Friday I´m in love: Lisa ”Knivlisa” Eriksson

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och deras värsta smaker. Den här fredagen låter vi alla mammors älskling Lisa ”Knivlisa” Eriksson skryta om vilka insekter hon smakat på.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger Knivlisa fått mig att börja skratta, men nu har det hänt så många gånger att det typ är betingat. Så fort jag känner att jag behöver något upplyftande surfar jag in på hennes blogg på mama och läser om något dråpligt hon gjort/hört/sett. Det kan vara om en nyårsafton i Vietnam, när hon körde vilse och var tvungen att övernatta i en by där ingen förstod vad hon ville, eller en story om när hon var engelskalärare i Yemen, eller nåt hon pratar om med sina barn. Det funkar varje gång, när jag stänger av datorn känner jag mig sugen på att åstadkomma saker. Hon poddar också, i Momsplaining, tillsammans med sin kompis Louise aka Hejhej vardag, om vardagsliv, relationer och småbarnsår. 

Älskar att Knivlisa är så chosefri, härlig och hämningslös. Kan absolut inte känna igen mig, men önskar ibland att jag var mer som hon. En sak vi har gemensamt är iallafall att vi båda älskar att vara klassföräldrar. Och att vi gillar mat. Livselixiret liksom. 

Vad har du för förhållande till mat?
– Den största förändringen kom när jag flyttade till Stockholm dagen efter studenten. Jag hade 2100 kronor som skulle räcka till hyra, mat och sl-kort en hel sommar. Jag kom på att jag kunde käka ett halvt paket krossad choklad-glass till lunch i stället för mat och fika hos tanterna som jag gick till i hemtjänsten. Tyckte att jag hade överlistat systemet! Efter ett tag mådde jag kanske inte så bra. Jag mötte Mathias Wilhelmsson (skriver hans namn eftersom jag nog inte tackade tillräckligt då, nu kan han googla sig själv och känna sig betydelsefull) på stan en dag. Han tyckte jag såg undernärd ut och jag fick 100 kronor för att kunna äta mig mätt!! Så snällt! Tyvärr sparade jag pengarna till annat ännu viktigare. (Ok. Ångrar att jag skrev ut ditt namn Mathias). 

Vad åt du till frukost idag?

– Havregrynsgröt. Det är lyckligtvis mina barns favvorätt, så jag kan laga det till middag när jag ska LYXA TILL DET. Ingen som läser detta får avslöja för dem att det inte är lyx, ping Linus.


Vilket land väljer du att bo i, om du bara utgår från vad de äter? 

– Helt klart Thailand. Så billig and yet så fulländad mat. Chili och koriander är mina allra bästa smaker. 

Bra smak, oavsett vad Sofie säger…

Vilken barndomsrätt kommer du alltid hålla högt och varför? 

– Min pappas älgstek. Får den fortfarande varje gång jag åker hem, ihop med rysningar.

Vilken pastasort är den tråkigaste?

– Tråkigaste: Penne eftersom de inte blandar sig bra med sås.  Bästa är Linguine!

Kokbok du inte kan leva utan? 

– En som jag fick när jag gick matlagningskurs i Thailand, men nu har jag tappat bort den och lever ändå.

Bästa mat-scen från tv, film eller bok?

– Har 2. När Ebba slevar i sig tårta på Katarinas kalas i Ebba och Didrik. Det är också kul när pappan har lagat egen curry som han lärt sig på sin “planera ditt liv och bli lycklig”-kurs. 

Ebba gillar tårta. Vi älskar Ebba och Didrik! Finns att se på svt öppet arkiv.

Vilken mat är rolig och varför? 

– Lappskojs. Den är så random! Potatismos med rosa köttränder? Plus för att “skoj” är med i ordet. Jag var också den enda i min klass som älskade rätten i skolan.  

Vilket är ditt bästa köksverktyg och hur kom det hem till dig?
– En limepress som min halvperuanska kompis hade med sig från Peru. Folk i Peru tycker svenskar är sjuka som inte har limepress. Lite som att svenskar tycker alla utan osthyvel är sjuka.

Berätta om veckans bästa/sämsta lunch/middag. 

– Bästa: En korvstroganoff jag gjorde. Jag skrek lyckligt till familjen: DET HÄR ÄR DEN GODASTE STROGANOFFEN NI ÄTIT OCH DÄRMED BASTA!

Sämsta: En gröt som var över sen frukosten, när jag skulle gå och lägga mig. Den blev bara ljummen, även mjölken eftersom jag värmde allt i micron.

5 äckligaste smakerna du vet?

– 1. När någon blandat i socker där det inte hör hemma, typ kaffe. 2. 

När någon hett MARMELAD på nybakad scones med smör och ost. Varför förstöra något så ofantligt gott? (Jag vet att jag är ensam om detta) (marmelad i sig är dock gott). 

3. Osaltad späck utan tuggmotstånd (sånt som sitter på typ fläsk). 

4. Sånt där man fick på naglarna för att man bet på dem. Ändå inte så äckligt att jag lät bli. 

5. Kackerlacka, men det säger jag bara för att få berätta att jag ätit det. Det var gott!

Goda grejer, enligt Lisa.

Vilken tid på dygnet smakar maten bäst? 

– Lunch! 

Hur många knivar har du i köket? 

– 8 stycken. Jag använder den som råkar vara ren. 

Hur ser man på dina matvanor att du kommer från Jämtland? Vilka av dem måste du kämpa för i Södermanland? 

– Jag äääääälskar surströmming. Det gör ett av mina barn också. Grannarna känner bara att det luktar lik, så jag måste inte kämpa för den eftersom ingen tror jag har ätit lik.

Tipsa om världens bästa restaurang och vad jag ska äta på den. Vore så snällt!

– Jag och min man har haft en ohotad favvorestaurang i 15 år. I Bangkok. En gaturestaurang på en parallellgata till Khao San road. Svinstarka rätter som vi drömmer om och längtar efter typ varje dag. De kostar 6 kronor styck. Billigt är det bästa jag vet.

Vilken matdoft är den godaste?

– Bröd i ugn.

Vaniljglass eller Marabou chokladkaka – du får bara välja en av dem och det gäller för all framtid? 

– Marabou så klart. Funkar också smidigare som muta till barnen.

Choklad är bättre än glass?!

Vilken glass är den godaste?

– Salmiakki från Triumf. Hemglass hade en som var snäppet bättre: Turkisk peppar, men den togs bort. 


Har du en paradrätt?

– Thaigrytor, men jag har ju tappat bort receptboken och går i så fall på känn. Kom på att det säkert är tre år sedan jag gjorde den i och för sig. Det är väldigt lätt och blir alltid bra eftersom det inte går att misslyckas. Köp ingredienserna i en asiatisk affär, speciellt Holy Basil om det finns. Finns en miljon recept om man googlar upptäckte jag nu.

Inlägg skapade 88

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp