Friday I´m in love: Nassim al Fakir

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och värsta smaker. Idag träffar vi den ljuvliga och väldigt energiska artisten, skådespelaren och programledaren Nassim al Fakir. 

Nu när jag tänker efter kanske det är som snögubbe jag känner Nassim al Fakir bäst. För ja, antalet gånger Frost rullat på teven och jag hört ”Hej allihop! Jag heter Olof och jag gillar varma kramar” överträffar med råge de tillfällena vi har gått till Kulturhuset för att vara med på hans familjekonserter, sett honom som Dino Panini i Lasse-Majas detektivbyrå-filmerna och faktiskt skrattat med honom i SVT: s bästa underhållningsprogram Bäst i test. (Det är alltså Nassim som är Olofs röst för er som inte hängde med.) Han gör rösten till Paddington också, men björnen från Peru är ingen hit hemma hos oss. 

Varje gång Nassim dyker upp i rutan, vilken skepnad han än är i, blir vi iallafall på gott humör. Det är något med hans energi som smittar av sig och hans totala oräddhet för att göra bort sig. ”Testa!” uppmanar han oss. ”Du vet inget om du inte har testat”. JAA svarar vi och blir lika glada som honom, när han får oss att våga. Det är inte så farligt att vara lite larvig eller sjunga falskt, eller trumma på knäna eller stå på huvudet eller leka med en ketchupflaska eller skratta åt sig själv har det visat sig. Tvärtom. Det känns ju som en befrielse. 

Det är kanske så man blir om man växer upp i en stor musikalisk familj, med två kulturer och olika religioner, att man bara kör och gör. Det är bra tycker vi, livet är för kort för att inte göra tre saker samtidigt. 

Så tack för skratten Nassim och för att vi fick veta hur din matsituation ser ut…

Här står Nassim och ser hungrig ut. Foto: Albin Hjelm/Baluba

Vad har du för förhållande till mat? 

– Jag har ett mycket bra förhållande till mat. Nu äntligen. Har haft magbesvär hela livet och laborerat med maten fram och tillbaka, testat att äta med eller utan gluten, laktos etc, men den resan fick faktiskt ett slut för några år sedan, med hjälp av bland anant kinesiologi, akupunktur och terapi.

– Det här är det supersnabba svaret: Nu äter jag lite av allt och mår toppen. Sedan tränar jag ju mycket och det innebär att jag planerar måltiderna och käkar mycket. Borde käka mer, faktiskt.

Vad åt du till frukost i morse? 

– Smoothie, gjord på banan, avokado, frysta hallon, havre, extra protein, jordnötssmör, vetegräs, linfrön, hasselnötter och havremjölk

Säg en låt om mat som du gillar. 

– Livet på en pinne med Edward Blom. Men lyssnar ALDRIG på den. Gillar den inte, men refrängen sitter där i mitt huvud lite då och då: ”livet på en pinne…”

Vissa får honom inte ur huvudet… Foto Gunilla Kinn Blom

Du gillar ju att trumma på olika saker, vilken frukt har bäst sound? 

– Spontant finns det inte så många fruktsound, men min pappa lärde mig att alltid trumma på vattenmeloner. Det var ju för att han kunde höra på ljudet vilken av melonerna som var bäst. Men han log alltid väldigt mycket när ha sa det så redan som 7-åring fattade jag ju att det inte stämde. Ändå är det än i dag ett glädjesound att trumma på meloner. Vattenmeloner alltså, haha. 

Vad äter du för att orka dansa en hel kväll? 

– Jag dansar inte så ofta, men rör mig väldigt mycket när jag ”står still” och pratar så: Grillad lax?

Vad är det konstigaste du har i skafferiet? 

– Marabou mjölkchoklad 

Vilken maträtt lagar du till din familj när du vill att de ska få smaka på din uppväxt? 

– Grillad kyckling med ris. Kokar riset med en brynt krossad supertunn pasta.

– Tomatsallad och hummus. 

– Och ”kubbe” som är en blandning av köttfärs och bulgur. 

Vilken snabbmat är den bästa? 

– Hamburgare. Älskar en riktigt bra burgare.

Vilka ingredienser äter du absolut inte? 

– Messmör, uttalar man det förresten mes eller mess smör, ha ha? 

– Ena brorsan och min mamma gillar det, men jag tycker det bara smakar mjukt men samtidigt besk, torrt och underligt… Nu var det i och för sig kanske 20 år sedan jag smakade det och jag älskar ju att testa nya rätter och smaker, men messmör, nja: ”Once you go Messmör you never want to go back to messmör.”

Once you go messmör, you never want to go back to messmör. Nytt uttryck?

Vilket land åker du till för att äta gott? 

– Hela arabvärlden. De arabiska köket är liksom mitt hjärta. Men min far kommer ju från Syrien så dit åker man ju inte. Kommer däremot aldrig glömma min tripp till Japan. Jag var där i tre veckor och bestämde mig att smaka på allt. Wow vilket smak upplevelse!!

Topp 3 smågodis? 

– Kolanappar… sedan kommer jag inte riktigt ihåg vad jag brukar ta. Äter det så sällan men en blandning med hallongodis och lakrits letar jag gärna efter i godispåsen.

Vem, död eller levande, bjuder du in till middag i en drömvärld?

– Karaktären Kramer från Seinfeld, Crazy Frog och Magnus Uggla.

Vad äter du om du inte hinner äta lunch för att stilla den värsta hungern? 

– Ett äpple, men det funkar ju aldrig. Därför blir en ”bar” också.

Fortsätt meningen: Äta bör man, annars… 

– …blir man trött och tråkig. 

Världens bästa krydda? 

– Chili

Om du ger bort något ät- eller drickbart i gåbortpresent, vad ger du bort då? 

– Köper ofta en påse frukt. Möjligen några bär om de är säsong. Klassisk ge bort-present på sommaren: Vatten- eller honungsmelon.

Här kommer en nytrummad melon lastad.

Du har fem syskon, betyder det att du äter väldigt snabbt.

– Jag är mittenbarnet. Äter inte väldigt snabbt. 

Vilken är din favorituppgift i köket?  

– Har alltid haft en kärlek till upplägg. När jag var liten var det jag som ställde mig och serverade. Hjälpte också ofta till med själva matlagningen.

Bästa kokbok?

– ”Galet God Mat” med Nassim Al Fakir!

Väldigt bra kokbok enligt Nassim själv. Tyvärr ganska svår att få tag på, men testa Bokbörsen!

Vilken är din paradrätt och skulle du vilja dela med dig av receptet? 

– Grillad kyckling i ugn. Med ris. Ha mycket citron på kycklingen och dra på med apelsinsaft på skinnet, så blir det knaprigt.

Inlägg skapade 95

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp