Friday I’m in love: komikern Josefin Johansson

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är! Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och värsta smaker. Den här fredagen har komikern med regnbågshåret, Josefin Johansson, avslöjat typ allt hon vet om drottningar och sylt i kombination.  

Vem älskar inte en person som har My little pony som stilförebild och brister ut i sång när hon ska komma på namnet på en kung? Vem kan inte få nog av smarta svar på svåra frågor? Tydligen inte jag iallafall som charmades sönder av komikern Josefin Johansson när hon promenerade hem segern i På spåret häromåret tillsammans med en lite sur bisittare vid sin sida. Okej, okej Johar Benjdelloul bidrog väl med ett och annat genidrag, men han gav liksom inte mersmak som Josefin gjorde.

Så när jag hörde hennes röst på radio blev jag pepp och när det dök upp en bok med hennes ansikte på omslaget dök jag rätt in i den. Drottningsylt – helt sanna sagor är en lektion i kvinnohistoria som berättas med en stor portion humor och fantasi. Jag skrattfnyste högt flera gånger under läsningen och tänkte att den här boken vill jag ge till alla som tar sina kungar på alltför stort allvar. Men mest blev jag glad för att så många drottningar som bara fått sitta bredvid plötsligt fick kropp tack vare boken. Är så upplyst nu!

En annan bra grej med Josefin Johansson är att hon är ett hängivet Harry Potter-fan, och om honom kan hon prata på ett ytterst roligt vis. Det kommer man snart få reda på mer om, i en podd, som en annan välbekant person (alltså JAG) kommer programleda. Men den här gången fokuserar vi på mat. Varsågoda!

Vad betyder mat för dig? 

– Olika. Ena stunden är det oerhört viktig att jag får äta något gott, nyttigt och fint. Nästa dag är det bara något att stoppa i ansiktet för att inte gråta. 

Du har ju skrivit en bok som heter Drottningsylt – är det också din favoritsylt? 

– Är äpplemos en sylt? Asså jag är ju inget fan av marmelad eller sylter överlag, älskar dock bara bär. Tinade hallon på gröt eller skivade jordgubbar i soyghurt. Eller jo! Rabarber- och vaniljsylt på rostad bröd med smör YUMMY

Man ”vet” att kungar har dött av saker de ätit: Erik XIV av ärtsoppa och Adolf Fredrik av semlor (eller böckling eller hummer eller rysk kaviar eller något annat som han åt innan semlan dök upp på bordet), men finns det någon kvinnlig kunglighet som stupat vid matbordet? 

– Hmmm. Jag vet att många av damerna hävdat förgiftning när det bara varit säg förkylning eller pest. Antagligen för att det är ballare att någon önskar livet ur en än att man bara blivit nyst på. 

Prinsesstårta i all ära, men varför finns det så få bakverk som bär på kvinnliga regentnamn? 

– Madeleinekaka. Victoriabakelsen. Nej, jag håller inte med, det finns flera. Men det är lätt att råka hävda det för att så har vi fått lära oss att det är. “Det finns inga kvinnliga läkare/tränare/komiker”. Och så vips har vi glömt de vi faktiskt känner till. 

Vilka drottningar (döda eller levande) bjuder du på middag och varför? 
– Jag älskar Louise Mountbatten, drottningen innan Silvia, för hon är så inne på skämt. Håller på med practical jokes, byter ut ming-vasen på slottet till en i gummi för att kunna välta den och sånt. En tjej i min smak.

Drottning med sinne för humor.

– Och så alla brittiska drottningar, de brukar också va ena riktiga skojare. 

Vad äter du helst själv när du är uppklädd till tänderna (som en kunglighet)? 

– Något smått, det värsta jag vet är när mat serverats på ett jättesalladsblad ringlat med senapsdressing och så ska man äta det på ett belevat vis utan att spilla eller få sås-skägg???

Är mat politik? 

– Ja det har ju fått bli det med tanke på att hur vi äter påverkar hur vi lever. Er köttkonsumtion leder till att folk kommer svälta i andra delar av världen pga klimatpåverkan och resursslöseri. Det finns i alla fall minst ett superlätt sätt att få planeten att leva längre, förvånansvärt att inte exakt alla som vill överleva väljer vego.  

Kan man skämta om mat? Finns det någon ingrediens som är roligare än andra?

– Haha finns det människor som tycker att det inte går att skämta om? Jag har själv haft en framgångsrik rutin om hur lättlagat ägg är. Behöver inte ens kokas, kan bara gå förbi en pasta carbonara? Jag tror alla grönsaker med deppiga namn är instant comedy. Sallad. Ni hör ju. Svinkul!

Berätta om veckans bästa och sämsta lunch/middag.

– Jag jobbar just nu i Göteborg och där har inte en enda restaurant öppet på söndagar. Så jag brukar få dra i mig något grått från valfri frysdisk. Bäst är nog någon slabbig Pad Thai med tofu som jag kränger på hotellrummet framför Biggest Loser. Det är fan alltid gott. 

Vilken tid på dygnet smakar mat bäst enligt dig?

– Frukost är gudomligt oavsett när den sker. 

När du turnerar runt Sverige/världen, vad har du för trick för att hamna på ett ställe som serverar god/bra mat? Kan du se på en restaurang vad den går för liksom? 

– Ja det är trixigt asså, i mitt jobb är arbetstiderna inte matchade med resten av samhällets vilket innebär att det ofta blir att äta det som serveras på stället jag giggar på. Dvs antingen vegoburgare på Harrys i Falkenberg eller hembakta bullar som Monika i teaterföreningen bjuder på. Att käka efter föreställning brukar innebära byns pizzeria eller rester i en busskur i väntan på skjutsen till hotellet i stan (obs har hänt) Har jag tur är gigget tidigt och jag kan leta upp samhällets enda lilla restaurant som ofta är toppen. 

Vilken del av menyn tittar du på först: Förrätt, huvudrätt eller dessert?

– Älskar egentligen dessert men har blivit så dålig på att hantera socker så jag går rätt på huvudnumret. Efter vinlistan.  

Vilken musik lyssnar du på när du själv lagar mat?

– Musik lyssnar jag främst på för att höja sinnesstämningen oavsett slag. Matlagning är en chore och därför höjs den med pod eller talbok.  

Bästa matscen från tv, film eller bok? 

– Oj… känns som det finns jättemånga urbra?! Men jag sejfar, brittiska humorserien Friday Night Dinner är en skrattfest och de äter middag i varje avsnitt. 

Nu äter de igen! Kul.

Vad äter du när du är ledsen?

– Pms-ledsen: all choklad med något salt i. Livsledsen: mycket lite. 

Vilken är livets bästa krydda? 

– Salt. 

3 godaste smaker du vet. 

– Ååå så många. Smör på rostat bröd. Popcorn i choklad. Avokado med majonnäs.

– Herregud vad är detta för kalorifest, jag borde rulla fram? 

Bästa kokbok?
– Killmaterskan. Äger inte boken, stora delar har jag inte läst, kan inte ens äta hälften av recepten. Men fan vad jag uppskattar någon som vågar va kul med mat. Och Linnea Wikblad är beyond rolig. 

Berätta om din paradrätt och du, kan vi få receptet?

– Jag brukar ha en rätt om året och då gör jag bara den. Egen Sag Dal, alltså linser och spenat i havregrädde var det 2017. Förra året var jag otroligt inne på grönkål- och ädelostpaj. Men en all time klassiker jag unnar på en söndag är valfri vegoburgare på rostad rågkuse. Bred brödet med majonnäs. Sciracha om du vill, färsk spenat och pizzasallad ovanpå. Stek morotsstavar i smör som pommes till. Doppa i det godaste du vet. Tacka mig sen. 

Lita på den här personen. Hon är programledare för Smartare än en femteklassare på SVT.
Inlägg skapade 107

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp