Ge oss vårt dagliga bröd (i en perfekt brödkorg)

Det finns dagar i livet då köket bara känns tråkigt och vardag. Då tänker jag:  ”Om jag bara hittar en perfekt brödkorg, då kommer nog det bli bra det här med”. Vet inte om det säger mest om min fäbless för bröd i alla olika former (ge mig köpebröd, finbröd, pizzabröd, hembakt jag äter allt!) eller om hur trist och ganska grått köket är eller om det helt enkelt är så att livet borde bestå mer av fina brödkorgar för att kännas riktigt soft.

Jag tänker att en snajdig brödkorg genast kommer få köket att andas fransk restaurangkultur och då kommer vi plötsligt sitta runt bordet och oh-la-la-a oss och smutta på ett halvt glas vin och ha det allmänt trevligt. 

Så när jag såg att danska HAY har anlitat den franska designern Inga Sempé för att göra den perfekta brödkorgen och hon inspirerades av de metallkorgar som finns på hennes favoritrestauranger i Paris nailade hon exakt vad jag var ute efter. Eftersom det var just Inga som stod bakom designen förvånade det mig inte, hon har gjort fina saker under eget namn sen 2001 till bland annat Svenskt tenn, Alessi och Lignet Roset. Hon är en sån där magiker som får vardagliga föremål att kännas festliga, och ger sakerna hon formger en egen slags poesi som får dem att sjunga. Kanske är det att hon låter detaljerna lyfta helheten? Eller så gillar jag henne helt enkelt för att hon känns udda och rolig som person. 

När jag frågade henne om varför hon valde det material hon gjorde för brödkorgen, och om färgerna och formerna sa hon att materialet redan var bestämt från HAYs håll, och att de hade en bra samarbetspartner som kunde det där med att göra hål i metallen och pressa den – så de det som utgångspunkt. 

– Men sen gjorde vi så många pappersmodeller i olika färger och former att vi till slut bara var tvungna att ta de tre formerna i fyra olika färger som skulle se fina ut tillsammans. Allt som allt tog hela processen tre år. 

Hålen i brödkorgen ser ganska speciella ut, vilken är inspirationen bakom den designidén? 

– Jag ville att hålen skulle påminna om smulor. Något med oregelbundna toppar. 

Vilket slags bröd har du i din brödkorg? 

– Faktiskt använder jag dem inte som brödkorgar, de kan ju fungera till vilken förvaring som helst därhemma. Jag lägger bomullskuddar i en till exempel! Och kontorsmaterial i en annan.  

Inlägg skapade 107

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp