Friday I´m in love: Sibille Attar

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och värsta smaker. Den här fredagen serverar Sibille Attar sig själv på ett silverfat .

Första gången jag träffade Sibille Attar var på en förfest/efterfest/hemmafest, ja ni fattar eftersom jag vet att ni är såna som fattar, någon typ av fest. Hon var överallt hela tiden eftersom hon inte kunde sitta stilla. Hon satt ner, hon stod upp, hon trummade på sina knän, hon rökte, hoppade och låg säkert raklång en liten stund också. Allt i trasiga strumpbyxor och den charmigaste personlighet jag stött på. Då visste jag inte att hon också hade den härligaste sångrösten, en sån som får min hud att knottra sig och hjärtat att slå dubbelslag, men det har hon. Sen fick jag lära mig att hon spelade med bandet The Tourettes (genialt bandnamn), såklart hade franskt påbrå (och därför fick tolka Edith Piaf i på spåret – och som hon gjorde det), ett tag gick under artistnamnet  Little Red Corvette och att hon var helt fantastisk, och genomsnäll. 

Nuförtiden vågar hon heta det hon heter rakt av, Sibille, och jag tänker att det väl ändå måste vara lättast och ärligast så. Folk brukar hävda att hon är en slags nutida Björk/Kate Bush/Patti Smith, men jag tycker hon bara är hon. Den där stjärnan som man vet är ämnad åt något större, som kommer förändra musiken, dig som lyssnar eller världen. Något kommer hända iallafall om du lyssnar noga. Testa själv med till exempel Come Night så får du se!

Gör det medan du läser om hur mat gör en sångerska!

Vilken mat drömmer du om att äta idag?

– Ouff, jag drömmer om att slippa ta ett beslut om middag, att bli serverad något som jag inte visste att jag var otroligt sugen på! Finns det någonn mer stressande fråga än ”vad blir det för mat”? 

– Jag tror dock detta är ett småbarnsår-problem, jag älskar egentligen att hitta på och laga mat. Men just nu, idag, drömmer jag om att få slippa tänka på det!

Vad har du för förhållande till mat idag? Har det förändrats under åren? 

– Det ”stora” är att jag slutade äta kött för ca 5-6 år sedan. Var verkligen inbiten köttätare men det var förvånansvärt enkelt! Nyckeln var att jag insåg hur begränsande det var att inte kunna laga god vegetarisk mat. 

– Jag skulle gärna äta mer vegansk mat!


Om du själv var en maträtt vilken skulle du vara?

– Äh jag vet inte! Ha! Kanske ratatouille + couscous med gula russin? 

Vad är det konstigaste du ätit?

– När jag var liten ÄLSKADE jag grodlår, det är ju konstigt här i Sverige. Jag vet  också att jag fick fårhjärna med smör också någonn gång i barndomen, cervelle d’agneau au beurre, men det har jag inga minnen av… Tack och lov kanske? 


– Det konstigaste, (som var konstigt för mig), var nog när jag spelade på en festival i Norge och de bjöd alla artister på val… Jag stod och vägde länge innan jag smakade. Valjakt är ju rätt så kontroversiellt och det tog emot, men min nyfikenhet tog över där och då. Det var INTE gott kan jag tillägga…


Vad har du alltid i kylskåpet? 

– Dijonsenap, Maggi och brynt schalottenlökfond.

Alltid bra att ha i kylskåpet!


Vad har du aldrig i kylskåpet när du behöver det? 

– Lunchlåda…
– Jag jobbar ju hemma och tycker sällan det är värt att äta lunch ute? Men tycker inte heller att jag har ”tid” att laga lunch… Det blir ofta ganska torftigt…

Vilken musik lyssnar du på när du lagar mat? 

– Jag lyssnar inte på musik när jag lagar mat om jag får välja själv, oftast blir det, (tyvärr?), makabra true crime poddar… Men om mitt barn hänger i köket med mig brukar jag få bli publik till bl a Elvis eller Britta Persson-konserter!

Britta och Sibille träffas ibland IRL när de ibland gästar bästa bandet Bröderna Lindgren.

Tror du musik kan påverka smaken på maten? 

– Jo det kanske den kan, har inte funderat över det, men musik påverkar ju humöret och humöret påverkar verkligen hur maten blir! 

Favoritkafé i världen?

– Jag har en väldigt splittrad relation till Frankrike som land, (i egenskap av förälder och i egenskap av kvinna till exempel), men jag måste nog ändå säga, hur klyschigt det nu än är, att nästa vilket franskt café som helst, (med undantag av de överdrivet turistiga och kedjorna), är favvo.
– En Cafe au Lait och en croissant smakar alltid bättre där, så är det bara. Gillar Fabriques croissanter, de är ganska nära, men det är inte riiiiiktigt samma sak ändå… Det är något med smöret tror jag?

Vilken pastasort är den tråkigaste?

– Hehe… Tråkigast är helt klart de som kallas gnocchi men inte är riktiga såna potatisgnocchi, du vet de här:

Tristast av dem alla…

– För mig är det äkta tonårspasta, sån man kokade i varma koppen, (svamp), huuu.

– Favoritsort är för svårt, det beror på vad en ska äta till! Håller dock tagliatelle högt! 

Vilken barndomsrätt kommer du alltid hålla högt? 

– Potatisgratäng! Doften av en potatisgratäng i hela lägenheten, älskar det! Äkta comfortfood!

På vilket sätt märker man ditt franska påbrå i matväg? 

– Jag har en väldigt romantisk relation till mat och middagar. ÄLSKAR att bjuda gäster på mat jag lagat.

– Har verkligt intensiva matminnen som jag ofta återbesöker i tanke som jag också försöker återskapa. Har en egen bok där jag samlar på recept som jag korrigerar och modifierar hela tiden! Tyvärr är jag ganska kräsen också vilket kan leda till trista vibbar för mig då och då! Önskar ibland att jag inte brydde mig så mycket. Det tog tid för mig att inse att jag verkligen har den franska matkulturen i mig. Jag brukade nog känna mig jobbig och liksom ”snobbig” eller ”petig” förut.


Vem, död eller levande, bjuder du in till middag i en drömvärld? 

– Gud så svårt? Skulle gärna hänga lite till med både mormor och farmor, så det blir de två!

Vad pratar ni om? 

– Vi spexar nog mest och skålar i champagne!


När omvärderade du senast en maträtt/ingrediens?

– Det var när jag insåg att det går att äta fantastiskt gott utan kött! Bisarrt svar egentligen.

Bästa kokbok?

– Min egna samling!


Snacks du inte kan vara utan? 

– Jag är en chips&dip-junkie…


Vad äter du för tårta/dessert på din födelsedag?

– Den för mig, klassiska tårtan jag alltid fick när jag fyllde år! 

Marängbotten, banan, nonstop och vispgrädde, ABSOLUT inte sötat grädde obs! Riktig barnsmak på den! 

Vilken är livets krydda? 

– Haha! Salt och socker kanske?

Vad har du för känslor till Kakmonstret (i Sesame street)?

– Åh jag tyckte kakmonstret var jobbig och läskigt när jag var ett barn! Kände mer kärlek för det sen när jag blev större. Favoriten är och har alltid varit Rowlf the Dog, vi verkar gilla samma grejer och så…

Kan också spela piano.


Vilken är din paradrätt och hur lagar du den? 

– En bra stark bönchili, på svarta bönor och kikärtor. Tricket är att göra den dagen innan, inte snåla med coca colan och ölen, gärna typ porter. Jag har lite lite kaffe i också. Och att använda flera olika sorters chili. Det finns ett ställe på bottenplan i Hötorgshallarna som säljer massa olika torkade chilifrukter! 

– Annars Phõ soppa med friterad tofu!

Inlägg skapade 88

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp