Genialisk plommonkaka med Ottolenghi-touche

Plommonträdet hos mamma dignade av mörklila mogna frukter i helgen. Plommonsylt har vi redan kokat i överflöd, plommonkompott likaså. Så jag kom på att jag ju hade sett ett recept på plommonkaka hos Food Pharmacy som jag gått och funderat på en halv vecka. Det ska erkännas att jag är något av en skeptiker till maten-gör-dig-frisk-och-vacker-och-lycklig-vågen. Jag tror oftast inte att värken i benet beror på kaffe. Men jag är också nyfiken på den här trenden för det kommer en del kul nya ingredienser och användningsområden med den. Men, i den uppsjö av böcker, bloggar & artiklar om matens helande kraft som finns just nu så tycker jag att Food Pharmacy hör till de vettigaste. Och dessutom har jag hittat flera recept jag gillar i deras kokbok. Till exempel upptäckte jag kikärtsmjöl som jag använder i tid och otid nu. Perfekt för oss stackars människor som bor med nån som inte tål vetemjöl. Jag älskar vetemjöl. Men men, hur som helst, så länge man inte slänger sig med pseudofakta om att det ena och tredje rensar bort slaggprodukter ur kroppen (vi har ju njurar till detta väl?) så är det nog en bra sak att vi blir bättre på att äta bra och gott.

Hur som helst så bakade jag Food Pharmacys plommonkaka men den kändes lite för, tja, Food Pharmacy. Så jag kom på att jag har sett att Yotam Ottolenghi brukar slänga i lite halva från fantastiska Seed & Mill i sina kakor. Eftersom jag köper på mig övervikt av deras tahini och halvakakor när jag är i New York så hade jag bland annat en halva med kanelsmak kvar i kylskåpet som jag smulade i kakan. Det visade sig vara ett genidrag. Ströade även formen med kokos pga gott och lade till kardemumma och vaniljpulver. Seed & Mill finns tyvärr inte i Sverige ännu, men Sevan brukar ha en god halva, och vilken smak som helst blir nog bra i den här kakan. Vill man kan man ju tillsätta lite kanel tänker jag. Den blev i alla fall supergod och vi åt den med kokosvisp (vispad kokosgrädde med kardemumma och vaniljpulver). Oklart hur min plommonkaka rimmar med tarmfloran och så vidare – men jag vill i alla fall äta den igen och igen. Är du mån om tarmfloran så finns originalreceptet från Food Pharmacy här.

Processed with VSCO with hb1 preset

Min lite onyttigare plommonkaka

100 g smält kokosolja

2 ägg

1/2 dl honung

1 dl mandelmjöl

1/2 dl bovetemjöl

1 tsk bakpulver

10 plommon i klyftor

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kardemumma

Halva efter smak – ju mer desto godare!

Kokosflingor till formen

Gör såhär!

Sätt ugnen på 160°, ta fram en kastrull och smält kokosoljan . Vispa ihop ägg och honung i en skål och blanda alla torra ingredienser i en annan. Rör försiktigt ner den smälta kokosoljan i äggblandningen och fortsätt sedan med de torra ingredienserna. Rör långsamt till en len smet.

Kärna och klyfta plommonen. Ta fram en form med löstagbar botten och smörj den med kokosolja och kokosflingor. Fyll formen med smet och tryck ned plommonklyftorna i valfritt mönster. Smula över alldeles för mycket halva.

Grädda plommonkakan i 40 minuter och ta ut den när den har stannat och fått lite färg. Se upp så den inte bränns! Servera med kokosvisp, glass eller grädde.

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp