Ge mig lite love. Eller sirapslimpa med extrasaltat Bregott, tack.

Stranger things netflix

När jag intervjuade kocken Fredrik Berselius på stjärnkrogen Aska i NYC för två år sedan (publicerad i Gourmet) var nostalgi en röd tråd i samtalet. Jag ville att Fredrik skulle berätta om menyn, och det visade sig snart att nästan varje rätt var kopplad till ett barndomsminne. Ingredienser som raps, nypon och lavendel var en vinkning till den svenska skogen som han älskade som barn.  Själv hade jag svårt att känna hur smaken av stekt surdegsgrund, kummel och ängsyra härrörde till hans barndoms sommarfrukostar på landet med svart te, rågbröd med Kalles kaviar. Men för honom, såklart, var den återskapade smaken tydlig och fylld av varma minnen. Det var ett fint samtal, och jag minns att jag blev rörd av hur starka hans minnen var av just barndomens dofter och smaker.

Kocken Fredrik Berselius vackert fotad av Anna Schori till vårt reportage i Gourmet.

Det fick mig att fundera på kopplingen mellan mat och nostalgi; finns det ens något annat som är så starkt kopplat till våra minnen som just smak och doft?

Jag minns ju, på samma sätt som Fredrik, frukostarna hos farmor framför sommarmorgon på teve. Min bror och jag satt uppkrupna och nyvakna i soffan och fick mjuka skivor av sirapslimpa med ett tjockt lager extrasaltat iskallt Bregott och smulig hushållsost. Till det varm choklad som först rördes ihop av kakao, socker och grädde till en fluffig kräm innan den varma mjölken hälldes på. Få minnen och smaker får mig än idag att känna sådant lugn och ro som en sirapssmörgås med Bregott och ost. Det är just detta som kallas comfort food. Maten som tröstar, får oss att minnas en varm tillhörighet och trygghet från barndomen.

Det finns faktisk en förklaring till varför en smak så snabbt tar oss med längs memory lane. När vi äter använder vi alla fem sinnen samtidigt vilket gemensamt skapar starka intryck på samtliga känsloplan. Dessutom är barndomens måltider ofta förknippade med en miljö, att bli omhändertagen och omhuldad – någon har sett till att ordna mat åt oss, alltså är vi älskade och trygga. Det här minns sedan våra smarta hjärnor. Och vem vill inte tillbaka till den känslan?

Det här är såklart något alla smarta filmskapare och författare vet att utnyttja. En halvrolig scen kan genom nostalgi och igenkänning locka till hysteriska skrattanfall och kanske till och med en liten tår. I underbara Stranger Things (en nostalgitripp i sig) fångar Duffer-bröderna, födda 1984, alla amerikanska 80-talister genom att låta Eleven förstå att hon befinner sig i 80-talet genom Eggos; en typ av frysta våfflor som var omåttligt populära bland barn.

Eleven sätter tidsandan med famnen full av Eggo.

Proust hade sina Madeleinekakor som var så oerhört centrala i berättandet och så starkt kopplade till barndomsminnen. Och i aptitretande Ratatouille kastas matkritikern Anton Ego tillbaka till barndomen när råttan Remys mat känns som en varm stor kram. Kanske precis så som nostalgi känns?

Anton Ego får en trip längs memory lane.

Inget är sant utan en Seinfeld-referens, eller hur? Minns ni avsnittet när George Costanza vägrar avslöja sin kortkod för sin nya tjej? Men han känner ändå ett starkt behov av att berätta det för någon, och passar då på att viska det till sin väns döende mamma. Det visar sig att koden är Bosco, en chokladsås som G älskar och har så starka känslor för att den bokstavskombinationen rimligen är den han är minst benägen att glömma bort. (Bosco användes faktiskt också som fejkblod i duschscenen i Hitchcocks Psycho )Det hela blir såklart olidligt jobbigt när den döende damen sätter sig upp i sängen och ropar sina sista ord: Bosco! Bosco!

Så kan det gå. Men visst är det fint hur mat kan husera så mycket tröst, minnen och känslor? Vid en viss tidpunkt är frågan inte längre huruvida det är gott med sirapslimpa med iskallt, salt Bregott (ok, dumt exempel, det är ju uppenbart gott) utan hur trygg den där smörgåsen får mig att känna.

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp