bryggeri och där ölen verkligen får stå i fokus är det Hedda Spendrup som går i bräschen. Som namnet avslöjar kommer hon från bryggarsläkten Spendrup – en av Sveriges största leverantörer av öl och läsk – vilket såklart gör att man blir extra nyfiken på vad hon ska ta sig till. Hon har redan namnet, har skaffat sig bryggerikunskaperna och är helt uppbackad av familjen. Restaurangen Omaka beer öppnar i början av 2020, men en hoppas ju att de nya ölsorterna som kommer finnas där spiller över till handeln också. 

Vi ställde några nyfikna frågor till Hedda för gräva mer i hur framtidens öl kommer se ut och smaka.

Ölkulturen är sedan gammalt förknippad med män och brölig stämning. Hur blev det så, och är det en av sakerna som du vill ändra på genom att lansera en ”egen” öl? 

– Jadu, bra fråga. Hur blev det så.. Det tror jag mest beror på att det är en dryck som har funnits i sådana sammanhang och att vissa kvinnor fått för sig att de inte dricker öl, kanske mycket på grund av påståendet ovan. 

– Jag ser öl mer som en dryck, för mig är det inte så viktigt om jag dricker öl, vin, en drink eller kombucha så länge det fyller sitt syfte för stunden, är hög kvalité och djävligt gott.

Hur skiljer sig din öl från Spendrups övriga sortiment? 

 – Genom filosofin att utgå från smak istället för stil. 

– När jag tar fram en öl försöker jag finna smaken som jag vill att mottagaren ska uppleva innan jag bestämmer vilken stil jag vill brygga. Det känns mer relevant. Genom det så kan människor orientera sig bland våra öl och finna vad som passar för den personen.

Du kommer från en familj som bryggt öl i generationer. Är du den första kvinnan? 

– Haha ja, tyvärr är jag nog den första som blivit bryggare. Det har fötts ganska många pojkar i släkten så det har väl varit en bidragande faktor och förr så var det inget ”kvinnoyrke” antar jag. 

Vilka i familjen har du haft som förebilder? 

– Min faster, Mette, är en stor förebild för mig. Hon är riktigt cool och hon har alltid funnits där för mig som en extra förälder. Det var hon som fick mig att plugga till bryggmästare.

– Sen har jag alltid sett upp till min bror Axel väldigt mycket. När jag var yngre gick jag ofta runt i hans kläder och lyssnade på hans musik, som tur är har vi växt ikapp varann och nuförtiden är vår relation mycket mer likställd.

Vad har hypen med IPA- och hantverks-öl betytt för Spendrups som företag? 

– Det har varit en väldigt positiv utveckling som väckt intresset för öl ännu mer och gjort att Sveriges ölkultur har gått ifrån en stor stark mer och mer vilket jag tror gynnar alla som lyckas hänga med i trender och utveckling. Det skulle jag säga att Spendrups har gjort väl. 

Hur ska en god öl smaka och vara enligt dig? 

– Balanserad, äkta råvaror och hög kvalité. Sen har var smak sin stund och tillvaro där den njuts på bästa sätt.

Vad dricker du helst när du ska dricka något annat än öl? 

– En riktigt bra vit bourgogne, alla dagar i veckan!

Inlägg skapade 86

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp