Ghee? Is it a bee?

Plötsligt var det överallt – gheesmöret. Hälsofolket sa sig älska det för dess omtalade hälsoeffekter, matfolket för dess nötiga fina smak och vi andra för att, tja, alla verkade älska det? Själv tänkte jag: Jag vill också ha gheesmör, men också Vad är det för nåt och Vad ska jag göra med det? I den ordningen.

Så vad är gheesmör? Jo, det är kort sagt smör som sjudit länge nog för att komjölksproteinerna i smöret delar sig från det rena fettet. När en sedan silar bort det vita, dvs proteiner, så återstår klarifierat rent smör som har en magiskt god smak och dessutom klarar höga stektemperaturer utan att bränna fast.

Nästa fråga är ju vad en ska använda det till? Efter att ha experimenterat lite i köket har jag kommit fram till att jag tycker det funkar bäst i vegetariska grytor och att pensla till exempel rostade grönsaker, rostad blomkål blir supergod, med. Det ger liksom en mjuk nötsmak.

I indisk och pakistansk matlagning har ghee använts i flera hundra år det är såklart optimalt även för sådan matlagning. Men jag har även en kompis som har en matsked i kaffet varje morgon istället för mjölk och säger att det är urgott.

Läkardotter som jag är så är jag medfött skeptisk till allt som inte vetenskapen bevisat om och om igen så jag är alldeles fel person att uttala mig om hälsofördelarna med gheesmör. Men inom ayuerveda används ghee som medicin och anses balanserande för alla tre doshor. Så, whatever works tänker jag.

Hur som helst så är det ganska dyrt att köpa gheesmör och förvånansvärt enkelt att göra själv. Dessutom doftar det ljuvligt av sjudande smör i hela huset och puttrar så där hemtrevligt under tiden. Plus, en känner sig så översvallande duktig och liksom påhittig. Såhär gjorde jag mitt gheesmör som faktiskt blev riktigt gott!

Gheesmöret innan det svalnat. Så snyggt!

GHEESMÖR

  • 1 PAKET OSALTAT RIKTIGT SMÖR

GÖR SÅHÄR!

  • Låt smöret smälta och sedan sjuda på låg värme minst en timme. Insup doften av skirat smör och omfamna känslan av att vara otroligt pysslig och duktig.
  • Nu är det nästan klart. Ta bort det vita skummet på ytan med en sked, och sila sedan smöret ned i en glasburk genom en ostduk eller ett kaffefilter i tyg.
  • Låt smöret svalna i burken. Sedan kan du ha det i rumstemperatur och det håller sig en evighet.
Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp