Friday I´m in love: Författaren/psykologen Jenny Jägerfeld

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och deras värsta smaker. Vi har gjort det ganska många gånger nu, men aldrig har vi väl varit med om någon som har så starka åsikter kring mat som författaren och psykologen Jenny Jägerfeld

Har precis läst ut nyutkomna Mitt storslagna liv, den senaste i raden av Jenny Jägerfelds böcker, som alla hamnar på en speciell rad i min bokhylla. De är ett gäng nu, där Comedy Queen är min absoluta favorit, kanske för att det finns med en Harry Potter-referens (men det finns det å andra sidan i nya boken också) och att det talas om choklad på ett sätt som jag kan relatera till. Ja jag läser barnböcker – och älskar det! Det är böcker som är raka, tydliga, känslofyllda, viktiga och briljanta när de är briljanta. 

Blixtra, spraka, blända som är skriven för vuxna står också på hyllan och blinkar mot mig, men den har jag inte läst än. Vet faktiskt inte varför, jo det beror på den enorma hög av måste-böcker jag har på nattduksbordet som jag måste igenom först. 

Skitsamma, jag ska läsa den sen, Jenny är iallafall en underbar författare och en person som alla verkar känna, för nästan jämt när folk jag känner pratar om en kul typ som gjort något genialt är det henne de pratar om. ”Vet du att hon skriver ungefär tusen böcker samtidigt och hennes metod är perfekt” , ”Hon har hittat på egna skämt om fiskar och alla är skitroliga” ”Träffade Jenny på ett ställe och hon gjorde hela kvällen” ”Ja, Jenny skrev världens smartast svar på den existensiella frågan till ett barn i SVD Junior”.

Ja ni fattar, hon är en enhörningsperson som man inte tror existerar förrän man träffar henne och när man träffar henne visar det sig att hon är allt det där som folk sagt hela tiden PLUS snäll. Och snabb, inte bara i huvudet utan bokstavligen. 

Försöker nu få mina barn att läsa hennes spalt i SVD Junior och alla hennes böcker för jag tänker att inget kan bli dåligt om man har en Jenny i sitt liv. Hon gillar mat också. Såklart hon gör det, hon är ju smart!

Vad åt du till frukost idag?

– Jag åt fil med müsli, ägg kokat i 6 min och 40 sekunder exakt, baguette med smör, drack juice och kaffe. 

Hur ser ditt förhållande till mat ut, och hur och varför har det förändrats under åren?

– Jag är väldigt petig. Det finns väldigt många saker som jag inte tycker om. Jag är vegetarian och då faller mycket av det värsta bort som tur är. Men när jag väl tycker om något så älskar jag det! Då monoäter jag just det fluffiga vita brödet eller monodricker just den färskpressade juicen tills den sprutar ur öronen. Och sedan måste jag söka upp en ny favorit. 

– När man är vegetarian tror en del ibland felaktigt att man är intresserad av nyttig mat. Det är inte jag. Eller jo, det är jag väl, men jag avskyr när man plötsligt får rågbröd till hamburgaren bara för att man har beställt en vegetarisk. Och jag hatar alla hotell som inte har vitt bröd. Hur kan man inte ha vitt bröd??? Det övergår mitt förstånd. Då blir jag helt rabiat och frågar alla olika anställda om vitt bröd för att det ska ge sken av att det är många som efterfrågar detta. Istället tänker de väl bara att jag är besatt eller nåt. Men jag avskyr nyttigt bröd. Fast jag gillar i o f s sånt där tyskt nästan svart bröd som ser ut som om det vore gjort av bark. 

– Jag var usel på matlagning som yngre. Jag flyttade hemifrån när jag var sjutton och det var nog inte många måltider som tillagades i det köket. Nu tycker jag om att laga mat och lagar numera till och med mat när bara jag är hemma. Det skulle jag inte ha gjort för tre år sen. Jag är asbra på såser. Älskar sås. 

Om du själv var en maträtt, vilken skulle du vara?

– Råraka! Jag älskar råraka mer än livet självt! Och då är jag ändå ganska förtjust i livet. 

Vilken slags mat gör sig bäst när man läser en bok?

– Sånt som man kan äta med en hand så att man kan hålla boken med den andra. Soppa eller saker man kan spetsa med en gaffel. Hamburgare eller tacos, a big no no. 

Vilken är livets krydda?

– Ja inte är det umami i alla fall! Jag förstår att jag säkert är vidrigt eurocentrisk nu, men ingen har kunnat ge mig ett bra svar på vad umami egentligen smakar, oavsett hur verbala eller matintresserade människor jag frågar. Det är alltid ”Ja men det är lite som … ja typ öh … det finns i asiatisk mat”. 

– Umami ska enligt utsagor finnas i tomat, svamp och fisk t ex. Jag kanske är smakblind eller har ett umami-neglect men jag ser inte den gemensamma nämnaren. Ett tips är att inte fråga mig om detta  på en fest. Jag slutar aldrig prata. 

Vad är umami egentligen?

Vilken är din favorituppgift i köket?

– Att dricka rödvin medan jag gör sås!

Vilken del av menyn tittar du på först: Förrätt, huvudrätt eller dessert? 

– Jag kollar alltid först på huvudrätten, för jag vet inte om jag kommer orka förrätt. Om det inte finns något bra där beställer jag två förrätter. Råraka beställer jag alltid! En sak som jag aldrig beställer pga är så fruktansvärt trött på den rätten är: rödbetor med getost/chèvre och pinjenötter/valnötter/nån annan jobbig nöt. Det var det enda vegetariska lunch som existerade i Sthlm mellan 2007-2017. 

Vad gör en restaurang till en Jenny-restaurang? 

– Den ska inte vara inredd i less is more vitt och avskalat. Då känns det som en anstalt. Det ska vara mysiga tapeter med till exempel hjortar eller zebror och färger som vinrött och mossgrönt, mörkt trä, och det ska vara bra musik som man vill soundhounda, men man ska kunna prata om väldigt intressanta och privata saker utan att behöva skrika till sin bordsgranne. Och personalen ska vara trevliga, kunniga och osnobbiga. 

Zebror på väggarna, som på Il Tempo i Stockholm? Då hittar du Jenny där.

Rödvin, vitt vin eller champagne? 

– Jag älskar alla tre! I den här ordningen: Champagne, rött vin, vitt vin. Champagne är lyxigt och luftigt och bubbligt och nästan guldfärgat. What’s not to love? 

– Häromveckan var jag på ett bröllop, då satt vi vid bordet och pratade om ifall man bara fick dricka tre drycker resten av sitt liv, vilka det då skulle vara (vatten undantaget). Jag valde: Champagne, rött vin och kaffe. 

Vad har du alltid i kylskåpet?

– Smör. Kan inte leva utan smör. Att laga mat eller baka utan smör tycker jag är hädiskt. Eller kanske hedniskt? Nåt av dom två. 

Vem, död eller levande, bjuder du in till middag i en drömvärld?

– Mary Shelley, som skrev Frankenstein. Vi skulle prata feminism, polyamori (hon verkar ha levt rätt poly), sorg, skrivande och monster! 

Ätbara, supergulliga monster. Säkert goda också!

Bygg ihop meningen: XXX byggde denna xxx xxx. 

– Monoätande byggde denna åsiktstinna kropp.

Inlägg skapade 88

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp