Friday I´m in love: komikern Jesper Rönndahl

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och värsta smaker. Den här fredagen har vi undersökt hur programledaren/komikern Jesper Rönndahls gör för att skapa bra middagsstämning. 

Jag satt i tv-soffan när jag för första gången såg radiorösten som jag var så förtjust i och fick ett ansikte på komikern Jesper Rönndahl. Tillsammans med Elisabeth Höglund bildade han det charmigaste paret i På Spårets historia och som de briljerade! Men samtidigt som de visade att man lätt kan vinna en pokal (flera gånger till och med) genom att vara allmänbildad (och kvick i huvudet) lyckades de samtidigt vara roliga och skämta på sin egen bekostnad. 

Den där Jesper vill man ju ha lite koll på har jag tänkt sedan dess och förtjust klickat in mig på program där jag sett hans namn. I vintras var det Svenska nyheter – ett satirprogram om politik som innehöll både en kupp av den feministiska, ryska gruppen Pussy riot och en uppmaning till att registrera sig i donationsregistret. Det var ju inte dåligt. Det hör ni ju! 

Vad gör den där Jesper nu då funderade jag under våren och hamnade mitt i ett avsnitt av Dips. Va han är ju en grym skådis också konstaterade jag när han visade upp sig i form av en inkompetent diplomat spelad med så stor trovärdighet att jag undrat om de inte bara tagit karaktären rakt av från verkligheten. Och det kanske de har? 

När Jesper inte är på tv presenterar han sig som vetenskapskomiker (!) och kan skämta både om klimatlära och kommunikationsproblem. Han är också beviset på att roliga killar alltid får smarta tjejer. Hans fru; regissören, producenten, skådespelaren, manusförfattaren, renässansmänniskan Marie Agerhäll är det bästa som hänt SVT på senaste åren. 

Men det som får mig att fnissa varje gång är hans geniala twitterkonto där han beskriver sig själv som ”ett medelstort däggdjur”. Ett medelstort däggdjur, såklart, men med fantastisk humor.

Här får ni hans matpreferenser: 

Vad har du för förhållande till mat? 

– Ett gott förhållande! Älskar att laga och äta.  

Vilken maträtt från barndomen kommer du alltid hålla högt? 

– Spaghettiringar på burk! Med tomatsås. Vilken fest det var varje gång.  

Riktigt festlig mat.

3 äckligaste smakerna du vet? 

– Viol (kräktes en gång av det när jag var liten), Gammel dansk (för att varför dricker nån det frivilligt?) och punsch (inte ens när jag var riktigt sådär studentfull gick det!)

Om du själv var en maträtt vilken skulle du vara? 

– Jag vill säga en het penne all’arrabbiata, men det är väl nån skånsk kalops. 

Vilken mat är rolig? 

– Rolig vet jag inte, men det är intressant att saker som var misstag har upphöjts till delikatesser bara pga att någon inte vill erkänna att de gjorde fel. Surströmming, finskt eftervärmesbröd, den där sardinska mask-osten. 

Vad är det konstigaste du gjort med mat? 

– Varje gång jag är själv hemma ser jag det som ett självändamål att laga nåt med resterna i kylen, varje gång blir det lika konstigt. Som t ex pastasåsen av gammal sallad.  

Ditt bästa trick för att lätta upp stämningen runt middagsbordet? 

– Börja med en sup!  

Bygg ihop meningen: ”XXX byggde denna xxx xxx”

– Gluten byggde denna imponerande benstyrka! 

Du kommer hem. Vilken doft från köket får dig att säga Mmmmm? 

– En boeuf bourgignon av typ älg!  

Vad äter du helst bakom kulisserna?

– Innan föreställning blir det typ frukt, men efter är det gött när man får gå ut och köra en grosshandlare! Som Anders Ankan Johansson brukar säga – dvs man slänger upp sin plånbok på bordet och sen tar man allt på menyn.  

Är matlagning en vetenskap

– Det är det väl på nåt sätt, men dom där restaurangerna som gör ett skum av fläder och en dimma av fläsk ger jag inte så mycket för. Förutom pengar dom gånger jag är där, och då ångrar jag mig nästan alltid. 

Bästa mat-scen från tv, film eller bok?

– Mr Creosote i Meningen med livet (Monty Python).  

Snälla skynda er att hämta en hink!

Vilken del av menyn tittar du på först: Förrätt, huvudrätt eller dessert? 

– Huvudrätt. På förrätterna tänker jag alltid att jag ska ta ett ostron, men det händer nästan aldrig.  

Mest minnesvärda måltid?

– Första måltiden jag bjud min fru på! Vår första hemmadejt. Jag hade stått hela eftermiddagen och lagat lammköttbullar. Hon äter inte lamm. 

Har du en restaurang du besöker där folk vet vad du heter?

– Nej tyvärr, jag önskar på nåt sätt att jag hade det, men å andra sidan så behöver jag omväxling.  

Vilken pastasort är den tråkigaste? 

– Dom där skruvarna i tre färger är ju deppiga alltså. Och papardelle känns lyxigast! 

Vilket är ditt bästa köksverktyg och hur kom det hem till dig? 

– Jag fick en fiskfilékniv av min bror i julas, den är häftig, för bladet böjer sig på det där proffsiga sättet så att man känner sig very cool och bara letar efter fler fiska att skinna. 

Vilken musik lyssnar du på när du lagar mat?  

Dean Martins greatest hits. 

Musik för att svänga ihop något gött.

Bästa tv-snacks?

– Kronärtskockor och chips 

Vilken är din paradrätt? 

– Min paradrätt är omelett på rester! Min fru älskar det, men jag tycker omelett i större kvantiteter än en liten tårtbit blir kvalmigt 

Inlägg skapade 98

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp