Friday I’m in Love: renässanskvinnan Ebba Kleberg von Sydow

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och värsta smaker. Den här fredagen undrar vi vad författaren Ebba Kleberg von Sydow egentligen äter för att lyckas göra så mycket kul och bra och samtidigt. 

Jag minns första gången jag hälsade på Ebba. Men det gör nog kanske inte hon. Jag var ny-exad frilansreporter och ville skriva om sådant som nog egentligen passade bättre i nåt obskyrt fanzine. Hon var ny chefredaktör på VeckoRevýn – den yngsta i magasinets historia. Redan då kunde man ana att Ebba idag, femton år senare, skulle driva ett eget imperium. Efter flera år i Bonniersfären som moderedaktör på Expressen, programledare för Det Kungliga bröllopet, Go´Kväll och Ebbas stil i SVT lämnade hon de stora aktörerna för att bli en sådan själv.  Idag har hon skrivit flera böcker, gör podden Säker stil med Emilia de Poret och nu är hon tillsammans med sin syster Amy och mamma Helen aktuell med den nya kokboken Systrarna von Sydow. Maten, livet och samtalen runt bordet.

När Marie och jag funderade över hur vi skulle sammanfatta Ebba var det främst två saker vi var överens om, förutom att hon är längre än man tror, på det där härligt ståtliga sättet. Dels att hon alltid ser så genuint glad ut, dels att vi är så oändligt imponerade över hur hon rör sig mellan mat, mode och livsfrågor med sådan pondus och värdighet. Många har försökt, många har misslyckats. Men inte Ebba.

Vi slogs av den varma och kärleksfulla familjekänslan i den nya kokboken som så fint tangerar hur mat knyter samman människor och skapar minnen som dröjer sig kvar i minnet. Men jag tror faktiskt att Denise Rudberg sa det bäst när hon skrev om boken på Instagram:

”Det finns saker jag alltid undrat över, två saker jag uppriktigt och ärligt saknat i mitt liv. En syster. En mamma som fanns där. Mitt liv har innehållit en massa andra fina saker som fått kompensera för detta, fantastiska vänner och andra kvinnor som blivit modersgestalter. Men jag är fortfarande rysligt nyfiken på hur det skulle ha kunnat se ut. Jag har fantiserat, drömt och försökt mig på att skriva in det som ingredienser i mina böcker. Sen har jag längtansfullt blickat på andra som haft just det där fina som en självklarhet i sina liv. Ebba och Amy är två sådana personer. Jag läser tonen de har mellan varandra, lättsamheten och det som verkar så kärleksfullt och tryggt. Givetvis kan man inte konservera känslan av detta i en bok, men de är banne mig väldigt nära. I alla fall känns det så verkligt när jag bläddrar i boken. Ögonblicksbilder av familjelivet då deras familj är samlade. Ni får tycka att jag är banal, men jag tycker det är väldigt rörande. Utöver att jag tårfyllt slukar färgglada bilder på en solkysst familj så blir jag också på kuppen vrålhungrig. Jag vill genast baka filmjölksbrödet från Falsterbo. Jag vill raskt slänga ihop en burratasallad med persika och mandel. Testa mamma Helens gröna sås och puttra igång lavendelkycklingen från Provence. Men kanske allra helst vill jag kasta mig över superenkla kastrullkakan med sommarens bär.

Vi kan inte annat än att hålla med Denise, och Ebba är såklart vår pirriga fredagsförälskelse denna vecka.

Avsluta meningen: Äta bör man…

– … Och gärna gott, annars blir livet alldeles för tråkigt. Jag vet, jag har försökt. Många gånger. Alltså, att äta mycket mindre och tråkigare. Men jag är usel på det och tycker om god mat alldeles för mycket.   

Vad åt du till frukost idag?

– Jag sjönk ner med en kopp kaffe på kökssoffan här i min storasyster Amys trivsamma kök i deras knarrande, vackra brownstone-hus i Philadelphia. Jag är här för att jobba med kokboken i en vecka. Barnen åt havregrynsgröt innan de packade sina lunchlådor till skolan, Amy och jag åt grekisk yoghurt med blåbär och varsin kaffe med skummad mjölk.

Vad har du för förhållande till mat?

– Matens viktigaste roll, i den lyckligt lottade lilla del av världen vi lever i, är ju gemenskapen. Att samlas runt maten, försöka få alla att sitta tillsammans runt köksbordet i en kvart. Vilket jag kämpar med, med varierad framgång. Men när det går, så blir jag lycklig! Att ”de-briefa” med familjen, prata om veckan som kommer, över söndagens spagetti och köttfärsås, som alla gillar – det kan verkligen vara lycka för mig.

Vilken del av menyn är mest intressant: Förrätt, huvudrätt eller dessert?

– Förrätten, helt klart. Jag menar, caprese, en kul sallad eller vad som helst med nån god ost? Jag blir alltid lika bedrövad varje gång min man Johan inte vill dela två förrätter med mig, för att jag inte kan bestämma mig för bara EN. Då har vi ändå varit ihop rätt många år, man tycker att jag borde lära mig. Men jag är optimist, tänker att en vacker dag vill han kanske dela på två förrätter? 

Marstrand verkar härligt. Om jag åker dit i sommar, vad får jag inte missa i matväg?

– Jamen, bra att du åker dit! Packa badkläder, köp smörgås och kanelbulle på Bergs, ta ett varv runt ön och ett salt bad från klipporna. Har du med dig barn, ta en tur till fästningen. Sedan avslutar ni med världens godaste pizza på Lasse-Maja. Men det finns många bra restauranger på Marstrand, Johans krog till exempel, eller en Africana på Tenan, jag måste äta en sådan varje sommar. Minst. 

Vilken barndomsrätt kommer du alltid hålla högt och varför?

– Mamma lagade ibland just Africana hemma, alltid lika gott, än idag. Ett annat barndomsminne är banansvamparna, alltså konserverade päron på banan-stam, med grädde och riven choklad. Den måste jag för övrigt testa på mina egna barn, inser jag nu. Eller när vi upptäckte kokandet av den kondenserade mjölken, för första gången hemma på Överåsgatan i Göteborg, magi!   

Vad är det konstigaste du ätit?

– Jag är mesig när det kommer till konstiga saker och smaker, har aldrig ens smakat på ett ostron. Så när det bjuds, får jag ljuga och säga att jag inte tycker om det. Så är det med den mesta ”konstiga” mat, om jag ska vara helt ärlig. Ja, som kapris och oliver och sådant. 

Du och din syster Amy har gjort en superfin kokbok igen och jag är extra sugen på att prova vallmokakan med olivolja. Om du bara får välja ett recept i boken, vilket blir det då?

– Tack, vad kul att du tycker om den! Åh, Johan och våra pojkar, Ernst och Klas, lagade faktiskt vallmokakan i söndags, när vi hade kompisar över på middag. Den går alltid hem, kul att du är sugen på att testa. Annars måste jag rekommendera den rimmade kycklingen, det är ett himla smart, enkelt och bra middagsrecept, som också gör att du slipper stå i köket – allt är klappat och klart. Eller tja, rimmat och klart, då!

Finns det nån ingrediens som du gillar som bara går att få tag på i USA?

– Amy köper en suverän blomkålsbotten färdig på Trader Joe’s, den önskar jag fanns hemma. Jag har tjatat på min kompis Katrin Zytomierska att hon måste göra en sådan, i sin grymma Clean Eating-serie, så kanske kommer det? 

Champagne eller kombucha? Om du måste välja.

– Haha, skulle NÅGON levande själ välja kombucha?!  

Vad har du alltid i kylskåpet?

– Ägg! Jag kokar ett eller två ägg till frukost nästan varje morgon, dessutom är det bästa nöd-ingrediensen. Har du ägg kan du alltid svänga ihop något: pannkakor, omelett, ja, eller… Ägg. Och ost, det går åt enorma mängder cheddar hemma hos oss. 

Bästa mat-scen från tv, film eller bok?

– Här fyller Amy i, eftersom hon står i köket bredvid mig, att det MÅSTE vara något från ”Lilla huset på prärien”, när de bakar nåt fluffigt, gott bröd, som de sedan äter med väldigt mycket smör på. I småmönstrade klänningar med vita förkläden.   

Vem, död eller levande, bjuder du in till middag i en drömvärld?

– Då bjuder jag tillbaka min kära vän Magdalena Ribbing, som bjöd oss på en fantastisk middag hemma hos henne på Valhallavägen. Hon hade gjort egen gäddfärs och bakat sina bästa mandelflarn till efterrätt. Jag önskar så att jag kunde bjuda tillbaka, jag saknar henne så. Jag tänker ofta på alla trevliga stunder, över te eller en fika, som vi skulle ha haft. Borde ha haft.   

Vad vill du ha för tårta på sin födelsedag?

– När jag var liten ville jag ha sådan där köpe-mandeltårta med vit kräm och mandelspån på. Det var ju stora lyxen, eftersom mamma alltid bakade, bröd såväl som tårtor, bullar och kakor. Men idag blir jag glad om Johan och barnen bakat något och det är inte alls omöjligt. Johan och vår mellanpojke gör kardemummakakan ur vår senaste bok till absolut perfektion! Den är också bra för att den håller länge, ja, om man nu lyckas hålla sig från att äta upp den.  

Kan en kaka utan socker nånsin bli lika god som en med socker?

– Nej, jag tycker ju inte det. Min syster är dietist och arbetar med patienter med fokus på livsstilsförändringar och viktnedgång, vi pratar mycket om detta. I vårt arbete med kokböckerna är vi väldigt överens om att vi hellre äter en god vit vallmokaka lite mer sällan, än att tugga på raw-bollar och raw-chokladkakor, som dessutom många gånger är världens kaloribomber. 

Vart tar du med din man för en bra middag? Vad beställer du? Vad beställer han?

 – Då fixar jag barnvakt och föreslår att vi ska ses på Bar à Vins, den lilla vinbaren tvärs emot oss hemma i stan som serverar supergod men enkel, fransk bistromat. Väldigt o-krångligt och mysigt. Vi kör charkbricka och sedan chèvre chaud, eller omelett. Jag bjöd faktiskt ut Johan på Matbaren för några veckor sedan, som ju är fantastiskt flott och bra – men vi konstaterade båda att det var lite slöseri på oss, haha!

Bästa ingrediensen för bakningen ever?

– Citronrasp, som ger ALLT en sådan fräsch, härlig citronsmak. Vad vore livet utan raspen?

Bästa husmorstips som gäller bakning?

– Att aldrig ge upp, att allt går att rädda. På nåt sätt. Det har mamma lärt oss. Och annars är det himla bra att ha en Frödinge-kladdkaka i frysen, det har jag lärt mig alldeles själv. Kanske att det var en livslärdom som kom med tredje barnet. 

Mest minnesvärda måltid?

– Ostsmörgåsarna i förlossningsrummet. 

Mest överskattade råvara?

– Ärtskott på sallader. Krasse är ju ganska meningslöst också, men ärtskott är ju som stora, kraftiga krasse med besk smak.  

Favoritkafé i världen, vad beställer du?

– Min Johan och jag åkte till Tel Aviv i februari, Johan har velat åka dit i många år, nu kom vi äntligen iväg. Barnfria dessutom. Och varenda kafé, bar och restaurang vi gick till var fantastiska, det var inte klokt! Inget krångel, bara sånt man älskar, uppifrån och ned, på varenda meny. Vi åt så gott överallt, och jag drack så många goda cappuccino och latte, vilken underbar stad, och inte minst mat-stad. 

Restaurang du drömmer om att besöka?

– La Colombe d’Or i St Paul de Vence. Vi bilade alltid ner till södra Frankrike i början av sommaren när vi var små, och bodde i mormors gamla stenhus i Villefranche med citronträd i trädgården. Ibland åkte vi upp till den lilla byn med det vackra hotellet och åt lunch här. Jag skulle så gärna vilja åka tillbaka med mina barn, och visa dem det stora Hans Hedberg-äpplet och Césars tumme! Som de kanske inte skulle uppskatta jättemycket, med tanke på att de är 2,6 och 8, men de skulle nog tycka om att springa runt i de vindlande små gränderna.

Du får bara äta en enda maträtt eller kaka i resten av ditt liv, vilken väljer du?

– När vi var små fick vi önska middag på våra födelsedagar ibland, jag önskade mig ”köttgrotta, potatismot och gräddsås”. Men idag vill jag justera detta något, jag skulle nog faktiskt säga någon form av vit pizza, på perfekt surdegsbotten, med riktigt god ost. Kanske med päron, valnötter och chèvre. Herregud, så gott, nu blir jag hungrig fast vi just har ätit ugnsbakad lax, sparris och rostad potatis!

Vilken småkaka är den bästa?

– Hallongrotta, naturligtvis.  

Bästa kokbok eller mat-tv?

– Jamen, då får jag väl säga ”Systrarna von Sydow live från Marstrand”, eller någon annan härlig mat-tv som ännu inte har gjorts. Annars tvingar jag barnen att komma in i ”Kockarnas kamp”, för att det är så kul att följa tillsammans, att hitta nåt på tv som vi alla gillar. Eller så ser vi ”Hela Sverige bakar”, där de tycker att deras mormor ska vara med. Det tycker jag med! Jag får panik av att alla tittar på olika skärmar, tycker att det är mysigt att följa några serier ihop, så då blir det nästan alltid mat-tv, för där kan vi enas. 

Bästa mat-insta-konto?

– Amy och jag pratade just om detta och konstaterade att @susannehistrup och vi måste vara hemliga mat-systrar, för hon är ju inte renodlad matbloggare men ALLT hon lagar älskar vi! Ibland hittar man ju sådana mat-tvillingsjälar i sitt Insta-universum. Som Susannes löjromspizza, Amy och jag skickade typ skärmdumpar till varandra i exakt samma ögonblick som hon la upp den.   

Vilken är din paradrätt, och kan vi få receptet på den?

– De flesta är med i nya boken, som vår ugnsbakade laxsida med citron och vitt vin, eller ugnsomeletten som jag gör JÄMT såhär års. Just nu är jag dock väldigt inne på vår granola. Vi ska snart in i produktion med nästa Säker stil-bok, då är yoghurt och granola ett perfekt mellanmål på långa plåtningsdagar. Även min Säker stil-kollega Emilia älskar det här receptet!

Systrarna von Sydows supergoda nöt-granola
1 sats (7 – 8 dl)

  • 4 dl blandade naturella nötter (vi brukar använda 1 dl vardera av hasselnötter, mandel, pekannötter och valnötter)
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl grovriven kokos
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk vatten
  • 2 msk honung eller lönnsirap
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 nypa havssalt

    Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ihop nötter och frön. Smält kokosolja och rör ihop med vatten, sötning och kryddor och salt. Rosta på en plåt med bakplåtspapper i cirka en halvtimma. Rör om 1–2 gånger under tiden. Förvara granolan i en lufttät glas- eller plåtburk, så håller den sig längre och bevaras knaprig! Klicka hem alla ingredienserna från soffan nu, sen gör du en härlig laddning hemgjord granola...
Inlägg skapade 30

Ett svar på “Friday I’m in Love: renässanskvinnan Ebba Kleberg von Sydow

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp