Friday I’m in love: Kakan Hermansson

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är! Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och värsta smaker. Denna midsommarafton har turen kommit till konstnären, författaren, poddaren, debattören, skönhetsbloggaren och feministen (puh! Har säkert glömt nåt ändå) Kakan Hermansson.
Ja, ni ser? Det går inte att sammanfatta Kakan Hermansson i några få meningar, hon måste helt enkelt upplevas. Och bäst upplevs hon kanske i skönhetspodden Under huden, genom konsten eller på bloggen på ELLE.
När jag intervjuade henne för just ELLE för några år sedan minns jag att hennes energi verkade så outsinlig genom sminket, stylingen, intervjun och plåtningen. Trots att vi andra var utmattade efter en dag i studion var Kakan in i det sista engagerad i en debatt om å ena sidan hudvård, å ena sidan mannen med omnejd. Och kanske är det förutsättningen för att kunna bära så många epitet som Kakan Hermansson gör.
Denna midsommarafton berättar hon om hur säl egentligen smakar, hur Tony Soprano faktiskt kan vara en förebild , och vad hon absolut inte vill vara utan på matbordet idag. Jag ger er … Kakan!

Avsluta meningen: Äta bör man …
– … för mat gör livet så mycket större och kul. Att samlas kring mat är underbart.

Vad har du för förhållande till mat idag?
– Mitt förhållande har gått upp och ner, jag antar att alla kvinnor har mer eller mindre en konstig relation till det de stoppar i sig. Eftersom jag är tjock har människor tagit sig friheten att kommentera det jag ätit, oavsett om jag äter mindre eller lika mycket som smala. Det har varit allt från min lärare på lågstadiet, till vänners föräldrar och främlingar. Det gör ätandet laddat. Men nu njuter jag på ett annat sätt. Speciellt sedan jag träffade min flickvän, hon är otrolig på mat. På senare tid har jag börjat äta annorlunda för att palla träna, då blir mat bränsle.

Vilken del av menyn är mest intressant: Förrätt, huvudrätt eller dessert?
– Huvudrätt, förrätter är provocerande, så små. Hatar inte efterrätt direkt.

Vilken konstnär skulle du helst äta middag med, död eller levande?
– Rihanna.

Var skulle ni äta och vad beställer ni?
– Jag tror det blir fulpizza på nåt hak.

Favoritrestaurang i världen?
– Älskar Hakkasan i London, men åt en jävligt god ramen i San Francisco som jag aldrig glömmer. 

Du är ju skönhetsentusiast, vilken mat eller råvara gör under för huden?
– Älskar beauty men är totalt ointresserad av sånt.

Vilken barndomsrätt kommer du alltid hålla högt och varför?
– All mammas mat, jag var så bortskämd av hennes matlagning att jag lagade varma mackor första året jag flyttade hemifrån, förstod ingenting. Hennes grytor, hemmagjord pizza med köttfärs och bacon, och alla otroliga efterrätter.

Vad är det konstigaste du ätit?
– Det är utan tvekan kokt säl som jag åt när jag spelade storbonde på vikingatiden under inspelningen av julkalendern Tusen år till Julafton. Det var vidrigt, torrt men blött och smakade gammal tröja.

Vilka godisar plockar du i din påse?
– Salt, hård och mjukt, och surt och choklad. Toppar med nötkräm.

Champagne eller kombucha? Om du måste välja.
– Min tjej gör egen kombucha, jag tar den!

Vad har du alltid i kylskåpet?
– Det är nog inget imponerande, med några ostar och marmelad kan du nog alltid hitta.

Vilken mat väcker känslostorm hos dig och varför?
– Rester, när folk pillar i maten, och äcklar sig med maten, inget provocerar mig så mycket. Annars måste jag säga att langos verkligen får det att pirra till.

Bästa mat-scen från tv, film eller bok?
– Sorgen över ett en aldrig skulle få äta på Peach Pit, det var tungt som ung kvinna. Tony Soprano har verkligen satt ribban för hur kylskåpsätande kan gå till. Uppmuntrar detta beteendet och okejar även alla som dricker direkt ur mjölkpaketet.

Vad vill du ha för tårta på sin födelsedag?
– En cheesecake kan jag ta tack.

Vart tar du med din dejt för en bra middag? Vad beställer du? Vad beställer hen?
– Det ska vara så sjukt gott, det behöver inte vara lyxigt men jag välkomnar det med öppna armar. Jag vill liksom att folk som lagar maten på det stället ska vara nördiga och komma fram och ba dom här micro greens plockade vi idag i Dalarna och sen strösslar dom på det på våra friterade svampar i nån spännande gegga och så njuter jag av varje tugga. Den stämningen ska det va, maten ska vara seriös. Och ja gillar att ha koll på menyn innan jag kommer dit, men FÖRVÅNA mig och sätt ihop en meny, det gillar jag. 

Hur charmar man dig på en middag?
– Är det inte festligt när vinet passar till maten? Jo, det är inte för mycket begärt. Kanske har du fångat en fisk och sen grillat den själv. Äh jag vet inte, får liksom mat varje dag av min tjej, har blivit blind av detta lyx.

Vilken mat lagar du oftast?
– Lagar väldigt sällan mat men om jag måste svara säger jag hämtmat.

Vilken take-out beställer du helst?
– Kinesiskt alla gånger.

Mest minnesvärda måltid, och varför?
– Jag vann en middag på en auktion för två inklusive allt på Shibumi för massa år sen. Min tjej och jag satt i deras kök och blev serverade rätt efter rätt efter rätt och vin och öl och drinkar i oändlighet. Men, jag vill verkligen också slå ett slag på alla Legend utan kyckling jag ätit när jag varit bakis på Avesta Pizzeria i Lund.

Mest överskattade råvara?
– Tryffel, ta det lugnt. 

Vad gillar du bäst på midsommarbordet?
– Sill, så glad att jag vågade äta sill igen, det är ju ändå en sjuk grej.

Vilken småkaka är den bästa?
– Mandelkubb och ett glas mjölk halloj.

Bästa mat-insta-konto?
@goda.grejer är så kul och jag som är lite rädd och lat och har för mycket adhd för att logistera matlagning, vågar nosa på att laga mat tack vare detta konto. Inga snygga filter utan pang på en tomat och lite så. 

Vilken är din paradrätt, och kan vi få receptet på den?
– Det kan ni verkligen. Ok det är sånna färska vårrullar men du kan stoppa i vad du vill. Huvudsaken är att du har hård tofu i små kuber som du steker först på ganska medium värme länge så dom blir hårda, ös på med olja. När dom är ganska hårda, öser du på vegetarisk ostronsås, svampsås kan den heta ibland. Den ska va seg den såsen, inte rinnig, då har du köpt fel. Sen karamelliserar du tofun så den liksom blir klibbig och lite hård, håll ej tillbaka på salt. Varning, det skvätter som bara den. Brukar linda in min tass i handduk pga smärta kan uppstå. Sen ska du ha en sås till med ingefärsjuice, limejuice, citronjuice, hackad chili, hackad vitlök och koriander och sen den där sega såsen också så spara lite när du steker. Blanda friskt och snåla ej på något. Guds vatten heter den såsen varsågod för det receptet säg, Jag fick det av Kakan när du bjuder.

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp