Friday I´m in love: Konstnären och illustratören Liselotte Watkins

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och deras värsta smaker. Spana gärna in i konstnären/illustratören Liselotts Watkins mage idag! 

Den som inte känner till Liselotte Watkins Falk eller hennes illustrationer har förmodligen levt under en sten de senaste 20 åren eller så. Hennes modeillustrationer och fantastiska tecknade kvinnor har piggat upp tidningar som alla möjliga länders Elle och Vogue, prytt bokomslag och fått redan magiska plagg av Carin Rodebjer och Miuccia Prada att bli ännu mer magiska. Nu har hon dessutom tolkat Svenskt tenn och gjort kuddar och vaser till konstverk som jag drömmer om att jag ska ha råd med en dag. 

Liselotte har det konstnärliga i blodet, det vet jag för vi råkar vara uppvuxna i samma lilla stad: Nyköping, och varje gång vi har kommit in på ämnet barndomsstad brukar hon berätta om sin mormor/morfar/farmor (någon av dem) som för länge sedan jobbade för NK möbler som hade sin fabrik där. Vad föräldrarna gjorde vet jag faktiskt inte, men alla känner väl till att kreativitet i värsta fall kan hoppa över en generation?

Som person är Liselotte den typen som man ser och hör på långt håll. Hon är förtjusande härlig och galet elegant och högljutt rolig. Alltså en typiskt älskvärd person. Och vi är så glada att få reda på mer om hur en person som bott och levt över hela världen tänker kring just mat. 

Vad åt du till frukost idag?

– Som varje morgon. En cappuccino och en brioche. Integrale med frutto di bosco dvs typ fullkorns-croissant med skogsbär…

Nu när du bor i Italien, har du då lärt dig att dricka ditt kaffe med socker? Eller kommer du undan med att du är en exotisk svensk? 

– Nej jag har socker i alla mina olika kaffe. Cappuccino på morgonen. Macchaiato efter lunch och sen en normale på kvällen. 

Du har bott i Sverige, New York, Paris, Italien och säkert någonstans som jag har glömt. Handen på hjärtat, var finns den bästa matkulturen? 

– Lätt Italien.

Vad har du tagit med dig matmässigt från ”dina” olika länder? 

– Sverige hårda mackor med kaviar, potatis och ägg. I New York var jag mest fattig men åt kopiösa mängder everything bagel och dumplingar. Från Paris minns jag varenda middag på Lipp. Med ganska undermålig mat och usel service och helt underbart. 

– I Italien har jag lärt mig att laga mat. På riktigt. Det kunde jag inte förut. Att göra från grunden. Ta tid. Handla säsongsmässigt. 

Vilken restaurang tipsar du alltid om när folk du känner ska besöka din nuvarande hemstad Rom? 

– Vår local är Cantina Cantarini som är en klassisk trattoria. På veckorna har de pasta och helg fisk. Under veckorna ska man äta fegato alla veneta och på helgen en god Spigola med tomater.

Keramik verkar vara din senaste kärlek, har din syn på tallrikar och andra saker på bordet förändrats nu när du börjat göra egna föremål? 

– Nej. Hahhahha. Vi köper gammalt Saturnia porslin i Toscana. Det enklaste vita man kan tänka sig. Dukning i Italien är lite som matlagningen. Så enkelt som möjligt. Gärna vaxduk och stark belysning.

Så vitt som bara porslin kan bli.

När är du nöjd med din egen dukning? 

– Vi äter på ett jättebord som även används till precis allting. Så jag är nöjd om det mesta är borta och vi får plats med tallrikarna.

Du hänger en del i modevärlden och i den går det liksom i matvärlden trender… Vilken mattrend, bra eller dålig, minns du? 

– Jag minns att vi alla åt cous-cous på Chez Omar i Paris. Hur många gånger som helst. Sen har jag också ätit många dåliga middagar på 10 Corso Como i Milano. Ät aldrig där. Aperitivo supertrevligt men maten hemskt tråkig.

En gång i tiden var det alltid fullt på Chez Omar.

Som illustratör har du ritat det mesta, har du några bra tips på vad man kan tänka på när man ska rita mat? 

– Jag har börjat måla stilleben. Samlar på gamla tavlor med stilleben och tänkte att jag ska göra egna. Jag kan inte säga att min mat och frukt ser så aptitlig ut. Men det kanske den inte måste göra.

Vad har du förresten för förhållande till mat? 

– Här i Italien kommer man inte undan. Mat och prat om mat är överallt. Jag har börjat laga mat efter årstid. Jag handlar inte så värst mycket på mataffärer längre. Bara det gör min relation till mat så mycket trevligare. Att gå till frukt och grönsaksaffären, till slaktaren, till bröd och konditoriet. Det är en upplevelse i sig.

Vilken är den vanligaste mat du lagar? 

– Pasta

Vad har du alltid i kylskåpet?

– Tomater och Parmesan 

Mest minnesvärda måltid, och varför?

– Min man Jonas har blivit vansinnigt matintresserad och lagar otroligt bra mat. Hemma med honom och hans mat är alltid min bästa måltid.

Favoriträtt när du var 10 och idag? 

– Älskade isterband då. Älskar isterband idag.

Berätta om veckans bästa/sämsta lunch/middag.

– Åt lunch på Dagnino i fredags med min son och man. Dagnino är ett sicilianskt ställe som ligger mitt i en gatu-galleria vid centralstationen. Det är underbart.

– Sämsta var yoghurt för jag hann inget annat.

Det verkar ju finnas ett helt universum av pasta, i alla fall i Italien, vilken är din senaste upptäckt i pastaväg? 

– Vi har sjukt nog börjat göra vår egen pasta. Det är inte så svårt som man tror och är faktiskt ganska roligt. Och det blir väldigt gott.

Vilket är ditt favoritobjekt i köket? 

– Kaffekokare. Jag vill ha en brygg. Men så svårt att hitta sånt kaffe. Älskar bryggkaffe.

Så snyggt med kaffebryggare!

Gillar du potatis? 

– Ja!! Med bläckfisk! 

Hur gör du/ursäktar du dig om du blir serverad någonting som du verkligen inte tycker om? 

– Jag äter allt. Och tycker jag inte om det äter jag ändå. Om man blir serverad av ens väns mamma som är 82 äter du upp.

Vilken är livets krydda? 

– Salt. Och sen sött.

Vilken är din paradrätt och hur gör du den? 

– Risotto. Du köper ”brodo” köttstycken hos slaktaren. Kokar dem länge med lök, selleri och vad du har. Sen efter typ 4 timmar använder du buljongen till att göra en risotto. Smör såklart. Massa parmesan. Olja. Öl kan man ha i om man känner för det.

– Sen äter du köttet och grönsakerna till secondo med en filo och olivolja!

Inlägg skapade 98

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp