Friday I´m in love: journalisten och macaron-marodören Fredrik Strage

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och deras värsta smaker. Den här veckan möter vi populärkulturens eviga tjänare, Fredrik Strage.

Fan girl alert! Det här kan bli en fånig introtext eftersom det är både vanskligt och läskigt att skriva om sina ungdomshjältar. Det riskerar alltså bli ett smått genant och blottande hyllningsmaraton. Så, bear with me.
Fredrik Strage formade mina journalistdrömmar, mina låtlistor och allt jag i mina tidiga twenties ville se, höra och ha på mig. Dessutom var det Strage alla mina tidiga pojkvänner så gärna ville vara, men inte var – hur många popfanzines, bandtröjor och indiebågar de än krängde. Till skillnad från andra skrivande förebilder håller dessutom Strage än idag. Medan andra, ingen nämnd ingen glömd, visat sig vara rätt trista douche bags, tappat skärpan och börjat bete sig som Twitter-aktivister istället för journalister sitter Strage stadigt på sin populärkulturella tron.
När Marie nyligen såg Fredrik intervjua Per Hagman på Södra Teatern hamnade vi efteråt i ett samtal om vari Strages geni egentligen ligger. Vi enades om att det förutom uppenbar begåvning handlar om att han förfinar sin nisch med genuint engagemang och grundligt intresse. Nåt sånt.
Till skillnad från många med medieutrymme har Fredrik lyckats hålla sig på smickrande avstånd från kladdighet – det vill säga han håller sig till det han är bra på, och det han är bra på är han förmodligen bäst på i det här landet.
Krönikorna i Dagens Nyheter har substans och skärpa vecka efter vecka, och podden Hemma hos Strage, som har nypremiär denna vecka med Tobias Forge från Ghost som första gäst, är såklart briljant.
Ni ser, nu blev jag mitt 20-åriga fan girl igen, precis som jag fruktade. Men det spelar ingen roll för medan jag rodnar lite poppigt klädsamt här ska ni få läsa om hur Strage moffar i sig pasteliga macarons, varför han inte blir bjuden på ELLE-galan längre och hur han misstänker att lappskojs är rena rama rasismen. Varsågoda, Fredrik Strage är veckans fredagsintervju.

Vad har du för förhållande till mat?
– När jag var liten tyckte jag att mat var tråkigt. I tjugoårsåldern började jag göra mer avancerade saker än snabbnudlar, mest för att imponera på flickvänner. Då lärde jag mig exempelvis att laga citronrisotto, pesto och Jamie Olivers ugnsbakade kyckling. Jag hade ett hyfsat stort matintresse i några år men sedan vi fick barn har det försvunnit. Nu handlar det mest om att under tidspress svänga ihop rätter som ungarna inte bojkottar. Jag är nöjd så länge de äter något nyttigare än chips och glass.

Fredrik när han fortfarande blev bjuden på ELLE-galan. Här med sin smarta och snygga fru Lina Leopold, längst till höger.

Vilken del av menyn är mest intressant: Förrätt, huvudrätt eller dessert?
– Dessert. Jag är något av en gottegris. Mitt bästa efterrättsminne var när jag kraschade releasepartyt för en dessertkokbok och de bjöd på lakritsfondant. Jag åt så många att jag knappt kunde gå. “Du är inte ens bjuden på den här festen! Du borde skämmas”, sa min kompis. “Mums”, sa jag. En annan gång var jag på Ellegalan och placerade mig strategiskt vid macaronbuffén för att kunna länsa faten. Kanske är det därför jag inte har blivit bjuden på den galan igen.

Favoritrestaurang i Sverige?
– Att säga Matbaren är antagligen som att säga att Quentin Tarantino är min favoritregissör. En aning banalt. Men 100% sant. Jag tycker att det är en makalös restaurang. Jag älskar också dragonrullarna på Saya Sushi på Linnégatan.

Absolut bästa låttexten, raderna, om mat?
– Jag älskar öppningsraden i Run-DMC:s You be illin‘: “One day when I was chillin’ in Kentucky Fried Chicken. Just minding my business, eatin’ food and finger lickin’.” Hiphop är den bästa musikgenren när det gäller mat och jag blir alltid hungrig när jag hör referenser till KFC. Att de inte har några restauranger i Stockholms innerstad är, bokstavligt talat, min smala lycka.

Havredryck, mjölk eller Oatly?
– Oatly är väldigt gott till caffelatte. Med det sagt så är jag svag för iskall mjölk på sommaren. Och till nybakta bullar.

Vilken kock har störst rockstjärneaura?
– Chef i South Park. Särskilt när han sjunger sin hit Chocolate salty balls.

Pop- rock- el rap-star du bjudit på lunch och gillat. Vad åt hen?
– Jag åt himmelska burritos med Backyard Babies en gång i Los Angeles.

Vem lagar maten, du eller din fru?
– Mest jag. Just nu, i alla fall. Men när hon gör något blir det alltid godare eftersom hon är bra på att läsa vad det står på förpackningar.

Vad är hennes/din paradrätt?
– Hon gör rent objektivt världens bästa äggröra. Jag är en överdängare på amerikanska frukostpannkakor med lönnsirap. Tillsammans är vi med andra ord bra på brunch.

Finns det någon mat eller dryck som gör dig sorgsen pga dåliga minnen?
– Lappskojs. Den vidrigaste maträtt som någonsin skapats. Och vi fick den alltid i skolan. Jag tvivlar på att samerna låg bakom receptet. Förmodligen var det bara ett sätt att ge dem dåligt rykte. Svenskarna bara: “Vi ska döda era renar, mäta era skallar, utplåna er kultur och döpa en maträtt baserad på potatismos och könshår efter er! Fuck you!”

Vilken mat associerar du med en favoritskiva/-låt?
Ramones klassiker I wanna be sedated får mig att tänka på frukostflingor eftersom Marky Ramone äter det i videon.

Vilken barndomsrätt kommer du alltid hålla högt och varför?
– Min mors pannkakor och min fars grillade lammkotletter. Det var, och är, sinnessjukt gott. Min pappa berättade alltid att min farfar tyckte bäst om märgen på lammet, som sitter i en liten håla i kotletten, och brukade slurpa i sig den. Jag började göra likadant, vilket jag senare har upptäckt att många tycker är fullständigt vidrigt. Men det är en viktig del av mitt gotländska kulturarv.

Vad är det konstigaste du ätit?
– En gång när jag hälsade på min svärmors livskamrat Bosse, som är vinexpert, öppnade han en flaska Borgogno Barolo från 1947. Han konstaterade snabbt att vinet var dåligt. Jag tänkte: “Okej, men hur ofta får man egentligen chansen att dricka ett 60 år gammalt vin? Det är nog okej om man iakttar måttfullhet. Jag nöjer mig med ett glas.” Några timmar senare Exorcisten-spydde jag.

Vad har du alltid i kylskåpet?
– Pyttesmå Jägermeister-flaskor som min vän Depeche-Andreas glömmer där när han besöker Stockholm för att gå på synthfestival. Jag undviker så starka drycker.

Vilken mat väcker känslostorm hos dig och varför?
– Min matglädje är inte på något vis jämförbar med den passion jag känner inför musik, film och böcker. Ärligt talat är den enda känslostorm jag får av mat en irritation över att vi måste ägna så mycket tid åt den. Varför finns det inte billiga piller som vi kan ta och slippa tänka så mycket på käk? Att planera, handla, laga, duka, äta, plocka undan och diska är ett utmattande och för det mesta totalt ointressant Sisyfos-arbete.

Bästa mat-scen från tv, film eller bok?
– Jag blir alltid hungrig när de skär vitlök med rakblad i Martin Scorseses Goodfellas och när Cartman i South Park visar Wendy hur man tar isär två Oreos med dubbelfyllning för att skapa en kvadrupel-Oreo.

Vem, död eller levande, bjuder du in till middag i en drömvärld?
– Vi kör parmiddag ihop med Quentin Tarantino och Lana Del Rey.

Vad vill du ha för tårta på sin födelsedag?
– Lakrits- och halloncheesecake. Eller Oreos med smak av födelsedagstårta. Såna brukar jag önska mig i födelsedagspresent.

Dina topp-3 favoritgodis!
– Marabou mjölkchoklad, Pigall och limelakrits från naturgodishyllan. Dock så är jag fortfarande sur på de som tillverkar naturgodis eftersom jag i många år trodde att yoghurtgodiset var yoghurt och därmed nyttigt. Det är i själva verket vit choklad med yoghurtsmak.

Mest minnesvärda måltid, och varför?
– Allt som jag fått äta hos min svärmors livskamrat Bosse. Han är den bästa kock jag någonsin haft nöjet att känna. Bosses grillade kött är oslagbart. I somras åt jag nästan en hel ko.

Mest överskattade råvara?
– Fullkornspasta är ett hån mot livet. Eller vänta, det kanske inte är en råvara. Ärligt talat tycker jag att alla råvaror är överskattade. I alla fall är det överskattat att prata om dem hela tiden som folk gör i mattidningar och mat-tv-program. Kockar säger jämt: “Det viktigaste är att jobba med bra råvaror.” Nähä? Det menar du inte?

Du får bara äta en enda maträtt eller kaka i resten av ditt liv, vilken väljer du?
– När jag får den frågan om musik brukar jag alltid svara David Bowie eftersom han täcker flest genrer. Vad är matversionen av Bowie? Smörgåsbord? Det är antagligen fusk att svara så. Plus att jag hatar smörgåsbord. Det får bli grillade lammkotletter.

Bästa kokbok, kock eller mat-tv?
– Jag har inte testat hans recept men blir alltid extremt hungrig när jag läser Jonas Cramby. Förr i tiden när det var tomt i kylskåpet brukade jag bläddra i kokböcker eller titta på matlagningsprogram samtidigt som jag åt snabbnudlar. Det smakade bättre då.

Strage & Hagman.

Vilken författare skriver bäst om mat?
Per Hagman skriver aptitretande om sjöborrar i sin stora kärleksroman Vänner för livet. Där serveras saftiga rödflammande sjöborrar, som den ena huvudpersonen strör koriander och droppar lite citron över. Han kompletterar det med “den lokala chèvre som rullats allra mest i svart aska” och “nyplockade fikon av den klargröna sorten”.

Ditt bästa life hack?
– Om du hackar vitlök, och sedan använder alkogel för att få bort doften, bör du vänta någon minut innan du sätter i dina kontaktlinser.

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp