Friday I´m in love: Mats Strandberg

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och värsta smaker.

Få personer har skrämt mig så mycket som författaren Mats Strandberg. Han har:

01. Gjort mig (än mer) tveksam till stora båtar, eftersom det tydligen är den sämsta platsen en kan befinna sig på om en vampyr har smugit sig ombord (”Färjan”)

02. Fått mig att sky vården eftersom man kan bli besatt av en ond ande (”Hemmet”)

och 

03. Har i fruktan för jorden undergång gett mig en anledning att omvärdera mitt liv och fråga mig själv om jag verkligen lever tillräckligt mycket. (”Slutet”) Det är iofs inte bara dåligt, men ni fattar…

Hur läskiga hans böcker än varit har jag ändå inte kunnat slita mig från sidorna. Han är expert på att leverera fantastiska läsupplevelser, med referenser som träffar prick mitt i hjärtat på mig. Ta Cirkeln-trilogin och dess tonårshäxor som får mig att längta tillbaka till när jag hade ”Häxor, läxor och dödliga lektioner” (med Winona Ryder!) på repeat i videobandspelaren och vi citerade filmen så ofta vi kunde: ”I use my grand IQ to…” och ”Are we going to prom or to hell”. Faktiskt får Cirkeln att vilja vara häxa också, jag har alltid varit svag för ritualer.

När jag också med hjälp av Mats böcker om varulven Frank (som är huvudkaraktär i de tre Monstret-böckerna som riktar sig till en yngre generation) kunnat prata utanförskap med mina barn, och vikten av att stå upp för det man tycker och tror på, har jag fattat vilken darling den där Mats är.

Mats står och blickar upp mot en ost. FOTO: Henric Lindsten

Ändå vill jag veta mer om honom och vad berättar väl mer än det man har att säga om mat? 

Vad har du för förhållande till mat?

– Jag älskar mat, men precis som de flesta av oss har jag lätt ätstörda tankemönster. Får dåligt samvete när jag käkar nåt onyttigt, vilket bara gör mig mer besatt av onyttig mat, vilket gör att jag faller för frestelsen oftare. Det är först senaste åren som min kropp av sig självt slutat äta när jag är mätt. Förut kunde jag okynnesäta bara för att det var gott, och för att det fanns tillgängligt. 

– Numera är jag till och med den där sortens person jag avundades och föraktade förut, som kan ha godis liggande i skåpet. 

Om du själv var en maträtt vilken skulle du vara? 

– Åh gud, vet inte. Nåt ostigt antagligen. 

Vilken ost är Mats? En stinkande camembert, en nötig gouda eller smörig mozzarella? Foto: Kaboompics

Vad älskade du att äta när du var liten? 

– Jag älskade kött med svamp, sås och potatis. Och vinbärsgelé! Nu är jag vegetarian och jag kan verkligen sakna de där smakerna, minus köttet förstås. Det kan vara svårt att få till den där sortens sås utan köttsky. Lyckligtvis är min man grym på att laga mat men just den här sortens mat blir inte av så ofta längre. Hm, måste kanske beställa av honom…. 

Vad äter du till frukost?

– Jag har svårt för nästan all frukostmat, för jag fick tvinga i mig det varje dag när jag gick i skolan. Min mage vaknar liksom inte förrän vid lunch. Så jag gillar lunch till frukost. Om jag är ledig äter jag helst gårdagens rester. 

Vad har du alltid i kylskåpet?

– Oatley’s iKaffe. 

Bästa ingrediensen ever?

– Salt. 

Vilken mat väcker känslostorm hos dig?  

– Hm, skulle väl vara en grej som jag BARA äter på julbordet men som MÅSTE finnas där, och det är nåt vi kallade ”legymsallad”. Det låter fräscht men det är konserverade ärter och morotstärningar som man geggar ihop med majonäs, eventuellt lite örtsalt, och sen klart.

– Jag älskade det här när jag var liten. Det smakar trygghet och förväntan för mig. Men alla andra går omvägar runt skålen. 

Bästa tröstmaten? 

– Smågodis. 

Bästa mat-scen i skräckfilm?

– Haha, rolig fråga. Det är ju väldigt äckligt när kotletten börjar krypa fram längs köksbänken i Poltergeist.

Sjukt obehaglig krypande köttbit. OBS den är trickfilmad.

Mest minnesvärda måltid?

– Min man (Johan Ehn) är skådis och vi träffades 2002 när jag intervjuade honom. Man kan liksom märka under intervjuns gång hur betuttad jag blir – vigselförrättaren läste upp en del citat när vi gifte oss. I intervjun pratar vi om hans intresse för matlagning och jag passar på att fråga vad han skulle laga för mat på en dejt med nån han ville imponera på. Och sen, när vi väl hade vår första riktiga dejt, lagade han just den menyn. Hehe! Det var grillad fänkål, hemgjord pasta och tiramisu. 

5 äckligaste smakerna du vet.

– Timjan, anis i fel sammanhang … hmmm. Sen vet jag inte. 

– Det handlar nog mer om drycker. Jag gillar inte för bittra och för söta drinkar. Gin och tonic får mig att vilja spy. Och jag hatar nästan alla hipsterölsmaker, och mörk öl. 

Vilken pastasort är den tråkigaste? 

– Snabbmakaroner. Det finns väl inget annat svar? 

Snacks du inte kan vara utan?

– Ostbågar! De smakar alltid bäst. Allra bäst är OLW:s crunchy chili-varianter. Tips är att äta ostbågar med pinnar, så man slipper ostbågsfingrar. 

– Och krossade ostbågar är svingott på smörgåstårta. Sant! 

Nu fattas bara smörgåstårtan… Eller pinnarna.

Du får bara äta en enda maträtt i resten av ditt liv, vilken väljer du? 

– Alltså, om jag väljer ”sallad”, får jag variera den i det oändliga då? Annars skulle jag säga min mans pasta med tomatsås och parmesan. Enklast och godast i världen. 

Hur många dagar i rad är det ok att äta samma sak, enligt dig? 

– Haha! Det beror lite på. I vanliga fall vill jag ha variation, men om jag jobbar mycket, till exempel är inne i en fas med en bok då jag måste fatta många och svåra beslut, så bryr jag mig knappt om vad jag äter. Det kan till och med vara en trygghet i att äta samma sak varje dag.  

Bästa svaret på frågan varför man är vegetarian? 

– Jag är en vegetarian som fuskar med fisk nån gång i månaden, men undviker mjölk och ägg. 

– För mig handlar det om djurindustrin och om miljön, helt enkelt. 

Recept på favoriträtt

– Tag en matintresserad person, få hen att bli kär i dig, klart. 

Inlägg skapade 86

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp